Το μεγάλο δίλημμα του …Άραβα της FORTHnet

Το μεγάλο δίλημμα του …Άραβα της FORTHnet
Έχεις έρθει στην Ελλάδα το 2008 λίγο πριν ξεσπάσει η μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της χώρας.

Επενδύεις περί τα 400 εκατ. ευρώ και γίνεσαι ο μεγαλύτερος μέτοχος ενός εκ των ισχυρότερων ανταγωνιστών του άλλοτε κραταιού μονοπωλίου. Η ύφεση γκρεμίζει την επένδυση σου και εγκλωβίζεσαι. Τα χρόνια περνούν και μια ωραία ημέρα έρχονται δύο κολοσσοί να σου δώσουν ο καθένας και μια διαφορετική διέξοδο. Ποιον δρόμο θα ακολουθήσεις;

Ο επενδυτής που περιγράψαμε μέσα σε λίγες γραμμές υπάρχει και δεν είναι άλλος από την FORGENDO, τον μεγαλομέτοχο της FORTHnetπου αυτή την περίοδο βρίσκεται κυριολεκτικά στο κέντρο των εξελίξεων της τηλεπικοινωνιακής αγοράς. Ουσιαστικά, με δεδομένο ότι οι Άραβες κρατούν στα χέρια τους το μεγαλύτερο πακέτο μετοχών της FORTHnetαλλά και θέσεις «κλειδιά» στο ΔΣ της εταιρείας, τους αναδεικνύει σε ρυθμιστές των εξελίξεων. Τα μονοπάτια που μπορούν να ακολουθήσουν πλέον είναι τρία τουλάχιστον με τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας μέχρι στιγμής:

  1. Αποδέχονται την πρόταση του ΟΤΕ ενδεχομένως και με ένα βελτιωμένο τίμημα. Σε αυτή την περίπτωση, παραμένουν μέτοχοι της FORTHnet, δεν βάζουν ευρώ στην τσέπη, τα δάνεια της FORTHnetτακτοποιούνται σε μεγάλο βαθμό ενώ στο ταμείο της εταιρείας μπαίνει ένα σημαντικό ποσό της τάξεως των 90 εκατομμυρίων ευρώ (τουλάχιστον). Η FORTHnetεξακολουθεί να προσφέρει υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης συνάπτοντας εμπορική συμφωνία με τον ΟΤΕ ωστόσο χάνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα καθώς είναι προφανές ότι ο ΟΤΕ θα θελήσει με «όπλο» την Novaνα ανακτήσει μέρος των συνδρομητών που έχει χάσει τόσα χρόνια από την FORTHnetμε όπλο κυρίως το tripleplay. Συμπέρασμα: Αν η FORGENDOπουλήσει στον ΟΤΕ, μένει μέσα στην FORTHnet και περιμένει να αυξηθεί η αξία του περιουσιακού της στοιχείου (που βασικά θα είναι η συνδρομητική βάση) ώστε να πάρει πίσω τα χρήματα που επένδυσε.
  2. Αποδέχονται την πρόταση των Windκαι Vodafone. Σε μια τέτοια περίπτωση «κλειδώνουν» ένα μέρος των ζημιών (προφανώς μικρότερων από αυτών που θα μπορούσαν να έχουν καθώς η μετοχή της FORTHnet έχει κατρακυλήσει και σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που βρίσκεται σήμερα) και αποχωρούν από την Ελλάδα.
  3. Η 3η εναλλακτική είναι να μην κάνει τίποτα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει βέβαια να αντιμετωπιστούν οι τράπεζες (σ.σ η FORTHnetπληρώνει τους τόκους αλλά δεν επιστρέφει κεφάλαιο από τα δάνεια που έχει εκταμιεύσει) αλλά και να διατηρήσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που της εξασφαλίζει η NOVA. Για παράδειγμα, πολύ σύντομα θα δοθεί η μάχη για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Προφανώς θα τα διεκδικήσει και ο ΟΤΕ σε περίπτωση που δεν καταφέρει να εξαγοράσει την Nova ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες προσφορές (π.χ από την ΝΕΡΙΤ). Τι θα γίνει με τους συνδρομητές της NOVAαν δεν ανανεωθεί το συμβόλαιο;

Θ. Τσ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ