Η νέα τεχνολογία που επιτρέπει την ταυτόχρονη ασύρματη φόρτιση πολλαπλών συσκευών

Η νέα τεχνολογία που επιτρέπει την ταυτόχρονη ασύρματη φόρτιση πολλαπλών συσκευών
Μια νέα τεχνολογία που επιτρέπει την ταυτόχρονη ασύρματη φόρτιση πολλών συσκευών σε απόσταση μισού μέτρου έφεραν στο προσκήνιο οι ερευνητές του κορεάτικου ΚΑΙST.

Η νέα τεχνολογία ονομάζεταιWPT (Wireless Power Transfer) και λειτουργεί με την λογική που λειτουργεί και το Wi-Fi, όμως αντί για πρόσβαση στο ίντερνετ, φορτίζει τις φορητές συσκευές ανεξαρτήτου κατεύθυνσης,αρκεί να παραμένουν εντός εμβέλειας.

Επικεφαλής της ομάδας είναι ο καθηγητής Τσουν Τ. Ριμ, και η έρευνα δημοσιεύτηκε στο IEEE Transactions on Power Electronics, με τίτλο «Six Degrees of Freedom Mobile Inductive Power Transfer by Crossed Dipole Tx (Transmitter) and Rx (Receiver) Coils».

Η ομάδα του Ριμ επέδειξε με επιτυχία την τεχνολογία στις 7 Ιουλίου σε εργαστήριο στο campus του KAIST. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μαγνητικά υλικά υψηλής συχνότητας σε δομή δίπολου πηνίου, για τη δημιουργία ενός λεπτού, επίπεδου συστήματος μετάδοσης (Tx) σε σχήμα ορθογωνίου παραλληλογράμμου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η νέα τεχνολογία, προσφέρει ταυτόχρονη φόρτιση είτε σε 30 smartphones, είτε σε 5 laptops, σε όποιο σημείο και αν βρίσκονται.

Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα, η τεχνολογία ασύρματης φόρτισης, αν και έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται στα smartphones, δεν προσέφερε σημαντικά οφέλη σε σχέση με τα συμβατικά καλώδια, καθώς οι συσκευές και πάλι πρέπει να βρίσκονται κοντά.

Η τεχνολογία WPT δείχνει ότι αυτό μπορεί να αλλάξει, καθώς αυξάνει την απόσταση και παράλληλα επιτρέπει την φόρτιση συσκευών που δεν βρίσκονται σε συγκεκριμένη, σταθερή θέση. Σημειώνεται πως ο καθηγητής Ριμ υπογραμμίζει ότι το όλο σύστημα είναι ασφαλές για τους ανθρώπους και συμβατό με άλλες ηλεκτρονικές συσκευές.

ΠΗΓΗ:naftemporiki.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ