Όλοι (οι φόροι ακινήτων) σε έναν...νοικοκυρεμένοι – Ποιοι θα κερδίσουν ποιοι θα χάσουν

Όλοι (οι φόροι ακινήτων) σε έναν...νοικοκυρεμένοι – Ποιοι θα κερδίσουν ποιοι θα χάσουν
«Εμείς οι δύο (Φόρος Ακίνητης Περιουσίας και Ενιαίο Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών) πάμε πακέτο. Δεν θα χωρίσουμε ποτέ, και θα φορτώσουμε στους Έλληνες ιδιοκτήτες τουλάχιστον τρία δισεκατομμύρια ευρώ».

Στην τελική ευθεία έχει μπει το σχέδιο για τη θέσπιση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση συναντήθηκαν χθες για να βάλουν κάτω τις λεπτομέρειες του νέου φόρου. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι:

• Ο ενιαίος φόρος θα επιβάλλεται επί του αθροίσματος της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων που έχει ο καθένας στην ιδιοκτησία του. Η πηγή της πληροφορίας, θα είναι τα όσα αναγράφονται στο έντυπο Ε9 πιθανότατα κατά την 1η Ιανουαρίου 2013

• Για πρώτη φορά, θα επιβληθεί φόρος και στα αγροτεμάχια, δηλαδή στα ακίνητα που αναγράφονται στον πίνακα 2 του εντύπου Ε9. Ενδέχεται να υπάρξουν εξαιρέσεις για τα αγροτεμάχια που ανήκουν στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες αν και υπάρχει ένα ζήτημα πως θα μπορέσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να υποστηρίξει μηχανογραφικά μια τέτοια εξαίρεση

• Ο φόρος θα υπολογίζεται με κλίμακα. Η κλίμακα θα προβλέπει και αφορολόγητο για το οποίο εξετάζονται δύο σενάρια. Είτε να υπάρχει ένα αφορολόγητο για όλους (π.χ 100.000 ευρώ), είτε να μην υπάρχει καθόλου αφορολόγητο αλλά το ποσό που θα προκύπτει μέχρι ένα όριο (π.χ 100 ευρώ) να μην βεβαιώνεται καθόλου. Η δεύτερη λύση, ευνοεί μόνο τους έχοντες πολύ χαμηλή περιουσία ενώ το πρώτο σενάριο ευνοεί τους πάντες

Είναι σαφές ότι όλο το βάρος πέφτει στο πως θα διαμορφωθεί η κλίμακα. Πάντως, με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, από την όλη ιστορία θα υπάρξουν κερδισμένοι και χαμένοι:

• Κερδισμένοι θα είναι όσοι έχουν πολλά τετραγωνικά αλλά σε περιοχές με μικρή αντικειμενική αξία. Το χαράτσι της ΔΕΗ, εξόντωσε αυτή την κατηγορία πολιτών ενώ με το νέο σύστημα, η επιβάρυνση αναμένεται να είναι σαφώς μικρότερη.

• Σίγουρα χαμένοι, θα είναι οι έχοντες αγροτεμάχια καθώς σήμερα δεν πληρώνουν τίποτα για τη γη ενώ από εδώ και στο εξής θα πληρώνουν. Πάντως, οι επιβαρύνσεις δεν αναμένεται να είναι μεγάλες καθώς τα αγροτεμάχια έχουν χαμηλή αντικειμενική αξία.

• Για τους μεγαλοιδιοκτήτες, δεν μπορεί να εξαχθεί σαφές συμπέρασμα. Αν έχουν λίγα τετραγωνικά σε περιοχές με πολύ μεγάλη αντικειμενική αξία, μπορεί και να επιβαρυνθούν. Αντίθετα, αν έχουν πολλά ακίνητα μικρής αξίας, ενδέχεται να βγουν και κερδισμένοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ