Τα ακίνητα που κινδυνεύουν από τους πλειστηριασμούς

Με το… σφυρί στο «χέρι» οι τράπεζες – Ο ρόλος του SSM

Τα ακίνητα που κινδυνεύουν από τους πλειστηριασμούς

Στην Αθήνα καταφθάνουν τις επόμενες ημέρες το επιτελείο στελεχών του SSM καθώς η «κωλυσιεργία» στη μείωση των «κόκκινων» δανείων εντείνουν τους φόβους για την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μετά το stress tests της ΕΚΤ το 2018.

 

Έντονος είναι ο προβληματισμός που εκδηλώνεται στους τραπεζικούς κύκλους για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης των προβληματικών χαρτοφυλακίων των τραπεζών, από το οποίο θα εξαρτηθεί η κεφαλαιακή τους επάρκεια στο κοντινό μέλλον.

Είναι γεγονός ότι τόσο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) όσο και ευρωπαϊκά στελέχη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την διαχείριση των «κόκκινων» δανείων χτυπά τελευταία από πολλές πλευρές, εντός και εκτός Ελλάδος. Το «στοίχημα» εστιάζεται στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ως το κομβικό σημείο το οποίο θα δείξει προς τα πού πηγαίνει η κεφαλαιακή κατάσταση των τραπεζών εν όψει των πανευρωπαϊκών τεστ αντοχής του επόμενου έτους.

Ο «συναγερμός» για τα «κόκκινα» δάνεια υπογραμμίζεται από την άμεση εκκίνηση ελέγχων των χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών από πλευράς SSM.

Ο έλεγχος δεν θα εστιάσει μόνο στο κατά πόσο επιτυγχάνονται οι στόχοι μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, αλλά θα επικεντρωθεί παράλληλα στην ποιότητα των ρυθμίσεων από πλευράς τραπεζών.

Να σημειωθεί ότι το «καμπανάκι» για την κρισιμότητα της κατάστασης στο κομμάτι των «κόκκινων» δανείων έκρουσε και ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, Φραντσέσκο Ντρούντι, ο οποίος βρέθηκε πριν λίγες ημέρες στην Αθήνα κατά την συνεδρίαση στο συνέδριο του Economist.

«Έτοιμες» οι τράπεζες

Οι τράπεζες δηλαδή είναι έτοιμες να προχωρήσουν στις εκποιήσεις ακινήτων που διατηρούν είτε στα χαρτοφυλάκια τους είτε διεκδικούν από πελάτες τους που δεν είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των δανείων τους.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις η αγορά μπορεί να «σηκώσει» αυτό τον αριθμό των ακινήτων χωρίς προβλήματα αφού υπάρχει ενδιαφέρον από έλληνες και ξένους επενδυτές για ακίνητα υψηλής αξίας για τουριστική και εμπορική αξιοποίηση.
Σημειώνεται ότι στο κέντρο της Αθήνας ( Πλάκα, Ψυρρή, Μοναστηράκι, Θησείο, Κολωνάκι) τα ακίνητα προς πώληση έχουν σχεδόν «εξαφανιστεί» λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος από ιδιώτες και εταιρίες τα οποία στη συνέχεια αξιοποιούν προς τουριστική εκμετάλλευση .

Πόσα ακίνητα πούλησε η Πειραιώς

Συνολικά 29 ακίνητα, αντί τιμήματος που ξεπερνά τα 3.000.000 ευρώ, πούλησε η Τράπεζα Πειραιώς. Εξ αυτών τα 20 δόθηκαν μέσω της πρώτης ανοιχτής ηλεκτρονικής δημοπρασίας, properties4sale.gr, που εγκαινίασε η τράπεζα για την πώληση ιδιόκτητων ακινήτων της. Το properties4sale.gr ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 9 Μαΐου παρουσιάζοντας τα πρώτα 58 ακίνητα ιδιοκτησίας της τράπεζας.
Εως την Τετάρτη 21 Ιουνίου οι ενδιαφερόμενοι είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν την προσφορά τους στην τιμή της «Αμεσης Αγοράς» που αναγραφόταν στο site και να αποσύρουν το ακίνητο από τη διαδικασία της δημοπρασίας. Σε αυτό το στάδιο, συνολικά υποβλήθηκαν 16 προσφορές άμεσης αγοράς για εννέα ακίνητα. Για όλα αυτά τα ακίνητα καταβλήθηκαν οι αναλογούσες προκαταβολές και βρίσκονται ήδη στη διαδικασία ολοκλήρωσης του συμβολαίου πώλησης. Στο τέλος της διαδικασίας είχαν υποβληθεί 180 προσφορές για 30 ακίνητα. Η τράπεζα ενέκρινε τις πλειοδοτούσες προσφορές για 20 ακίνητα. Το συνολικό αντίτιμο πώλησης των 29 ακινήτων ξεπερνά τα 3.000.000 ευρώ. Ενδιαφέρον για συμμετοχή στη δημοπρασία εκδήλωσαν πάνω από 230 φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και επαγγελματίες του χώρου. Από τα 230 αιτήματα συμμετοχής εγκρίθηκαν πάνω από 150. Κατά το διάστημα που προηγήθηκε της δημοπρασίας οι υποψήφιοι αγοραστές είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν το ακίνητο σε προκαθορισμένες ημερομηνίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ