Το νέο τοπίο στις τηλεπικοινωνίες μετά το deal HOL-VODAFONE

Το νέο τοπίο στις τηλεπικοινωνίες μετά το deal  HOL-VODAFONE
Άλλο ένα ...λιθαράκι για το χτίσιμο του νέου τοπίου των ελληνικών τηλεπικοινωνιών βάζει η ολοκλήρωση του ντιλ για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της Hellas On Line από την Intracom στη Vodafone.

Από τις επόμενες ημέρες ξεκινα η σύγκρουση για το επόμενο βήμα: τον έλεγχο της Forthnet/Nova, που εξελικτικά θα φέρει την ελληνική αγορά να κυριαρχείται από τρεις ισχυρούς παίκτες (ΟΤΕ, Vodafone, Wind) με δυνατότητα παροχής του λεγόμενου quad-play που θεωρείται πλέον προϋπόθεση για όποιον όμιλο θέλει πρώτα να μείνει στον χώρο.
Το ντιλ HoL-Vodafone για πολλούς ήταν μια προεξοφλημένη υπόθεση, που μέχρι το καλοκαίρι καθυστερούσε. Η ολοκλήρωσή της ερμηνεύεται από πολλούς παρατηρητές της αγοράς ως ισχυρή ένδειξη, ότι το ευρύτερο περιβάλλον «ξεκολλάει» προκειμένου να προχωρήσει η σύνθεση της «επόμενης ημέρας».
ΣΥΜΦΩΝΙΑ. Άλλωστε και η ίδια η συμφωνία για την απόκτηση του 72,7% της Hellas Online στα 72,7 εκατ. ευρώ, λειτουργεί ως μια ακόμη ένδειξη ότι αγοραστής και πωλητής δεν ήθελαν να τα «σπάσουν» για το τελικό τίμημα, αλλά κινήθηκαν με γνώμονα την επίτευξή της. Με την επισημοποίηση της αγοράς, η Vodafone θα ελέγχει το 91,2% της HoL (το 2009, είχε εξαγοράσει και ένα μερίδιο 18,43%) και πιθανότατα θα κινηθεί στην κατεύθυνση μιας δημόσια πρότασης για την πλήρη εξαγορά, και την απορρόφησή της.
Η απόκτηση της HoL, δεν δίνει τη δυνατότητα στη Vodafone Ελλάδος να γίνει πάροχος quad play. Από την άλλη πλευρά όμως, την ισχυροποιεί για τα απόμενα βήματα: Αποκτά τους 519.000 πελάτες της, με μερίδιο 11% στη σταθερή τηλεφωνία. Επίσης η HoL διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο οπτικών ινών -ανάμεσα στους εναλλακτικούς παρόχους- στην Ελλάδα, και είναι η πρώτη στην Ελλάδα που αναβαθμίζει το δίκτυο οπτικών ινών στα 100 Gigabits.

ΣΥΜΜΑΧΙΑ. Την ίδια ώρα, η «υπόθεση Forthnet», που δίνει τη δυνατότητα στο quad play, δεν είναι «παιχνίδι για έναν». Εκεί η Vodafone έχει συμμαχήσει με την Wind η οποία είχε κινηθεί πρώτη για την απόκτηση μεγάλου πακέτου στον μεγαλύτερο όμιλο συνδρομητικής αποκτώντας πέρυσι το 33% αλλά και την καταστατική μειοψηφία στον όμιλο Forthnet/NOVA. Το επόμενο βήμα έγινε από τους «κόκκινους» οι οποίοι με αφορμή την ΑΜΚ της Forthnet απέσπασαν ένα ποσοστό της τάξης του 6,51%.
Κι ενώ όλοι προέβλεπαν «πόλεμο» Wind – Vodafone για τα ...μάτια της Forthnet, ήρθε μια ανακοίνωση που τάραξε τα νερά: Η συμφωνία κόκκινων και γαλάζιων με την οποία η Vodafone αποκτά δικαίωμα να αγοράσει τμήμα του ποσοστού 32,26% που ελέγχει σήμερα η Wind στη Forthnet μέσα στο επόμενο δωδεκάμήνο.
Εφόσον ασκηθεί η option, το ποσοστό της Vodafone στη Forthnet θα αυξηθεί ως 19,75%. Και οι δύο μαζί όμως θα ελέγχουν σχεδόν το 40% της Forthnet. Εκεί υπάρχει το κλειδί των εξελίξεων. Με τις δύο εταιρείες να έχουν στο παρελθόν επιχειρήσει να διαπραγματευτούν μεμονωμένα (και χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα) την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου από τους Άραβες μεγαλομετόχους της Forthnet, η σύμπραξη αποδείχθηκε κίνηση-ματ: Η Emirates International Telecoms (που κατέχει το 45%) δεν θα διαπραγματεύεται πλέον ξεχωριστά με τον καθένα, την διαφαινόμενη πώληση του ποσοστού της, αλλά με ένα «μπλοκ» που κατέχει σχεδόν όσο και η ίδια...
Και όλα αυτά την ώρα που οι δύο εταιρείες κινητής ελέγχουν και την καταστατική μειοψηφία της Forthnet. Με τις πληροφορίες να μιλούν για ακόμη στενότερη συνεργασία των δύο «κινητών» συνεταίρων στη σταθερή και το τηλεοπτικό περιεχόμενο (δηλαδή στο quad play), ήταν αναμενόμενο να α θορυβηθεί το Μαρούσι και να ...κινηθεί.
Εν μέσω του θέρους, ο ηγέτης της ελληνικής αγοράς, κατέθεσε μη δεσμευτική πρόταση του ΟΤΕ για την αγορά της NOVA. Και 15 ημέρες αργότερα ήρθε η απάντηση του «κοκκινογάλαζου στρατοπέδου», με πρόταση εξαγοράς του ποσοστού της ΕΙΤ, μια και το «σχήμα» Wind – Vodafone είναι ήδη μέτοχοςτου 40% της εισηγμένης.
Η πρόταση του ΟΤΕ αφορά την απόκτηση μόνο της NOVA (δηλαδή τη συνδρομητική τηλεόραση) για την οποία προσφέρονται 250 έως 300 εκατ. ευρώ. Βάσει της πρότασης του ΟΤΕ, η NOVA θα εκχωρηθεί ελεύθερη δανεισμού, κάτι που σημαίνει ότι η Forthnet με συνολικό δανεισμό 325 εκατ. ευρώ (ο κύριος όγκων των οποίων προέκυψε το 2008 ακριβώς για την αγορα της NOVA) θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος του τιμήματος για να καλύψει τα 225 εκατ. εξ αυτών πoυ αφορούν τη NOVA. Με τη διαφορά ότι αυτό θα γίνει χωρίς το μεγάλο ταμείο της συνδρομητικής.


Οι Άραβες έχουν ψηλά τον πήχη
Η πρόταση των Wind-Vodafone δεν αποτελεί δημόσια προσφορά και αποτιμά το σύνολο του ομίλου Forthnet/NOVA στα 190 – 210 εκατ. ευρώ. Η πρόταση δίνει ένα premium 13%-15% στους Άραβες και αναγνωρίζει ότι η αξία του ομίλου μαζί με τα δάνεια (των 320 και πλέον εκατ. ευρώ με τα 224 να βαρύνουν τη NOVA) ξεπερνά τα 550 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά σημαίνουν ότι οι Άραβες αποκτούν μια προσφορά να δώσουν το πακέτο τους έναντι περίπου 100 εκατ. ευρώ.
Οι ίδιοι φέρονται να έχουν σηκώσει πολύ ψηλά τον πήχη της αποχώρησης αποτιμώντας τη συμμετοχή τους κοντά στα 300 εκατ. - όσα δηλαδή είχαν δώσει πριν χρόνια για το πλειοψηφικό πακέτο Forthnet. Και υπό την έννοια αυτή δεν βιάζονται να απαντήσουν.
Στην αγορά ωστόσο «ψιθυρίζεται» ότι όταν οι προτάσεις γίνουν δεσμευτικές, πιθανόν οι Άραβες να μιλήσουν γρήγορα. Ιδιαίτερα την ώρα που παρά την εκτίναξη του αριθμού των συνδρομητών της Forthnet τα αποτελέσματα εξαμήνου (δημοσιεύθηκαν μετά τις προτάσεις) επιβαρύνουν την οικονομική εικόνα της και πιστοποιούν ότι «κάτι πρέπει να γίνει». Σύντομα.
Η αγορά του λεγόμενου pay-TV μιλά από μόνη της. Στα μέσα της άνοιξης, η Nova είχε 815.933 συνδρομητές, διπλάσιους του OTE TV (482.433), ο οποίος όμως έχει πληρώσει αδρά την επέκταση του πελατολογίου του. Μακράν ακολουθούν η HoL με 42.000 συνδρομητικούς πελάτες, η On με 11.000 και η Cyta 2.500. Τι σημαίνουν αυτά; Εάν ο ΟΤΕ καταφέρει να ξεπεράσει τα ρυθμιστικά εμπόδια και πάρει τον έλεγχο της NOVA γίνεται άμεσα ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού. Εάν το «μπλοκ» Wind-Vodafone κερδίσει τον έλεγχο της Forthnet/Nova θα μπει δυνατά στην επόμενη ημέρα του quad play. Και βέβαια με την προσθήκη της HoL, ακόμη ισχυρότερα.

Από το οικονομικό ένθετο της εφημερίδας "Παραπολιτικά" που κυκλοφορεί και σήμερα σε όλα τα περίπτερα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ