Δεύτερη ευκαιρία για τα αυθαίρετα - Ποιες αλλαγές έρχονται

Δεύτερη ευκαιρία για τα αυθαίρετα - Ποιες αλλαγές έρχονται
Μείωση προστίμων στους πιο αδύναμους οικονομικά ιδιοκτήτες αυθαιρέτων εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος το προσεχές διάστημα.

Στόχος είναι όσοι αποδεδειγμένα δεν έχουν καταφέρει να τακτοποιήσουν τα κτίσματά τους έως και τις 8 Φεβρουαρίου -οπότε και λήγει η ετήσια παράταση που έχει δοθεί- λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, να έχουν μία δεύτερη ευκαιρία και μάλιστα με ευνοϊκότερους όρους.

Η σχετική τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου.

Ανάμεσα στα κριτήρια που διερευνώνται για μειωμένα πρόστιμα ή αποπληρωμής τους σε πολλές δόσεις είναι το ετήσιο εισόδημα, ο αριθμός των τέκνων σε μια οικογένεια κλπ.

Αντίθετα, σύμφωνα με το Έθνος, οι ιδιοκτήτες που αμελήσαν ή αδιαφόρησαν να τακτοποιήσουν το αυθαίρετό τους ενώ αποδεδειγμένα μπορούσαν να το κάνουν, θα έρθουν αντιμέτωποι με αυξημένα πρόστιμα.

Παράλληλα το Υπουργείο εξετάζει και το «πάγωμα» των κατεδαφίσεων αυθαίρετων κτισμάτων σε δασικές εκτάσεις για τα επόμενα τρία χρόνια. Σε αυτό το διάστημα εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι δασικοί χάρτες. Πάντως η αναστολή των κατεδαφίσεων δεν θα αφορά κτίσματα που βρίσκονται στον αιγιαλό ή οριοθετημένα ρέματα, αλλά θα καλύπτει περιπτώσεις για τις οποίες υπάρχει διαφωνία.

Αξιολόγηση