Ακίνητη περιουσία του Δημοσίου: Παρεμβάσεις σε έξι μέτωπα με αιχμή τα καταπατημένα και τον αιγιαλό

Ακίνητη περιουσία του Δημοσίου: Παρεμβάσεις σε έξι μέτωπα με αιχμή τα καταπατημένα και τον αιγιαλό

Υπολογίζεται πως πάνω από εννέα στα δέκα δημόσια ακίνητα έχουν καταπατηθεί

Βασική πηγή εσόδων για το κρατικό ταμείο, θα επιχειρήσει να καταστήσει το νέο έτος, την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο. Εντός του 2024 θα υπάρξουν παρεμβάσεις σε έξι μέτωπα με αιχμή την εξαγορά των καταπατημένων εκτάσεων και την εγκαθίδρυση ηλεκτρονικού συστήματος δημοπρασιών για την εκμετάλλευση του αιγιαλού και της παραλίας.

Υπολογίζεται πως πάνω από εννέα στα δέκα δημόσια ακίνητα έχουν καταπατηθεί καθώς σε σύνολο 97.029 καταγεγραμμένων δημόσιων και ανταλλάξιμων κτημάτων έχουν καταπατηθεί τα 89.928, δηλαδή ποσοστό 92%. Στα καταπατημένα δημόσια κτήματα έχουν ανεγερθεί κατοικίες, ακόμη και πολυκατοικίες, εργοστάσια, αποθήκες, αγροτικά ακίνητα, εργαστήρια και κτίρια για οποιαδήποτε επαγγελματική χρήση που είτε ιδιοκατοικούνται είτε εκμισθώνονται σε τρίτους.

Έως το τέλος του πρώτου διμήνου, θα είναι έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για την υποβολή αίτησης εξαγοράς των καταπατημένων εκτάσεων του ελληνικού Δημοσίου.

Εάν δεν υπάρξουν ανατροπές στο σχεδιασμό, από τις αρχές Μαρτίου, όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις, θα μπορούν να ξεκινήσουν τις διαδικασίες εξαγοράς, υποβάλλοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά και πληρώνοντας το σχετικό παράβολο.

Σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε την περασμένη χρονιά, για την υποβολή αίτησης εξαγοράς οι δικαιούχοι θα πρέπει να καταβάλλουν παράβολο 300 ευρώ, το οποίο συμψηφίζεται με το τίμημα εξαγοράς.

Το τίμημα εξαγοράς εξοφλείται είτε εφάπαξ είτε τμηματικά σε 60 ισόποσες, άτοκες, μηνιαίες δόσεις.

Νωρίτερα, και συγκεκριμένα εντός του Ιανουαρίου, σχεδιάζεται να δοθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και την παραλία, το οποίο θα προβλέπει την ανάπτυξη ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τις δημοπρασίες ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια των διαδικασιών και να επιτευχθεί υψηλό τελικό τίμημα, όπως κατέδειξε η εφαρμογή ήδη από το προηγούμενο έτος.

Ακόμα:

  • Έρχονται αυστηρές κυρώσεις για όσους καταπατούν δημόσιες εκτάσεις καθώς με τις νέες τεχνολογίες οι παραβάτες θα εντοπίζονται πλέον σε πραγματικό χρόνο. Προγραμματίζεται να υπάρξει ευρεία χρήση νέων τεχνολογικών μέσων, όπως Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ – drones), σε συνδυασμό με εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, για τη διαπίστωση παραβάσεων και την ανεύρεση καταπατήσεων σε κοινόχρηστους χώρους.
  • Σημαντική εξοικονόμηση πόρων θα επιφέρει η συμπίεση των δαπανών για τη στέγαση των δημοσίων υπηρεσιών. Θα διενεργούνται μειοδοτικοί διαγωνισμοί και θα εκπονούνται κτιριολογικά προγράμματα, σύμφωνα με τα πρότυπα που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Επιπλέον, θα αναζητηθούν κτήρια που θα πληρούν σύγχρονες απαιτήσεις περί ενεργειακής απόδοσης και ασφάλειας. Στο πλαίσιο μείωσης των δαπανών του Δημοσίου και της περαιτέρω εξοικονόμησης πόρων, θα εξακολουθήσει η παραχώρηση χώρων σε δημόσια ακίνητα από τις Κτηματικές Υπηρεσίες για τη στέγαση των υπηρεσιών.
  • Προωθείται ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας με σκοπό την εναρμόνιση της αξιοποίησης των δημόσιων ακινήτων με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της αγοράς αλλά και με τις βέλτιστες πρακτικές βιώσιμης διαχείρισης. Παράλληλα θα αναπτυχθεί συνεργασία με άλλους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που διαχειρίζονται ακίνητα.
  • Τέλος θα συνταχθεί Κώδικας Κοινωφελών Περιουσιών με στόχο τον εκσυγχρονισμό του σχετικού πλαισίου, ώστε η διαχείριση και η εποπτεία των κοινωφελών περιουσιών να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ