«Ανακαινίζω – Ενοικιάζω»: Με προκαταβολή το 50% της επιδότησης - Ποιοι ιδιοκτήτες είναι δικαιούχοι

«Ανακαινίζω – Ενοικιάζω»: Με προκαταβολή το 50% της επιδότησης - Ποιοι ιδιοκτήτες είναι δικαιούχοι

Τι προβλέπει ρύθμιση, πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Δύο αλλαγές περιλαμβάνονται στη νέα διάταξη για το πρόγραμμα "Ανακαινίζω - Νοικιάζω" που επιδοτεί τις δαπάνες ανακαίνισης κλειστών σπιτιών από τους ιδιοκτήτες τους, με σκοπό την ενοικίασή τους για 3 έτη.

Η πρώτη αλλαγή είναι ότι θεσπίζεται προκαταβολή στο 50% της επιδότησης που δεν υπήρχε στην αρχική διάταξη του 2022.

Η δεύτερη αλλαγή είναι ότι δικαιούχοι είναι και οι συνιδιοκτήτες με ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 50% (ενώ αρχικά προβλεπόταν άνω του 50%).

Οι εντασσόμενοι στο πρόγραμμα "Ανακαινίζω - Νοικιάζω" επιδοτούνται κατά 40% για την πραγματοποίηση δαπανών επισκευής και ανακαίνισης επί του ακινήτου τους, ύψους μέχρι 10.000 ευρώ που περιλαμβάνουν τα απαιτούμενα υλικά και τις εργασίες. Οι δαπάνες άνω των 10.000 ευρώ δεν θα επιδοτούνται.

Η συνολική δαπάνη χρηματοδότησης του προγράμματος ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι με το μέγιστο ποσό επιδότησης (4.000 ευρώ) θα ανακαινιστούν προς ενοικίαση 12.500 κενά σπίτια. Αν ο μέσος όρος της επιδότησης είναι 2.500 ευρώ, θα ανακαινιστούν 20.000 σπίτια.

Το 50% της επιδότησης δύναται να προκαταβάλλεται. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να λαμβάνουν ως 2.000 ευρώ προκαταβολή από τη συνολική επιδότηση. Στην απόφαση που θα εκδοθεί σύντομα, αναμένεται να διευκρινιστούν οι όροι για την προκαταβολή.

Η συνολική επιδότηση θα χορηγείται με την προϋπόθεση να έχουν εξοφληθεί ηλεκτρονικά τα σχετικά τιμολόγια και εφόσον μετά την ανακαίνιση οι ιδιοκτήτες προχωρούν σε εκμίσθωση του ακινήτου με διάρκεια τουλάχιστον τριών ετών. Η ενοικίαση θα ελέγχεται μέσω TAXIS.

Με το πρόγραμμα "Ανακαινίζω - Νοικιάζω", επιδοτείται η επισκευή-ανακαίνιση κατοικιών με σκοπό τη διάθεσή τους για ενοικίαση και μπορούν να συμμετέχουν, ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές ακινήτων για 1 ακίνητό τους εφόσον:

α) Διαθέτουν την κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου κατά ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 50%.

β) Το ακίνητο έχει έκταση έως 100 τετραγωνικά μέτρα και βρίσκεται σε οικιστική περιοχή,

γ) Εχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα που δεν υπερβαίνει τα 40.000 ευρώ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία, της οποίας η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ.

δ) Το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, δεν έχει δηλωθεί ως μισθωμένο και δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των 3 τελευταίων ετών.

ε) Οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει επιδότηση για πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης σε ακίνητο της ιδιοκτησίας τους τα τελευταία 5 έτη και δεν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επιδοτούμενης ενεργειακής εξοικονόμησης για οποιοδήποτε ακίνητό τους.

Το πρόγραμμα ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2022 (νόμος 5006/2022 - πρόγραμμα "Σπίτι μου") αλλά θα αρχίσει να εφαρμόζεται μετά από έναν και πλέον χρόνο, με την τροποποίηση ως προς την προκαταβολή και τους συνιδιοκτήτες και με τα ίδια χρήματα (50 εκατ. ευρώ). Η υποβολή των αιτήσεων αναμένεται να ξεκινήσει μόλις εκδοθεί η υπουργική απόφαση που εκκρεμεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ