Περίοδος «εκπτώσεων» στον ΕΝΦΙΑ: πώς να δείτε πόσα γλιτώνετε

Περίοδος «εκπτώσεων» στον ΕΝΦΙΑ: πώς να δείτε πόσα γλιτώνετε
Για το πότε θα ανέβουν τα διορθωμένα (μην φανταστείτε και τίποτα σπουδαίο) εκκαθαριστικά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι όλα θα είναι έτοιμα το απόγευμα. Όλα; Όχι και όλα. Διότι στην πράξη θα διαπιστώστε ότι λόγω ελλείψεων πληροφοριών και δεδομένων –ειδικά σε ότι αφορά στην έκπτωση των μη ηλεκτροδοτούμενων χώρων- η έκπτωση δεν θα εμφανιστεί. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα ξεμπερδέψετε ούτε τώρα με τον ΕΝΦΙΑ. Αν θέλετε να εξασφαλίσετε την έκπτωση όχι μόνο για φέτος αλλά και για τα επόμενα χρόνια, θα μπείτε στη διαδικασία να διορθώσετε και να συμπληρώσετε τα Ε9. Και αφού τα κάνετε όλα αυτά, θα έρθει ο Δεκέμβριος για να φέρει το διορθωμένο εκκαθαριστικό, αυτή τη φορά με τις σωστές εκπτώσεις. Κάπως έτσι λοιπόν, θα κυλήσει ο χρόνος από την παρέλαση μέχρι τα Χριστούγεννα.

Κάποιοι έχουν ανάγκη των οδηγιών για την εξεύρεση των διορθωμένων εκκαθαριστικών από σήμερα. Παρά τα λάθη και τις παραλείψεις, ο αριθμός τους είναι διόλου ευκαταφρόνητος: 1,4 εκατομμύρια άτομα. Πώς λοιπόν θα βρείτε αυτά τα διορθωμένα εκκαθαριστικά; Όλες οι οδηγίες που χρειάζεστε είναι οι εξής:

Οι δικαιούχοι της έκπτωσης, θα βρουν διορθωμένο το ηλεκτρονικό εκκαθαριστικό. Θα το καταλάβουν από την πρώτη στιγμή καθώς με το που θα αναζητούν μέσω TAXISnetτο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, θα αντικρίζουν ένα γραπτό μήνυμα από την γ.γ Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαίδου. Το γραπτό μήνυμα θα αναφέρει τα εξής:

«Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, έχοντας λάβει υπόψη τα ακόλουθα:

Α) το συνολικό ύψος του φορολογητέου οικογενειακού εισοδήματος οικονομικού έτους 2014

Β) τη συνολική επιφάνεια των κτισμάτων της 1ης Ιανουαρίου 2014

Γ) το συνολικό ύψος της αξίας της ακίνητης περιουσίας έτους 2014

Δ) τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων σύμφωνα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014 (σ.σ την σχετική ένδειξη θα βλέπουν όσοι έχουν εξαρτώμενα τέκνα)

Ε) το ποσοστό αναπηρίας (σ.σ τη σχετική ένδειξη θα βλέπουν όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπηρίας)

Αποφασίζει ότι για τον τους:___________________________ (θα αναφέρονται τα ονοματεπώνυμα και οι ΑΦΜ) παρέχεται μείωση 50% ή 100% επί του ΕΝΦΙΑ έτους 2014»

Έκπτωση φόρου 50% δικαιούνται όσοι πληρούν ταυτόχρονα τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνάει τις 9000 ευρώ για τον άγαμο ενώ προστίθενται 1000 ευρώ για κάθε παιδί
  • Η αξία των ακινήτων να μην υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον παντρεμένο και τις 200.000 ευρώ για τον παντρεμένο με δύο παιδιά
  • Η επιφάνεια των κτισμάτων να μην ξεπερνά τα 150 τετραγωνικά μέτρα
  • Το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τα 12.000 ευρώ
  • Δεν υπάρχει περιουσιακό κριτήριο
  • Η επιφάνεια των ακινήτων να μην ξεπερνά τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
  • Ο φορολογούμενος είναι ή πολύτεκνος ή άτομο με αναπηρία με ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 80%

ΠΡΟΣΟΧΗ: ενώ το εκκαθαριστικό είναι ατομικό, η έκπτωση είναι οικογενειακή. Έτσι, όσοι πληρούν τα κριτήρια θα βρουν την έκπτωση του 50% σε όλα τα μέλη της οικογένειας. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Θα κοιτάξετε και το δικό σας εκκαθαριστικό και της συζύγου. Αν πληροίτε τα κριτήρια θα βρείτε την έκπτωση του 50% και στα δύο.

Έκπτωση φόρου 100% δικαιούνται όσοι πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

Και πάλι η έκπτωση είναι οικογενειακή. Θα κοιτάξετε όλα τα εκκαθαριστικά της οικογένειας

Η 3η έκπτωση αφορά στους μη ηλεκτροδοτούμενους χώρους οι οποίοι παρέμειναν κενοί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013. Σε αυτή την έκπτωση (20% επί του ΕΝΦΙΑ που αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο ακίνητο) εντοπίζονται και τα περισσότερα προβλήματα. Ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν σωστά στοιχεία ειδικά για τον αριθμό του ρολογιού της ΔΕΗ. Η διασταύρωση είναι τριπλή. Ο αριθμός του ρολογιού πρέπει να ταυτίζεται:

  1. Στη λίστα που έχει στείλει ο ΔΕΔΔΗΕ
  2. Στο Ε2 (από όπου φαίνεται αν ένα ακίνητο είναι κενό)
  3. Στο Ε9 (από όπου προκύπτει ότι είναι μη ηλεκτροδορούμενο)

Όλοι όσοι έχουν λάθη ή ελλιπή στοιχεία, θα πρέπει να τα διορθώσουν προκειμένου να πάρουν το σωστό εκκαθαριστικό τον Δεκέμβριο. Δυστυχώς σε κάποιες περιπτώσεις δεν θα είναι αρκετό να διορθωθεί το Ε9. Θα πρέπει να υποβληθεί και τροποποιητικό έντυπο Ε2.

Ο γολγοθάς του ΕΝΦΙΑ συνεχίζεται…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ