FORTHnet: Η ώρα των δεσμευτικών προσφορών για την Nova

FORTHnet: Η ώρα των δεσμευτικών προσφορών για την Nova
Ύστερα από μια μακρά περίοδο αναμονής και κινήσεων τακτικής στο παρασκήνιο από την πλευρά των διεκδικητών –ΟΤΕ από τη μία και Vodafone-Wind από την άλλη- φαίνεται ότι έφτασε η ώρα να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.  Οι διαδικασίες του duediligence ολοκληρώθηκαν τόσο για τον ΟΤΕ ο οποίος διεκδικεί να εξαγοράσει την Nova όσο και για το σχήμα Vodafone-Wind που έχει καταθέσει μη δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση των μετοχών της FORTHnet. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το …νερό έχει μπει πλέον στο αυλάκι και η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών τόσο από τη μία όσο και από την άλλη πλευρά είναι πλέον θέμα χρόνου.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι, η διοίκηση της FORTHnet, οι σημερινοί μέτοχοί της και ειδικά οι Άραβες, η διοίκηση του ΟΤΕ, τα επιτελεία της Vdoafone και της Wind αλλά και οι τράπεζες που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις λόγω …δανείων περιμένουν το ποιος θα κάνει το πρώτο βήμα. Μετά θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές.

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στην πλευρά του ΟΤΕ. To duediligence που πραγματοποίησε στη FORTHnet διήρκησε πολύ καιρό ενώ έχει ολοκληρωθεί εδώ και έναν μήνα. Πληροφορίες φέρουν τον ΟΤΕ να ετοιμάζει τη δεσμευτική προσφορά για τη Nova. To«σκεπτικό» που βλέπει η αγορά πίσω από αυτή την κίνηση είναι πολύ συγκεκριμένο: να αποκτηθεί η πλατφόρμα της Nova ώστε στην πελατειακή βάση του ΟΤΕ να προστεθούν αυτόματα 500.000 συνδρομητές κάτι που θα οδηγήσει και στην ταχύτερη απόσβεση της επένδυσης που έγινε για την απόκτηση των δικαιωμάτων του Champions League αλλά και του EuropaLeague. Από την άλλη, συγκεκριμένο είναι και το σκεπτικό της Vodafone με την Wind. Αν χάσουν την Nova, ουσιαστικά μένουν εκτός tripleplay καθώς ο ΟΤΕ θα αριθμεί 800.000 συνδρομητές ενώ η Vodafone μόνο τους πελάτες της Hellas On Line. Και όχι μόνον αυτό: τα σημαντικότερα δικαιώματα (ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, ευρωπαϊκά κύπελλα και πρωταθλήματα, ταινίες πρώτης προβολής κλπ) θα είναι «κλειδωμένα» από τον ΟΤΕ για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μέχρι να δρομολογηθούν οι εξελίξεις και να κατατεθεί επίσημα η πρώτη δεσμευτική προσφορά είτε από τη μία πλευρά είτε από την άλλη, η διοίκηση της FORTHnetκαταστρώνει το planB. Αυτό, σε πρώτη φάση προβλέπει την άμεση αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού ώστε να φύγει από τη μέση η πίεση για την άμεση πληρωμή σημαντικού ύψους του χρέους. Η πρόταση που έχει υποβληθεί στις τράπεζες, κάνει λόγο για επιμήκυνση στη διάρκεια αποπληρωμής των υποχρεώσεων συνολικού ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ. έτσι ώστε η ωρίμανση του δανείου να προσαρμοστεί στις οικονομικές αντοχές της επιχείρησης. Προφανώς, το τι θα απαντήσουν οι τράπεζες, δεν είναι άσχετο με το τι θα γίνει με την Nova ή με το αν θα υπάρξουν μετοχικές αλλαγές στην FORTHnet. To αντίθετο συμβαίνει. Πολλοί εκτιμούν ότι η εκκρεμότητα με τα δάνεια –η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους κρατάει εδώ και δύο χρόνια τουλάχιστον- συνεχίζεται ακριβώς λόγω των επικείμενων μετοχικών αλλαγών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ