Ολο το σχέδιο της κυβέρνησης για την κύρια κατοικία

Ολο το σχέδιο της κυβέρνησης για την κύρια κατοικία
Ασπίδα  προστασίας  για την κύρια κατοικία φέρνει η κυβέρνηση  με νομοθετική ρύθμιση...  
Της Έφης Καραγεώργου.
...και παράλληλα «παγώνει» όλες τις διαδικασίες π[ου έχουν ξεκινήσει εφορίες, τράπεζες καιασφαλιστικά ταμεία για να βγάλουν στο σφυρί κατοικίες.
Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης διαβεβαίωσε ότιη πρώτη κατοικία δεν κινδυνεύει καθώς η κυβέρνηση θανομοθετήσει άμεσα την παράταση της προθεσμίας του νόμου αναφορικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας», και ακόμα υπογράμμισε πωςπρώτη προτεραιότητα αποτελεί η δημιουργία ενός συνολικού πλαισίου διαχείρισης των «κόκκινων» στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων.Ενώ το υπουργείο Οικονομίαςδεν σκοπεύει να «πειράξει» τον νόμο Κατσέλη,ο οποίος αποτελεί «ασπίδα προστασίας»από πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας.
Ειδικότερα με νομοθετική ρύθμιση του υπουργού Οικονομίας παγώνουν για τρεις μήνες οιπλειστηριασμοί τηςκύριας κατοικίας -ανεξάρτητα από την αξία της. Η ρύθμιση βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας, ώστε να είναι από τα πρώτα νομοθετήματα που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες οι κ.κ.Γιάννης Δραγασάκης καιΓιώργος Σταθάκης μπλόκαραν τις διαδικασίες για περισσότερους από 30πλειστηριασμούς που ήταν να γίνουν σήμεραέπειτα από συνεννόηση που είχαν με τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες.
Στόχος της κυβέρνησης είναι, μέσα στοτρίμηνο που θα ισχύει το «πάγωμα» πλειστηριασμών, το υπουργείο θα «τρέξει»τις τεχνικές λεπτομέρειες για την κατάρτιση σχεδίου για τα κόκκινα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια μεβάση κοινωνικά κριτήρια, όπωςπροβλέπεται από το πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος για τηντραπεζική σεισάχθεια, λαμβάνοντας παράλληλα ειδική μέριμνα γιατα νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες για αυτούς τουςδανειολήπτες, η ρύθμιση θα προβλέπειακόμη και διαγραφή μέρους της οφειλής (κατά περίπτωση). Για τους υπόλοιπους πολίτες μεχρέη από δάνεια σε καθυστέρησηκαι από ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, η μηνιαία δόση δεν θα υπερβαίνει το 30% του εισοδήματος. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως στη νομοθετική ρύθμιση θα περιλαμβάνεται διάταξη που προβλέπει αναστολή επ' αόριστον πλειστηριασμώνπρώτης κατοικίας, αξίας έως 300.000 ευρώ.
Παράλληλα θα συσταθεί το«Ταμείο Προστασίας Κύριας Κατοικίας», που θα είναιδημόσιοςενδιάμεσος φορέας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, το οποίο δεν θα λειτουργεί ως«κακή τράπεζα» («bad bank»), αλλά, ως διαχειριστής κάθε τύπου ληξιπρόθεσμης οφειλής προς τις τράπεζες και ελεγκτής των τραπεζών ως προς την εφαρμογή των συμφωνημένων ρυθμίσεων. Αυτός ο φορέας θα διαχειρίζεται το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δανειολήπτη σε τράπεζες (εφόσον υπάρχουν), ενώ θα βρίσκεται σε επικοινωνία και συνεργασία με τις Ειδικές Επιτροπές εξώδικου διακανονισμού για χρέη προς το δημόσιο και με ασφαλιστικά ταμεία για χρέη προς ασφαλιστικούς οργανισμούς. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει συνολική εικόνα των βαρών και άρα των διευκολύνσεων του κάθε δανειολήπτη.
Αξιολόγηση