Κατακόρυφη πτώση στις τιμές των ακινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο

Κατακόρυφη πτώση στις τιμές των ακινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο

Υποχώρηση 4,7% τον περασμένο μήνα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2022, σε σύγκριση με ετήσια πτώση 4,5% τον Αύγουστο - Ήταν η μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο του 2009

Οι βρετανικές τιμές των κατοικιών υποχώρησαν με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2009 κατά τους 12 μήνες έως τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της στεγαστικής τράπεζας Halifax την Παρασκευή, απηχώντας άλλα μέτρα της αγοράς κατοικίας που έχουν ψυχρανθεί μετά την άνοδο των επιτοκίων.

Η Halifax ανέφερε ότι οι τιμές των κατοικιών ήταν 4,7% χαμηλότερες τον περασμένο μήνα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2022, σε σύγκριση με ετήσια πτώση 4,5% τον Αύγουστο. Ήταν η μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο του 2009, όταν η αγορά κατοικίας ήταν ακόμα σε κατάσταση σοκ μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Οι τιμές μειώθηκαν κατά 0,4% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο, μια λιγότερο έντονη μηνιαία πτώση από τη διολίσθηση 1,8% του Αυγούστου.

Ο Kim Kinnaird, διευθυντής της Halifax Mortgages, δήλωσε ότι η Τράπεζα της Αγγλίας φαινόταν έτοιμη να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλά μετά την παύση μιας σειράς 14 συνεχόμενων αυξήσεων τον περασμένο μήνα, «περιορίζοντας τη ζήτηση των αγοραστών και ασκώντας πτωτική πίεση στις τιμές των κατοικιών το επόμενο έτος».

Η Nationwide ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι τιμές των κατοικιών τον Σεπτέμβριο ήταν 5,3% χαμηλότερες από πέρυσι, αντιστοιχώντας στην πτώση τους τον Αύγουστο που ήταν η μεγαλύτερη ετήσια πτώση από το 2009, αν και οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες σε μηνιαίους όρους.

Ο Andrew Wishart, οικονομολόγος της Capital Economics, αναμένει περαιτέρω πτώση 5% ή 6% στις τιμές των κατοικιών πέρα από την πτώση 5% που έχει ήδη παρατηρηθεί από την κορύφωσή τους.

Η πτώση των τιμών των κατοικιών μέχρι στιγμής παραμένει πολύ λιγότερο έντονη από την άνοδο κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού που διήρκεσε πέρυσι.

Η Halifax εκτιμά ότι η μέση τιμή των σπιτιών παρέμεινε 39.400 λίρες (47.953,74 δολάρια) πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα στις 278.601 λίρες.

Οι τιμές στο Λονδίνο μειώθηκαν κατά 4,8% από τον Σεπτέμβριο του 2022 ενώ οι τιμές στη νοτιοανατολική Αγγλία μειώθηκαν κατά 5,7%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ