Έρχονται 1.000.000 προειδοποιητικά emails για τον ΕΝΦΙΑ - Ποιο θα είναι το περιεχόμενό τους –Τι πρέπει να κάνετε

Έρχονται 1.000.000 προειδοποιητικά emails για τον ΕΝΦΙΑ -  Ποιο θα είναι το περιεχόμενό τους –Τι πρέπει να κάνετε
Αυτό το email που θα δείτε μέσα στο επόμενο 10ήμερο στον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή με αποστολέα το υπουργείο Οικονομικών δεν θα πρέπει να το διαβάσετε με τρόμο. Διότι, έχει έρθει για …καλό. Στόχος του αποστολέα –στην προκειμένη περίπτωση είναι η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων- είναι να σας ενημερώσει ότι έχει κάνει ένα …κουβά λάθη στο Ε9 με αποτέλεσμα το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ να έχει φτάσει «φουσκωμένο». Τι πρέπει να κάνετε μόλις διαβάσετε το email; Όλες οι πληροφορίες που θα χρειαστείτε έχουν ως εξής:
  • Στις 13-14 Νοεμβρίου θα τεθεί στη διάθεση του κοινού η ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι θα μπορούν να διορθώσουν τα λάθη στον ΕΝΦΙΑ. Η ημερομηνία είναι ενδεικτική. Σε σχετική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, τόσο η γ.γ Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαίδου όσο και η αρμόδια διευθύντρια της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Σοφία Σεχπερίδου τοποθέτησαν το άνοιγμα της εφαρμογή στη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου.
  • Επειδή με τον ΕΝΦΙΑ ήρθαν στο φως όλοι οι «σκελετοί» που έκρυβε το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο της εφορίας, δεν θα ανοίξει μόνο η εφαρμογή που θα επιτρέπει την τροποποίηση του Ε9 του 2014. Ταυτόχρονα θα δοθεί η δυνατότητα να παρέμβετε σε όλα τα Ε9 από το 2010 μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα, στη διάθεση του κοινού αναμένεται να τεθούν οι ακόλουθες εφαρμογές:
    • Υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 για Φ.Α.Π. 2010. Μέχρι τώρα οι συγκεκριμένες δηλώσεις υποβάλλονταν στις Δ.Ο.Υ και οι φορολογούμενοι ταλαιπωρούνταν. Το 2010 θεωρείται κρίσιμο έτος καθώς αφορά στην έκδοση του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ το οποίο είναι απαραίτητο για οποιαδήποτε συναλλαγή αφορά στα ακίνητα. Η διαδικασία που μέχρι τώρα γινόταν χειρόγραφα, θα γίνεται στο εξής μέσω διαδικτύου.
    • Υποβολή και αρχικών δηλώσεων Ε9 για Φ.Α.Π. 2011-2012-2013.
    • Αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 2014 (ΕΝ.Φ.Ι.Α.).

Εκτός από τα email, για τους φορολογούμενους θα ετοιμαστεί και δεύτερος δείκτης προστασίας ώστε να εντοπίσουν γρήγορα τα λάθη που έχουν κάνει. Ως γνωστόν, περίπου ένα εκατομμύριο εκκαθαριστικά στα οποία παρατηρήθηκαν ελλείψεις, συμπληρώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών βάσει «παραδοχών» (μπορείτε να τις δείτε ΕΔΩ). Αυτές οι παραδοχές, θα έχουν επισημανθεί ειδικά από την ΔΗΛΕΔ πάνω στο εκκαθαρτιστικό έτσι ώστε να τις εντοπίσετε αμέσως και να κάνετε τις απαραίτητες διορθώσεις.

Για να μάθετε αν πρέπει να υποβάλλετε διορθωτική δήλωση, υπάρχει ένας ακόμη τρόπος: να διαβάσετε προσεκτικά το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ για να διαπιστώσετε αν υπάρχει προειδοποιητικό μήνυμα (δείτε ποια είναι αυτά ΕΔΩ)

Η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαίδου που επίσης απηύθυνε χαιρετισμό στην ημερίδα, ανακοίνωσε ότι έχει καταθέσει αίτημα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής των διορθωτικών δηλώσεων του ΕΝΦΙΑ. Βάσει του νόμου, οι διορθώσεις πρέπει να γίνουν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Θα πρέπει να κατατεθεί τροπολογία έτσι ώστε να παραταθεί η προθεσμία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η παράταση θα ισχύσει τουλάχιστον μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου.

Η εκκαθάριση των διορθωτικών δηλώσεων, θα γίνεται αυτόματα. Δηλαδή, με το που θα υποβάλλει τη δήλωση ο φορολογούμενος, αυτόματα θα παίρνει στα χέρια του και το διορθωμένο εκκαθαριστικό. Θα υπάρξουν χιλιάδες περιπτώσεις φορολογουμένων οι οποίοι θα χρειαστεί να τροποποιήσουν μόνο το έντυπο Ε2 προκειμένου να φανούν τα κενά διαμερίσματα ή να προστεθεί το αριθμός του ρολογιού της ΔΕΗ. Η διόρθωση και του Ε2 είναι απαραίτητη για να χορηγηθεί η έκπτωση φόρου στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Για τις περιπτώσεις εκείνες που απαιτείται διόρθωση μόνο του Ε2, η έκδοση του διορθωμένου εκκαθαριστικού θα γίνει τον Δεκέμβριο οπότε το μειωμένο ποσό θα εμφανιστεί στις δόσεις του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου. Στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος θα παρέμβει και στο Ε2 και στο Ε9, το εκκαθαριστικό θα εμφανιστεί την ίδια στιγμή. Κατά συνέπεια, οι φορολογούμενοι καλό θα είναι πρώτα να παρέμβουν στο Ε2 και μετά στο Ε9 καθώς με αυτό τον τρόπο θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους ταχύτερα.

Όσοι από τη διαδικασία της διόρθωσης επιτύχουν μείωση του φόρου άνω των 300 ευρώ, θα κληθούν για έλεγχο από την εφορία οπότε θα πρέπει να έχουν όλα τα δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν την ορθότητα των μεταβολών που έχουν κάνει.

Σύμφωνα με την κυρία Σαββαίδου, η εγκύκλιος η οποία θα παρέχει αναλυτικές οδηγίες και παραδείγματα για τη διόρθωση του Ε9 θα εκδοθεί μέσα στην εβδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ