McKinsey:Η εξ αποστάσεως εργασία θα εξαλείψει 800 δισ.δολ. από τις αξίες των ακινήτων γραφείου

McKinsey:Η εξ αποστάσεως εργασία θα εξαλείψει 800 δισ.δολ. από τις αξίες των ακινήτων γραφείου

Έρευνα σε εννέα πόλεις  — Πεκίνο, Χιούστον, Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Παρίσι, Μόναχο, Σαν Φρανσίσκο, Σαγκάη και Τόκιο — έδειξε ότι η ζήτηση για χώρους γραφείων θα ήταν 13% χαμηλότερη το 2030 από ό,τι πριν από την πανδημία το 2019.

 

Μια στροφή προς την εξ αποστάσεως εργασία είναι πιθανό να εξαλείψει 800 δισεκατομμύρια δολάρια από την αξία των κτιρίων γραφείων σε μεγάλες πόλεις του κόσμου έως το 2030, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από την εταιρεία συμβούλων McKinsey την Πέμπτη.

Η έρευνα σε εννέα πόλεις «σούπερ σταρ» — Πεκίνο, Χιούστον, Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Παρίσι, Μόναχο, Σαν Φρανσίσκο, Σαγκάη και Τόκιο — έδειξε ότι η ζήτηση για χώρους γραφείων θα ήταν 13% χαμηλότερη το 2030 από ό,τι πριν από την πανδημία το 2019.
Οι πόλεις «σούπερ σταρ» είναι τοποθεσίες με δυσανάλογο μερίδιο του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) και της αύξησης του ΑΕΠ στον κόσμο.

Η έρευνα ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι συνέχισαν να περνούν πολύ λιγότερο χρόνο δουλεύοντας στο γραφείο σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την πανδημία. Η εξ αποστάσεως εργασία φαινόταν ότι συνέβαλε στη μετανάστευση μακριά από τις πρωταρχικές πόλεις, εν μέρει επηρεασμένη από τα πλήρη μοντέλα εργασίας από το σπίτι και τη φθηνότερη διαθεσιμότητα κατοικιών στις προαστιακές περιοχές.
Στον απόηχο της πανδημίας COVID-19, οι ενοικιαστές έχουν μειώσει τα ακίνητα των γραφείων τους και αρκετές εταιρείες έχουν στραφεί σε ένα μόνιμο υβριδικό μοντέλο εργασίας.
«Η μείωση της ζήτησης ώθησε τους ενοικιαστές να διαπραγματευτούν μικρότερες μισθώσεις από τους ιδιοκτήτες», αναφέρει η έκθεση McKinsey, προσθέτοντας ότι οι βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ενδέχεται να δυσκολέψουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση.

Εκτός από τα αυξανόμενα ποσοστά κενών θέσεων εργασίας, οι εταιρείες εμπορικών ακινήτων παγκοσμίως μάχονται με την απότομη πτώση στην αποτίμηση των ακινήτων τους καθώς η αύξηση του κόστους δανεισμού εν μέσω περιβάλλοντος υψηλού επιτοκίου αναγκάζει τους επενδυτές να αναζητήσουν πιο κερδοφόρους τρόπους.
Ομοίως, ο αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι ισχυρότερος εάν τα προβληματικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αποφασίσουν να μειώσουν ταχύτερα την αξία των ακινήτων που χρηματοδοτούν ή κατέχουν, σύμφωνα με την έρευνα.
Η έκθεση McKinsey έρχεται σε μια εποχή που οι παγκόσμιες οικονομίες αντιμετωπίζουν μια σειρά από μακροοικονομικές προκλήσεις, όπως ο αυξημένος πληθωρισμός, τα υψηλά επίπεδα επιτοκίων και οι αυξανόμενοι φόβοι για ύφεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ