Έως και …337,5 ευρώ ο φόρος για 1000 μέτρα γης –Μπείτε να διορθώσετε τα λάθη στο Ε9

Έως και …337,5 ευρώ ο φόρος για 1000 μέτρα γης –Μπείτε να διορθώσετε τα λάθη στο Ε9
Ετήσιο φόρο ο οποίος θα φτάνει έως και τα 337, 5 ευρώ θα καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες των εκτός σχεδίου ακινήτων όπως προκύπτει από τους υπολογισμούς που έγιναν με βάση το προσχέδιο του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων. Το μεγαλύτερο βάρος θα πέσει σε δενδροκαλλιέργειες και ελαιοκαλλιέργειες σε παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας.   

Ένα μέτρο γης στις περιοχές εκτός σχεδίου, φορολογείται με 0,15 λεπτά του ευρώ. Δηλαδή με 0,0015 ευρώ για όσους θέλουν να μεταφράζουν τα λεπτά σε ευρώ. Βέβαια, δεν αρκεί ένας απλός πολλαπλασιασμός της επιφάνειας με την τιμή ανά μέτρο για να προκύψει η τελική επιβάρυνση. Ρόλο παίζουν:

1. Η γεωγραφική θέση. Βασικός συντελεστής για τα εκτός σχεδίου ακίνητα είναι η Αρχική Βασική Αξία γής. Πρόκειται για έναν συντελεστή ο οποίος καθορίστηκε από το υπουργείο Οικονομικών το 1997 και ανανεώθηκε το 2008. Για τα εκτός σχεδίου ακίνητα σε κάθε περιοχή, υπάρχει και μια ΑΒΑ. Ειδικότερα:

· Αν η ΑΒΑ κυμαίνεται από 0,1 ευρώ έως 0,49 ευρώ τότε εφαρμόζεται συντελεστής 1 (που σημαίνει ότι δεν υπάρχει επιβάρυνση και ο φόρος ανά τετραγωνικό παραμένει στα 0,0015 ευρώ)

· Αν η ΑΒΑ κυμαίνεται από 0,5 έως 0,99 τότε ο συντελεστής ανεβαίνει στο 1,2 που σημαίνει ότι η αρχική επιβάρυνση αυξάνεται κατά 20%.

· Για τις ακριβότερες περιοχές όπου η ΑΒΑ ξεπερνάει τα 10, 15 ή και 20 ευρώ, ο αρχικός φόρος μπορεί ακόμη και να τετραπλασιαστεί ή να πενταπλασιαστεί.

2. Το είδος της έκτασης. Για δασικές εκτάσεις και βοσκοτόπια, προβλέπονται μειώσεις της τάξεως του 20-30% αντίστοιχα επί του αρχικού φόρου. Για τα αγροτεμάχια μονοετούς καλλιέργειας δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις ενώ για ελαιοκαλλιέργειες το αρχικό ποσό φόρου διπλασιάζεται και για τις δενδροκαλλιέργειες ο αρχικός φόρος πολλαπλασιάζεται επί 2,5.

3. Εξαιρετικά σημαντικός συντελεστής, είναι ο συντελεστής απόστασης από τη θάλασσα. Σε αγροτεμάχια που απέχουν λιγότερα από 100 μέτρα, ο αρχικός φόρος τριπλασιάζεται. Για αποστάσεις από 100 έως 200 μέτρα διπλασιάζεται, για αγροτεμάχια από 200 έως 500 μέτρα η προσαύξηση φτάνει στα 1,5, πέφτει στο 1,2 για αγροτεμάχια που απέχουν από 500 έως 800 μέτρα από τη θάλασσα ενώ για αγροτεμάχια σε απόσταση άνω των 800 μέτρων, δεν υπάρχει προσαύξηση.

4. Αν το αγροτεμάχιο έχει και πρόσοψη σε αγροτικό ή επαρχιακό δρόμο, υπάρχει προσαύξηση 20%. Πολύ μεγάλη προσαύξηση της τάξεως του…500% υπάρχει αν μέσα στο εκτός σχεδίου αγροτεμάχιο υπάρχει και κτίσμα. Αν το κτίσμα είναι το μοναδικό της οικογένειας και η επιφάνειά του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά, τότε ο συντελεστής δεν εφαρμόζεται.

Δύσκολοι οι υπολογισμοί. Κι όμως, αν κάνετε τις πράξεις, θα συνειδητοποιήσετε ότι ο φόρος μπορεί να κυμαίνεται από ένα ευρώ το στρέμμα έως και τα 337,5 ευρώ. Το εντυπωσιακό ποσό των 337 ευρώ προκύπτει για αγροτεμάχιο το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 100 μέτρων από τη θάλασσα και σε μια περιοχή όπου η ΑΒΑ υπερβαίνει τα 20 ευρώ ανά μέτρο. Αν το αγροτεμάχιο χαρακτηρίζεται ως δενδροκαλλιέργεια, έχει πρόσοψη σε δρόμο και έχει μέσα και ένα σπίτι το οποίο δεν αποτελεί την μοναδική κατοικία του ιδιοκτήτη, προκύπτει το ποσό των 337 ευρώ. (0,0015 ευρώ επί 5 που είναι ο συντελεστής της ΑΒΑ, επί 5 επειδή υπάρχει ακίνητο μέσα, επί 2,5 επειδή το κτήμα είναι δενδροκαλλιέργεια, επί 3 διότι η απόσταση από τη θάλασσα είναι μικρότερη από 100 μέτρα, επί 1,2 επειδή υπάρχει πρόσοψη στο δρόμο και φυσικά επί 1000 μέτρα).

Γνωρίζοντας πλέον πως θα υπολογίζεται ο φόρος στα αγροτεμάχια (σ.σ οι συντελεστές μπορεί να αλλάξουν μέχρι το προσχέδιο να γίνει νόμος, όμως η διαδικασία κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνει ίδια) θα πρέπει σε συνεργασία με τους λογιστές μας να ελέγξουμε για τα αγροτεμάχια:

1. Αν έχει αναγραφεί σωστά η επιφάνεια

2. Αν έχει δηλωθεί σωστά το είδος του ακινήτου. Άλλο μονοετής καλλιέργεια, άλλο δενδροκαλλιέργεια. Το λάθος εδώ κοστίζει 150% περισσότερο φόρο

3. Αν έχει αναγραφεί σωστά η απόσταση από τη θάλασσα

4. Αν έχουν εμφανιστεί σωστά τα ποσοστά ιδιοκτησίας (σ.σ ο καθένας θα πληρώνει ανάλογα με το αν έχει στην κατοχή του την επικαρπία ή την ψιλή κυριότητα)

5. Αν φαίνονται οι προσόψεις του αγροτεμαχίου

Αξιολόγηση