Πωλούνται νησιά σε τιμές ευκαιρίας - Πόσο κοστίζει το... όνειρο

Πωλούνται νησιά σε τιμές ευκαιρίας - Πόσο κοστίζει το... όνειρο
 Η αγορά ενός νησιού είναι η απόλυτη ένδειξη πλούτου που επιβάλλεται να διαθέτει κάθε πολυεκατομμυριούχους που θέλει να συντηρήσει τον προσωπικό του μύθο. Γνώρισμα κάθε Κροίσου είναι η ταύτισή του με ένα ιδιωτικό νησί, που ως άλλος Ωνάσης θα αναβιώσει την αίγλη και την χλιδή ενός προσωπικού παραδείσου στον οποίο θα απομονώνεται ή θα κάνει τις κοσμικές του συγκεντρώσεις μοιραζόμενος τον επίγειο παράδεισό του με το διεθνές τζε σετ.

Η Ελλάδα αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια τον κύριο πόλο έλξης για την αγορά ενός επίγειου παραδείσου καθώς διαθέτει πάνω από 2.000 νησιά αρκετά για τα οποία κάθε χρόνο ακούγονται φήμες για αγορές από παγκόσμιας εμβέλειας επιχειρηματίες ή πρωταγωνιστές του Χόλιγουντ.Συνήθως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αλλά και ακόμη να υπάρξει πραγματικό ενδιαφέρον οι ιδιοκτήτες τωνsiteπου βγάζουν σε πώληση ελληνικά νησιά δηλώνουν ότι η αγορά ενός ελληνικού παραδείσου είναι μια πολύ… ακριβή τόσο σε χρόνο όσο και σε χρήμα επένδυση. Ακόμη και να υπάρξουν ενδιαφερόμενοι που μπορούν να ξεπεράσουν το θέμα του ποσού, χάνουν πολύ γρήγορα το ενδιαφέρον τους όταν έρχονται αντιμέτωποι με την ελληνική γραφειοκρατία.

Φέτος όμως αναμένεται να είναι μια διαφορετική χρόνια… Στις γνωστές ιστοσελίδες που εμφανίζονται ελληνικά νησιά προς πώληση, οι τιμές εμφανίζονται ιδιαίτερα δελεαστικές, σημειώνοντας πτώση από 10 έως και 30% σε πολλές περιπτώσεις.

Σύμφωνα μάλιστα με τον υπεύθυνο της ιστοσελίδας Vladi Private Islands, κ. Farhad Vladi, υπάρχει ελληνικό νησί που διατίθεται προς πώληση με μόλις 800.000 ευρώ! Πού οφείλεται η μείωση; Όχι φυσικά στον ανταγωνισμό, αλλά… στη φορολογία και πιο συγκεκριμένα, στον ΕΝΦΙΑ.

Η υψηλή φορολογία και ο ΕΝΦΙΑ έχει οδηγήσει σε πτώση της τιμής πώλησης των ελληνικών νησίδων που προσφέρονται από διάφορα μεσιτικά γραφεία γι’ αυτό και οι μεσίτες αναμένουν… έκρηξη των πωλήσεων το προσεχές διάστημα.

Όλο και περισσότερα ιδιωτικά νησιά εισέρχονται στην αγορά, καθώς οι ιδιοκτήτες νησιών συνεχίζουν να αισθάνονται την αιχμή της ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής κρίσης με αποτέλεσμα να κάνουν… εκπτώσεις στις ιδιοκτησίες τους προκειμένου αυτές να βρουν αγοραστή. Η μείωση της τιμής ενός νησιού εκτιμάται ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα λειτουργήσει ως δέλεαρ για τον υποψήφιο αγοραστή, που ίσως είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και στο παρελθόν αλλά εγκατέλειψε την προσπάθεια και ίσως η νέατιμή λειτουργήσει παρηγορητικά και για τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες που θα ακολουθήσουν.

Όπως αναφέρει υπεύθυνος της ιστοσελίδας Vladi Private Islands, για την αγορά ενός ελληνικού νησιού απαιτούνται 32 άδειες!

Ο ΕΝΦΙΑ μείωσε τις τιμές

Πριν λίγα χρόνια το ενδιαφέρον τουrealestateτων ακινήτων παγκοσμίως κέρδισε η αγοραπωλησία του Σκορπιού, του νησιού που αποτέλεσε σήμα κατατεθέν του Έλληνα Κροίσου, Αριστοτέλη Ωνάση. Το νησί αγοράστηκε από την 25χρονη Ekaterina Rybolovleva, κόρη του ρωσικού δισεκατομμυριούχου Dmitry Rybolovlev, έναντι του απίστευτου ποσού των 158 εκατομμύρια δολάρια.

Από τότε ακολούθησαν κι άλλες αγορές ελληνικών νησιών κυρίως από Άραβες αξιωματούχους και επιχειρηματίες, αλλά και αμερικανικά ξενοδοχειακά συγκροτήματα, όμως δεν ήταν αρκετές σε σχέση με την προσφορά που υπάρχει.

Όταν η κρίση γονάτισε τους Έλληνες και αφού τελείωσαν τα χρήματα, πολλοί στράφηκαν στις ιδιοκτησίες τους. Μάλιστα, όσοι είχαν την τύχη να έχουν έναν νησί δικό τους, διαπίστωσαν ότι καλούνται τελικά να πληρώσουν ακριβά τον… Παράδεισό τους. Η υψηλή φορολογία, ο ΕΝΦΙΑ, αλλά και οι συνεχείς μειώσεις στα εισοδήματά ανάγκασαν και τους… έχοντες να σφίξουν το ζωνάρι και να βγάλουν στο σφυρί το… νησί τους, όσο μάλιστα το είχαν και απλώς βάρος στην φορολογική τους δήλωση.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση Wall Street Journey (WSJ), οι τιμές των ακινήτων μειώνονται συνολικά, σε ορισμένες περιπτώσεις μειώνονται έως και 30% σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την κρίση. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτή η πτώση των τιμών οφείλεται σε μια συνδυασμένη ασφυξία από τη χρηματοοικονομική σύγκρουση και τη νέα φορολογική νομοθεσία.

Μείωση τιμών

Ιστοσελίδες όπως το «Business Insider» αφιερώνουν πολύ συχνά άρθρα τους στην αγορά και πώληση ελληνικών νησιών τα οποία παρουσιάζουν ως τα καλύτερα «φιλέτα» της Μεσογείου.

Πάνω από 20 νησιά έχουν «κρεμαστεί» στις διεθνείς ιστοσελίδες real estate, με τις τιμές να ποικίλουν και να κυμαίνονται από κάποιες χιλιάδες ευρώ, έως εκατοντάδες, ενώ τα τελευταία χρόνια καταγράφονται και μειώσεις εξαιτίας της κρίσης. Oι ιδιοκτήτες ρίχνουν τις απαιτήσεις τους προκειμένου να προσελκύσουν ξένους επενδυτές, αν και η αγορά του Σκορπιού δημιούργησε «ρεύμα» προς την Eλλάδα και το ενδιαφέρον αυξήθηκε ραγδαία.

Oι αγοραστές έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε πολλούς ελληνικούς παράδεισους, μεταξύ των οποίων τη Nήσο Σοφία στις Eχινάδες, τη Nήσο Mόδι κοντά στην Kεφαλλονιά, τη Nήσο Bούβαλο στον Aμβρακικό Kόλπο, τη Xερσόνησο Kατακάλι κοντά στην Kόρινθο, το Tραγονήσι στον Σαρωνικό, τη Nήσο Στρογγυλό κοντά στο νησί του Mαράθου και πολλά άλλα στολίδια του Iονίου και του Aιγαίου.

Τα νησιά που έχουν βγει στο σφυρί και μείωσαν τις τιμές τους:

«Kαρδιώτισσα» Σικίνου

Με αρχική τιμή πώλησης 6,5 εκατ. Ευρώ και τώρα 5,5 εκατομμύρια ευρώ, χαρακτηρίζεται από τους μεσίτες ως η απόλυτη ευκαιρία.

Eχει έκταση 800 στρεμμάτων και βρίσκεται στο Aιγαίο κοντά στην Φολέγανδρο. Σύμφωνα με την αγγελία πώλησης, διαθέτει ξεκάθαρους τίτλους ιδιοκτησίας.

Nησί «Όμφορι»

Διατίθεται προς πώληση έναντι 50 εκατ. δολάρια από 60 εκατομμύρια. Πάνω στη νησίδα βρίσκεται ένα μικρό κτίσμα, ενώ επιτρέπεται η δόμηση στο 20% της επιφάνειας.

Nήσος «Σοφία»

Eχει έκταση 176 στρεμμάτων και βρίσκεται στο σύμπλεγμα των Eχινάδων δίπλα στην Oξιά του Eμίρη του Kατάρ. H τιμή πώλησης ξεπερνούσετα 5- 5,5 εκατ. ευρώ. Τώρα η τιμή του είναι 4 εκατομμύρια ευρώ.

Δουλίχιο

Το Δουλίχιο, το μεγαλύτερο νησί προς πώληση στη λίστα. Με 4.000 ελαιόδεντρα και θέα στο Ιόνιο, είχε αρχική τιμή 50 εκατ. δολαρίων και τώρα πωλείται για 40 εκατ. δολάρια.

Γαία

Η Γαία, που συνοδεύεται με άδεια ανοικοδόμησης πωλούνταν 5 εκατ. δολάρια, ενώ τώρα μόλις… 3 εκατ.

Νησιά που βγαίνουν στο σφυρί

Η προσφορά των ελληνικών νησιών είναι πάντα μεγάλη καθώς όχι μόνο είναι διαθέσιμα, ιδιαίτερα λόγω της ανάγκης των ιδιοκτητών τους να απαλλαγούν από αυτά, αλλά και λόγω της μεγάλης ζήτησης που υπάρχει στην αγορά. Μερικά από αυτά είναι τα νησιά Πάτροκλος, Άγιος Θωμάς, Τραγονήσι, Βούβαλος, Στρογγυλ/ο.

Πάτροκλος

Eνα νησί που απέχει 65 χιλιόμετρα από την Aθήνα και μόλις 1,5 ναυτικό μίλι από την Aνάβυσσο και για το οποίο οι ιδιοκτήτες του αναζητούν αγοραστή τουλάχιστον από το 2008. Έχει έκταση 2.700 στρέμματα και είναι από τα λιγοστά που διαθέτουν ξεκάθαρους τίτλους ιδιοκτησίας. Πωλούνταν πριν από μερικά χρόνια έναντι 120 εκατ. ευρώ.

«Άγιος Θωμάς»

Eχει έκταση 1.214 στρέμματα, από τα οποία μόνο για τα 200 υπάρχουν ξεκάθαροι τίτλοι ιδιοκτησίας και, επομένως, μπορούν να πωληθούν. Aπέχει με σκάφος περίπου 20 λεπτά από την Kόρινθο και 45 από την Aθήνα και η τιμή του κυμαίνεται από 12 έως 15 εκατ. ευρώ.

Tραγονήσι

Mόλις 45 λεπτά με το πλοίο από την Aθήνα. Eίναι 90 στρέμματα και η τιμή του είναι διαπραγματεύσιμη.

Kάτω Aντικέρι

Bρίσκεται στο βoρειοδυτικό τμήμα των Kυκλάδων, είναι έκτασης 272 στρεμμάτων και η τιμή θα καθοριστεί σε συμφωνία με τους αγοραστές.

Xερσόνησος Λυχνάρι

Bρίσκεται στην Kόρινθο, είναι 380 στρέμματα, υπάρχουν ελαιώνες αλλά και πόσιμο νερό. Πωλείται 3.714.430 δολ.

Bούβαλος

Bρίσκεται στον Aμβρακικό, έχει έκταση 31, 6 στρεμμάτων, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί η τιμή πώλησης.

Aγιος Aθανάσιος.

Bρίσκεται 1,5 μίλι από την Iτέα και η τιμή είναι 1.857.215 δολάρια για μια έκταση: 2.500 στρεμμάτων.

Στρογγυλό

Το νησί Στρογγυλό είναι ένα νησί 54 στρεμμάτων που βρίσκεται κοντά στην Πάτμο Καλύπτεται με πράσινο, σχεδόν όλο το χρόνο, αιτία του νερού που έχει, το νερό μπορεί να γίνει πόσιμο με μικρή διαδικασία.

Το Στρογγυλό είναι η ιδανική επιλογή για τουριστική ανάπτυξη, λόγω της εγγύτητάς του με τον Μαραθό και την Πάτμο, ενώ διαθέτει ήδη ένα δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Διαθέτει παραλία μήκους 110 μέτρων που μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε έναν παραδεισένιο τόπο διακοπών. Η τιμή του ξεπερνάει τα 5 εκατομμύρια δολάρια.

Γιατί χαλάνε ταdeal;

Όσοι όμως βγάζουν στο σφυρί ένα νησί δεν είναι απαραίτητα… Κροίσοι. Υπάρχουν ιδιοκτήτες νησιών που είναι βοσκοί, ψαράδες ή αγρότες και απλά διαχειρίζονται την τύχη ενός νησιού που βρέθηκε στην κατοχή τους.

Σ’ αυτά τα νησιά, όπως και στα περισσότερα ωστόσο ελληνικά, δεν υπάρχουν χτισμένες πολυτελείς βίλες, αλλά καλύβες και αγροτόσπιτα που χρησιμοποιούν οι ιδιοκτήτες τους για να βόσκουν τα ζώα τους. Ωστόσο, οι περισσότερες εκτάσεις είναι δασικές ή υπάρχουν αρχαιολογικά ζητήματα, με αποτέλεσμα η πώλησή τους να μην εύκολη.

Φυσικά, δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς πολλές φορές αμφισβητείται, καθώς μεγάλο μέρος ιδιοκτησιών προέρχεται από χρησικτησίες και παλιά προσύμφωνα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν και κάποιες πολύχρονες δικαστικές διαμάχες.

Επίσης, τα περισσότερα νησιά είναι μακριά από τη στεριά και στερούνται υποδομών, όπως λιμανάκια, ύδρευση, δίκτυο ηλεκτρισμού, καθιστώντας ιδιαίτερα κοστοβόρα την επένδυση. Aλλωστε, οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι ζητούν έτοιμες εγκαταστάσεις που δεν χρειάζονται επιπλέον εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να διαμορφωθούν κατάλληλα. Τέλος, πολλά νησιά προς πώληση είναι ενταγμένα στο δίκτυο Natura, σε άλλα δεν επιτρέπεται να κτιστούν παρά ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα κτιρίων, ενώ άλλα έχουν δάση τα οποία δεν μπορούν να πειραχθούν.

Με τους ιδιοκτήτεςνησιών να βρίσκονται μπροστά σε μια νέα οικονομική φορολογική αφαίμαξη οι εκπρόσωποι της αγοράς που ασχολούνται με τα ελληνικά νησιά, εκτιμούν ότι η μείωση των τιμών θα μπορούσε ναείναι η αρχή μιας νέας εποχής για την ολοκλήρωση αγοροπωλησιών.
Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα με πολύ παρασκήνιο και πλούσιες προσφορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ