H FORTHnet, οι Άραβες και η βοήθεια του...συμβούλου

H FORTHnet, οι Άραβες και η βοήθεια του...συμβούλου
Στην ανάθεση σε συμβουλευτική εταιρία προκειμένου να αποτιμήσει την προσφορά τόσο του ΟΤΕ όσο και των Vodafone-Wind έχει προχωρήσει ο μεγαλύτερος μέτοχος της Forthnet, οι Άραβες της Forgendo προκειμένου να λάβουν τις οριστικές τους αποφάσεις.


Οι Άραβες που έχουν επενδύσει περί τα 250 εκ Ευρώ αναζητούν το βέλτιστο τρόπο ώστε να ανακτήσουν τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής δεδομένα το μεγαλύτερο ποσό τω κεφαλαίων που έχουν ήδη καταβάλλει. Οι δύο προτάσεις έχουν εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά καθώς αυτή των Vodafone-Wind απευθύνεται απευθείας στους Άραβες κα αυτή του ΟΤΕ στην εισηγμένη εταιρία.
Το τίμημα των 200 εκ Ευρώ που προσφέρουν οι Vodafone-Wind αντιστοιχεί για τους Άραβες της Forgendo σε περίπου 90-93 εκ Ευρώ και αν γίνει αποδεκτό οδηγεί τους Άραβες εκτός της εταιρίας την οποία αναλαμβάνουν οι δύο εταιρίες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας. Οι τελευταίες φυσικά αναλαμβάνουν ως νέοι μέτοχοι και δανεισμό 325 εκ Ευρώ τον οποίο θα πρέπει να διαπραγματευτούν με τοις δανείστριες τράπεζες. Οι Vodafone-Wind για το 40% που κατέχουν σήμερα έχουν καταβάλει περί τα 25 εκ Ευρώ και με την προσφορά που κάνουν στους άλλους μετόχους ανεβάζουν την αξία της συμμετοχής τους στα 80 εκ Ευρώ δηλαδή καταγράφουν υπεραξία επένδυσης της τάξεως των 55 εκ Ευρώ.
Από την άλλη πλευρά ο ΟΤΕ με την πρόταση για εξαγορά της Nova δεν απεμπλέκει από την εταιρία τους Άραβες μετόχους. Ωστόσο ο ΟΤΕ στην ουσία αναλαμβάνει δανεισμό της τάξεως των 225 εκ Ευρώ και προσφέρει στην Forthnet ποσό της τάξεως των 30 έως 80 εκ Ευρώ. Αν υποτεθεί ότι το τίμημα για τη Nova έκλεινε στα 275 εκ Ευρώ τότε η Forthnet θα μείωνε το δανεισμό της στα 100 εκ Ευρώ και θα της έμεναν διαθέσιμα της τάξεως των 50 εκ Ευρώ για να μειώσει το δανεισμό της στα επίπεδα των 50 εκ Ευρώ γεγονός που θα την καθιστούσε μια απόλυτα υγιή χρηματοοικονομικά εταιρία.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα η Forthnet μετά την πώληση θα είχε EBITDA της τάξεως των 50 εκ Ευρώ γεγονός που σημαίνει ότι η αξία της με βάση τα διεθνή δεδομένα είναι περί τις 7 φορές το EBITDA θα ήταν 350 εκ Ευρώ. Έτσι η αξία συμμετοχής των Αράβων θα ήταν περί τα 160 εκ Ευρώ και των Wind-Vodafone περί τα 140 εκ Ευρώ. Αυτό δείχνει ότι οι Άραβες θα είχαν δυνατότητα ανάκτησης σημαντικότατου μέρους του ποσού που επένδυσαν ενώ οι Wind-Vodafone θα κατέγραφαν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από την στιγμή που μπήκαν στην εταιρία υπεραξία επένδυσης ύψους 115 εκ Ευρώ.
Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι από τις υφιστάμενες προτάσεις υπάρχει έτσι κι αλλιώς σημαντικότατη υπεραξία επένδυσης για τις Wind-Vodafone. Βέβαια το ζήτημα είναι πως για να διατηρήσει η Forthnet υψηλό EBITDA θα πρέπει να πουλά Nova και στο μέλλον πράγμα που δεν έχει διευκρινιστεί αν και είναι πολύ πιθανό να συμβεί δεδομένου ότι τα συμβόλαια που έχει υπογράψει με τους συνδρομητές της είναι συνδυαστικά. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι Vodafone-Wind είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο θα έχουν είτε άμεση είτε έμμεση πρόσβαση στην εταιρία στις υπηρεσίες Nova εφ όσον η Forthnet στην περίπτωση συμφωνίας με τον ΟΤΕ συνεχίσει να τις διαθέτει.
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΤΖΟΣ
[email protected]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ