Επιτέλους έξοδος στις αγορές

Ανοιξε το βιβλίο για το 7ετές ομόλογο

Επιτέλους έξοδος στις αγορές

Έφτασε η… κατάλληλη στιγμή όπου οι ανάδοχοι της έκδοσης του 7ετούς ομολόγου έκριναν ότι έπρεπε να ανοίξει το βιβλίο προσφορών. Έτσι, δόθηκε και επίσημα το πράσινο φως και το βιβλίο άνοιξε, ύστερα από την ολιγοήμερη αναστολή της έκδοσης η οποία αποφασίστηκε από υπουργείο Οικονομικών και ΟΔΔΗΧ στον απόηχο της υψηλής αναταραχής και αβεβαιότητας που έπληξε τις διεθνείς αγορές. 

Πρακτικά δηλαδή ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) περίμενε να ηρεμήσει το κλίμα στις αγορές για να προχωρήσει στην έκδοση.

Όπως μεταδίδει το Reuters το guidance διαμορφώνεται στο 3,75%, ενώ παράλληλα αναφέρει ότι το ομόλογο θα είναι τίτλος αναφοράς (benchmark). Η έκδοση του ομολόγου ανακοινώθηκε τη Δευτέρα επίσημα από τις Barclays, BNP Paribas, Citigroup, JP Morgan και Nomura.

Από το νέο ομόλογο η κυβέρνηση θα αντλήσει το 3 δισ. ευρώ με σκοπό να χτιστεί ένα μαξιλάρι ασφαλείας των 19-20 δισ. ευρώ έως το καλοκαίρι. Κύριοι ανάδοχοι της έκδοσης, έχουν αναλάβει Barclays, BNP Paribas, Citi, JP Morgan και Nomura. Μεταξύ των αναδόχων υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για το επιτόκιο της έκδοσης και τη διαμόρφωση των αποδόσεων στη δευτερογενή αγορά.
Σύμφωνα με την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο ΦΕΚ, η έκδοση θα είναι κοινοπρακτική, σταθερού επιτοκίου, όπως αυτό θα προκύψει από το βιβλίο προσφορών, διάρκειας 7 ετών. Η ονομαστική αξία των ομολόγων θα είναι 1.000 ευρώ και κατά την ημερομηνία έκδοσής τους θα διατεθούν στην τιμή διάθεσης που θα προκύψει από το βιβλίο προσφορών.
Για την έκδοση θα δοθεί προμήθεια έως 3 εκατ. ευρώ, η οποία θα παρακρατηθεί από τις προσόδους της έκδοσης. Το ελληνικό Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα να αυξάνει το ποσό της έκδοσης, εκδίδοντας ομόλογα της ίδιας έκδοσης με δημοπρασία, κοινοπραξία ή όποιο τρόπο διάθεσης επιθυμεί. Τα ομόλογα είναι διαπραγματεύσιμα στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά τίτλων (ΗΔΑΤ) και στη διατραπεζική αγορά.
Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία φορά που η Ελλάδα «βγήκε» στις αγορές, ήταν μέσω κοινοπρακτικού ομολόγου τον Ιούλιο, όταν είχε αντλήσει 3 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ