Παίζουν τα ρέστα τους ΟΤΕ, forthnet,wind,hol και vodafone

Παίζουν τα ρέστα τους ΟΤΕ, forthnet,wind,hol και vodafone
Τηλεπικοινωνιακός εταιρικός πυρετός πολλαπλών συγχωνεύσεων. Με τις πέντε αυτές λέξεις μπορεί κάποιος να περιγράψει αυτό που συμβαίνει στην παρούσα φάση στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα όπου οι ισχυροί παίκτες διαγκωνίζονται με «λάφυρο» τη σταθερή τηλεφωνία και τη συνδρομητική τηλεόραση.


Αν κάποιος πριν από λίγους μήνες ισχυριζόταν ότι στην αύξηση κεφαλαίου της Forthnet οι μνηστήρες της εταιρίας θα έδιναν τα... ρέστα τους για να την αποκτήσουν και ότι το δικαίωμα προτίμησης θα απογειωνόταν χρηματιστηριακά, στην καλύτερη περίπτωση θα χαρακτηριζόταν αιθεροβάμων. Όπως αιθεροβάμων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αν κάποιος προέβλεπε ότι η Vodafone θα επιχειρούσε να διεμβολίσει τη Wind στην προσπάθεια της τελευταίας να αποκτήσει τον έλεγχο της Forthnet και την ίδια στιγμή θα ήταν έτοιμη να πληρώσει πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να αγοράσει τη HOL.
Όλα αυτά συνέβησαν όπως και η εξ ολοκλήρου κάλυψη της συμμετοχής των παλιών μετόχων της Forthnet των Αράβων της GO, οι οποίοι «έπαιζαν» καθυστέρηση στη λήψη της απόφασης για συμμετοχή ή όχι στην αναγκαία για την εταιρία αύξηση κεφαλαίου για περίπου ένα χρόνο.

ΔΕΛΕΑΡ Η ΤV

Την ώρα όμως που γίνονται αυτές οι κινήσεις έχει ξεσπάσει και ένας αδυσώπητος πόλεμος προσέλκυσης συνδρομητών ειδικά στη σταθερή τηλεφωνία. Η Forthnet έχει ρίξει στην αγορά πακέτο που περιλαμβάνει και τις βασικές υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης, το οποίο εξασφαλίζει δωρεάν αστικές, υπεραστικές κλήσεις, ADSL, πλήρη εξοπλισμό αλλά και με 12 ώρες κλήσεις προς κινητά με περίπου 35 ευρώ τον μήνα. Επιθετικά απαντούν μειώνοντας τα τιμολόγια και οι άλλοι εναλλακτικοί πάροχοι HOL και Wind, χωρίς ωστόσο να μπορούν να ανακόψουν το ρεύμα προς τη Forthnet ελλείψει συνδρομητικής τηλεόρασης των προδιαγραφών της Nova. Και η Forthnet διαθέτοντας σε τέτοιες τιμές το πακέτο αυτό φαίνεται να ποντάρει σε κέρδη από τις πρόσθετες υπηρεσίες που θεωρεί ότι θα επιλέξει ο συνδρομητής όπως τα κανάλια αθλητικού περιεχομένου Novasports αλλά και κινηματογραφικών ταινιών.


Στο παιχνίδι του ανταγωνισμού μπήκε όμως και ο ΟΤΕ, ο οποίος «πακετάρει» τις υπηρεσίες σταθερής και κινητής και έμμεσα τη σταθερή με τη δορυφορική τηλεόραση. Συγκεκριμένα, οι συνδρομητές της Cosmote που είναι ταυτόχρονα συνδρομητές και στον ΟΤΕ μέσω της υπηρεσίας OTE Double Play μπορούν να εξασφαλίσουν έκπτωση στο πάγιο του κινητού ακόμη και 20% ενώ την ίδια στιγμή οι συνδρομητές της σταθερής του ΟΤΕ μπορούν να αγοράζουν υπηρεσίες δορυφορικής τηλεόρασης σε χαμηλότερες τιμές από τους μη συνδρομητές.

Ουσιαστικά από τις κινήσεις των εταιριών είναι εμφανής η προσπάθεια να «μαζέψουν» τους συνδρομητές αποκλειστικά στο δίκτυό τους με τον ΟΤΕ να παρέχει πλήρες πακέτο και τη Forthnet να μην έχει τη δυνατότητα διάθεσης πακέτου με κινητή τηλεφωνία αλλά την ελκυστικότητα της συνδρομητικής τηλεόρασης. Αυτή η ελκυστικότητα αποτέλεσε το λόγο που η Wind απέκτησε την καταστατική μειοψηφία στη Forthnet ώστε να αποκτήσει πλήρες πακέτο υπηρεσιών το οποίο θα μπορούσε να είναι ευθέως ανταγωνιστικό με τον ΟΤΕ. Η Wind όμως έχει και ένα άλλο πλεονέκτημα στην υπόθεση αυτή. Μπορούσε να απορροφήσει χωρίς κανένα απολύτως κραδασμό τη Forthnet λόγω του μηδενικού δανεισμού που της επιτρέπει να μοχλεύσει τον ισολογισμό και με δανειακές υποχρεώσεις πολύ μεγαλύτερες από τη Forthnet. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι η Wind ταυτόχρονα έριξε το βάρος της στην ενίσχυση του δικτύου πωλήσεών της μέσω της συνεργασίας της με τα Public τα οποία παρουσιάζουν αυξανόμενα μερίδια αγοράς στην αγορά υψηλής τεχνολογίας

OI ΑΡΑΒΕΣ.

Με την είσοδο της Vodafone όμως τα δεδομένα δεν είναι απλά, καθώς η θυγατρική του βρετανικού κολοσσού τηλεπικοινωνιών έδωσε το παρόν στη Forthnet όπου πλέον ρυθμιστικός παράγοντας των εξελίξεων είναι οι Άραβες. Και αυτό δεν αλλάζει ακόμα και αν συμπράξουν Vodafone-Wind σε μετοχικό επίπεδο. Αυτό το έχουν καταλάβει οι Άραβες που βλέπουν ότι μπορούν να ανεβάσουν το τίμημα για τη Forthnet. Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ήδη έκαναν επαφές με ελληνικές τράπεζες προκειμένου να εξαγοράσουν οι ίδιοι με έκπτωση τα δάνεια της Forthnet.

Αυτό είναι προφανές ότι δεν εξυπηρετεί κανέναν από τους δύο μνηστήρες της κινητής τηλεφωνίας καθώς η εξέλιξη θα είναι να αυξηθεί μέσω τυχόν μετοχοποιήσεων υποχρεώσεων το ποσοστό των Αράβων σε βάρος των άλλων μετόχων της Forthnet. Βέβαια ο μεγαλύτερος μέτοχος της Forthnet με τις κινήσεις που κάνει μπορεί να οδηγήσει τις Vodafone και Wind σε απόσυρση ενδιαφέροντος δεδομένου ότι στα στρατηγικά τους σχέδια και οι δύο εταιρίες είναι προφανές ότι έχουν μια οροφή στο τίμημα που είναι διατεθειμένες να προσφέρουν για την απόκτηση της εισηγμένης. Προς το παρόν πάντως η Vodafone επιχειρεί να γίνει... Wind δηλαδή να έχει ουσιαστική παρουσία στη σταθερή τηλεφωνία μέσω της απόκτησης του ελέγχου της HOL και μάλιστα με διόλου ευκαταφρόνητο τίμημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ