Ποιοι αγοράζουν σήμερα ακίνητα (Έρευνα)

Ποιοι αγοράζουν σήμερα ακίνητα (Έρευνα)
Τα αποτελέσματα της έρευνας με θέμα «Το προφίλ του σημερινού αγοραστή κατοικίας» που διενέργησε η Ένωση Μεσιτών Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας (ΕΠΠΑ), παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου, με την ευκαιρία της παρουσίασης του πρώτου συνεργατικού σχηματισμού Συντονισμένης Διαχείρισης Απομακρυσμένων και Διάσπαρτων Ακινήτων, το οποίο απαρτίζεται από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλη την Ελλάδα, με τον συντονισμό και την υποστήριξη της ΓΣΕΒΕΕ.

Η έρευνα εξέτασε ποιοι, που, πως και για ποιο σκοπό αγοράζουν σήμερα ακίνητα στην Ελλάδα. Βασίστηκε σε πραγματικές συναλλαγές που ολοκληρώθηκαν τους πέντε πρώτους μήνες του 2014 σε 11 περιφέρειες.

Αναφορικά με το προφίλ των αγοραστών την περίοδο αυτή, βασικό στοιχείο είναι ότι ο Ελληνας αγοράζει ξανά. Το 86% αυτών παίρνουν σπίτι με μετρητά και μόνος 1 στους 10 παίρνει δάνειο. Από τους αγοραστές το 72,7% είναι Ελληνες, το 13,3% προέρχεται από χώρες της ΕΕ και το 14% από τρίτες χώρες, κυρίως Ρωσία, Κίνα και Αραβικές χώρες που βρίσκονται κοντά στη μεσογειακή λεκάνη.

Οπως εκτιμούν οι μεσίτες, φέτος οι Ρώσοι δεν θα έρθουν να αγοράσουν, λόγω της ισοτιμίας του ευρώ με το ρούβλι ενώ οι Κινέζοι είναι «δύσκολοι» πελάτες και ζητούν συνεχώς νούμερα και στοιχεία.

Τέσσερις στους 5 αγοραστές έχει οικογένεια, επομένως είναι αυτοί που θέλουν να «βάλουν ένα κεραμίδι» πάνω από το κεφάλι τους. Ενας στους 4 είναι συνταξιούχος ενώ 2 στους 3 είναι στην παραγωγική ηλικία 30-55 και πάνω από τους μισούς έχουν πτυχίο ΑΕΙ/ΤΕΙ.

Μύθος είναι ότι ο Ελληνας επενδύει στο ακίνητο, κυρίως αγοράζει για την οικογένειά του και για το παιδί του. Μόλις 1 στους 6 αποκτά ακίνητο για επένδυση.

Κατά κύριο λόγο αυτός που αγοράζει για την οικογένειά του παίρνει κατοικία 131 τ.μ. κατά μέσο όρο. Οταν θέλει να επενδύσει αποκτά ακίνητο γύρω στα 70 τ.μ.

Τρία στα τέσσερα σπίτια που πωλούνται είναι παλαιά και 1 στα 3 από αυτά θέλει μεγάλης κλίμακας ανακαίνιση.

Σε ότι αφορά τους ξένους, τονίστηκε ότι κατά κύριο λόγο πουλάμε «είσοδο στην ΕΕ» μέσω της χορήγησης βίζας. Οι ξένοι δεν κάθονται στην Ελλάδα μόνιμα κυρίως γιατί δεν βρίσκουν τις κατάλληλες υποδομές (νοσοκομεία, αστικά κέντρα με ζωή όλο το χρόνο, αεροδρόμια κ.λπ).

Επίσης, η Ελλάδα δεν μπορεί να προσελκύσει αγοραστές πολυτελών σπιτιών.

ΠΗΓΗ: Ημερησία

Αξιολόγηση