Έρχονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων

Ποιοι προστατεύονται από κατάσχεση

Έρχονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων

Θέμα χρόνου είναι να ξεκινήσει και η εφορία να βγάζει στο σφυρί ακίνητα των οφειλετών στην εμπορική τους αξία, η οποία είναι σημαντικά χαμηλότερη από την αντικειμενική που σήμερα αποτελεί την τιμή εκκίνησης των πλειστηριασμών.

Στα σκαριά βρίσκεται η σύνταξη της σχετικής υπουργικής απόφασης που θα αποτελέσει και το τελευταίο και ουσιαστικό βήμα για να ξεκινήσει η διαδικασία. Το υπουργείο Οικονομικών προωθεί τον πλειστηριασμό ακινήτων με τιμή εκκίνησης την εμπορική αξία και όχι την αντικειμενική προγραμματίζοντας την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης.

Υπενθυμίζεται ότι στο πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος περιλήφθηκε διάταξη, η οποία ορίζει ότι όσον αφορά στην τιμή εκκίνησης των πλειστηριασμών το νομικό καθεστώς εξισώνεται με ότι ισχύει στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, δηλαδή για τις περιπτώσεις απαιτήσεων μεταξύ ιδιωτών. Βάσει αυτού, η αξία που υπολογίζεται κατά την κατάσχεση του ακινήτου είναι η εμπορική.

Μάλιστα με βάση προεδρικό διάταγμα που έχει εκδοθεί, τη σχετική εκτίμηση πραγματοποιεί ειδικός πιστοποιημένος εκτιμητής ακινήτων.

Σύμφωνα με όσα ίσχυαν μέχρι τον περασμένο Μάιο η πρώτη τιμή εκκίνησης στους πλειστηριασμούς ακινήτων που είχε κατασχέσει η εφορία ήταν τουλάχιστον η αντικειμενική αξία.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν πως σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία δεν επιβάλλεται κατάσχεση ακινήτων καθώς και κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από κάθε αιτία (για την καταβολή των οποίων ευθύνεται ως πρωτοφειλέτης, συνυπόχρεος, εγγυητής κ.λπ.) συνολικού ποσού 500 ευρώ, πλην του μέτρου της κατάσχεσης στα χέρια τρίτων.

Πρακτικά, λοιπόν, ο νόμος επιτρέπει κατασχέσεις στα χέρια τρίτων, όπως είναι οι κατασχέσεις καταθέσεων, ακόμα και για ποσά οφειλής χαμηλότερα των 500 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, έχει δοθεί άτυπη εντολή από τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή να μη γίνονται κατασχέσεις για χρέη προς την Εφορία χαμηλότερα των 500 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ