Με βεβαίωση μηχανικού όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων

Με βεβαίωση μηχανικού όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων
Από την 1η Ιανουαρίου 2012, δεν θα μπορούμε να πουλήσουμε ακίνητο -ούτε καν να εγγράψουμε υποθήκη σε αυτό- αν δεν πληρούνται μια από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
  • 1. Να διαπιστώνεται ότι το κτίσμα έχει ανεγερθεί νόμιμη άδεια για το ΣΥΝΟΛΟ της επιφάνειάς του
  • 2. Οι παράνομοι χώροι να έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου περί τακτοποίησης ημιυπαιθρίων
  • 3. να έχει ανασταλεί η κατεδάφιση του ακινήτου με βάση τον νόμο Τρίτση Ποιος θα πιστοποιήσει ότι πληρούμε μια από τις παραπάνω προϋποθέσεις; Με βεβαίωση μηχανικού. Αυτό ήταν. Ξεσηκώθηκαν ιδιοκτήτες και συμβολαιογράφοι και προειδοποιούν για νέα αύξηση στο κόστος μεταβίβασης των ακινήτων.


Ήδη ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος Κωνσταντίνος Βλαχάκης με επιστολή στον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου εκφράζει την αντίθεσή του για τη διάταξη του νομοσχεδίου (άρθρο 23). Τoνίζει ότι θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στη μεταβίβαση ακινήτων, μέχρι και το «πάγωμα» μεταβιβάσεων, ενώ θα προκαλέσει μεγάλη οικονομική επιβάρυνση στους ιδιοκτήτες. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις του προέδρου της ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτο Παραδιά.
Οι εκπρόσωποι των δύο κλάδων που ασχολούνται με την οικοδομή, ισχυρίζονται –και δικαίως- ότι το κόστος μεταβίβασης της οικοδομής θα αυξηθεί καθώς για τον έλεγχο σε κάθε δικαιοπραξία εν ζωή που συντάσσεται μετά την 1.1.2012 και έχει ως αντικείμενο τη μεταβίβαση ακινήτου, θα πρέπει να επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση μηχανικού, με την οποία θα βεβαιώνεται ότι στο ακίνητο δεν έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές και δεν έχουν εγκατασταθεί χρήσεις χωρίς άδεια, ή ότι οι εκτελεσμένες αυθαίρετες κατασκευές ή οι εγκατεστημένες αυθαίρετες χρήσεις, εμπίπτουν στις εξαιρέσεις Τι θα γίνει όμως με τους ιδιοκτήτες των κτισμάτων, που δεν υπάγονται σε κάποια από τις τρεις κατηγορίες που προαναφέρθηκαν; Φαίνεται ότι θα υποχρεωθούν να ακολουθήσουν την ειδική διαδικασία, δηλαδή να καταβάλουν παράβολα, να υποβάλλουν φακέλου και την καταβολή ειδικού προστίμου.
Ειδικότερα για κάθε μεταβίβαση, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει:
• να αναζητήσει την άδεια οικοδομής του
• να ερευνήσει, μέσω μηχανικού, αν στο ακίνητο έχει πραγματοποιηθεί (έστω και εν αγνοία του) οποιαδήποτε αυθαίρετη κατασκευή, υπέρβαση της οικοδομικής άδειας, ή αλλαγή χρήσης χώρου του κτιρίου.

  1. Τι γίνεται όμως αν η άδεια οικοδομής έχει καταστραφεί:
  2. Τι γίνεται αν η ανεύρεση του φακέλου δεν είναι δυνατή;
  3. Τι γίνεται σε περίπτωση απώλειας του στελέχους της άδειας, χωρίς υπαιτιότητα του ιδιοκτήτη;

Ακόμη όμως και αν ξεπεραστούν τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια, θα πρέπει να εξεταστεί και το θέμα του κόστους. Πόσα χρήματα θα ζητάει ο μηχανικός προκειμένου να εκδώσει τη βεβαίωση για τη νομιμότητα του κτίσματος;
Ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων θέτει ένα ακόμη ζήτημα: «ο έλεγχος του μηχανικού θα πρέπει να περιορίζεται στο μεταβιβαζόμενο ακίνητο και μόνο (δηλαδή στην μεταβιβαζόμενη οριζόντιο ιδιοκτησία) και όχι σε ολόκληρη την οικοδομή - πολυκατοικία. Στην αντίθετη περίπτωση ο ιδιοκτήτης διαμερίσματος, ο οποίος δεν έχει μεταβάλει τη χρήση στο ακίνητο του, ούτε έχει πραγματοποιήσει αυθαιρεσία, θα αδυνατεί να χρησιμοποιήσει το ακίνητό του, αφού θα στερείται του δικαιώματος της μεταβιβάσεως, λόγω αυθαιρεσιών που έχουν πραγματοποιήσει, κύριοι άλλης ιδιοκτησίας, στην ίδια πολυκατοικία, ή στα κοινόχρηστα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ