Έχεις σχέση με ενοίκια; Μάθε τι αλλάζει

Έχεις σχέση με ενοίκια; Μάθε τι αλλάζει
Δύο τρόποι υπάρχουν να εμπλακεί κάποιος με τα ενοίκια. Ο ένας τρόπος είναι να το εισπράττει, και ο άλλος να το πληρώνει. Και στις δύο περιπτώσεις όμως, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο φέρνει σημαντικότατες αλλαγές. Αλλαγές τις οποίες καλό είναι να γνωρίζουμε καθώς θα τις βρούμε μπροστά μας από το νέο έτος.

Από πότε ενεργοποιούνται οι αλλαγές;

Όλες οι αλλαγές που αφορούν στα ενοίκια που θα εισπράξουμε ή θα πληρώσουμε από το 2013. Αυτό σημαίνει ότι:

  1. 1.Στις φορολογικές δηλώσεις του 2013, θα εμφανίσουμε πόσα χρήματα πληρώσαμε σε ενοίκια μέσα στο 2012 και για τελευταία φορά θα έχουμε την έκπτωση φόρου των 100 ευρώ. Στις φορολογικές δηλώσεις του 2014, η έκπτωση θα εξαφανιστεί.
  2. 2.Τα ενοίκια που εισπράττουμε μέσα στο 2012, θα φορολογηθούν με το ισχύον καθεστώς. Δηλαδή, με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων η οποία προβλέπει αφορολόγητο 5000 ευρώ. Τα ενοίκια που θα αρχίσουμε να εισπράττουμε από το νέο έτος, θα φορολογηθούν με τον νέο τρόπο φορολόγησης

Και ποιος είναι αυτός ο νέος τρόπος φορολόγησης;

Τα ενοίκια από εδώ και στο εξής, θα φορολογούνται αυτοτελώς. Δηλαδή, δεν θα προστίθενται στα υπόλοιπα εισοδήματά μας. Αυτό είναι καλό για κάποιους που έχουν εισοδήματα και από άλλες πηγές και κακό γι’ αυτούς που δεν έχουν. Οι νέοι συντελεστές φορολόγησης είναι οι εξής:

  1. 1.10% για το τμήμα του εισοδήματος από ενοίκια έως τις 12.000 ευρώ και
  2. 2.33% για το τμήμα του εισοδήματος από ενοίκια από τις 12.000 ευρώ και πάνω.

Το πόσο φόρο βγάζει αυτό το σύστημα, μπορείτε να το δείτε στον σχετικό πίνακα κάνοντας κλικ εδώ. Όπως προκύπτει ένας φορολογούμενος ο οποίος έχει εισοδήματα αποκλειστικά από ενοίκια, θα επιβαρυνθεί με επιπλέον φόρο ο οποίος μπορεί να φτάσει και στα 1860 ευρώ (για ετήσιο εισόδημα από ενοίκια ύψους 28000 ευρώ). Αν το εισόδημα υπερβαίνει τα 68.000 ευρώ, προκύπτουν φορολογικές ελαφρύνσεις. Μεγαλοεισοδηματίας με εισοδήματα από ενοίκια της τάξεως των 150.000 ευρώ, θα γλιτώνει 8.180 ευρώ τον χρόνο.

Υπάρχουν άλλες επιβαρύνσεις πέραν των φόρων;

Ασφαλώς. Παραμένει ο συμπληρωματικός φόρος στα ακίνητα (1,5% για ακίνητα κάτω των 300 τετραγωνικών και 3% για ακίνητα άνω των 300 τετραγωνικών) αλλά και η προκαταβολή φόρου για την επόμενη χρονιά η οποία θα υπολογίζεται με συντελεστή 55%. Εννοείται ότι παραμένει και η εισφορά αλληλεγγύης η οποία υπολογίζεται με συντελεστή 1-4% ανάλογα με το ύψος των εισοδημάτων.

Εγώ όμως πληρώνω ενοίκιο. Δεν εισπράττω. Γιατί λοιπόν να το δηλώσω αφού δεν υπάρχει ποια φορολογική έκπτωση;

Διότι σας απειλούν με πρόστιμο. Αν δεν δηλώσετε σε ποιον πληρώνετε ενοίκιο και πόσα πληρώνετε (μέσω της φορολογικής σας δήλωσης), προβλέπεται αυτοτελές πρόστιμο το ύψος του οποίου θα καθοριστεί με το νέο ποινολόγιο (σ.σ θα είναι όμως τουλάχιστον 100 ευρώ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ