Τα 10 "διάσημα" λάθη που κόστισαν δισεκατομμύρια -Ποιοι την "πάτησαν"

Τα 10 "διάσημα" λάθη που κόστισαν δισεκατομμύρια -Ποιοι την "πάτησαν"
Κανείς δεν είναι αλάθητος και σίγουρα, πολλοί από εμάς βρισκόμαστε στη δυσχερή θέση να μετανιώσουμε για τυχόν λάθη που έχουμε κάνει στο παρελθόν, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Ωστόσο, μερικά λάθη αλλάζουν κυριολεκτικά τον ρου της ιστορίας, προκαλώντας τεράστιες οικονομικές ζημιές.Από το να απορρίπτεις την αγορά τους Beatles, μέχρι να σου φαίνεται πεζό το σενάριο του Χάρι Πότερ, αλλά και να αφήνεις τον Χίτλερ... κατά λάθος ζωντανό, είναι λάθη πουκόστισαν κυριολεκτικά δισεκατομμύρια.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε δέκα περιπτώσεις λαθώνπου μας υπενθυμίζουν ότι πριν κάνουμε το επόμενο βήμα, πρέπει να σκεφτούμε διπλά:

1. Χάρι Πότερ

Δώδεκα εκδοτικοί οίκοι απέρριψαν το χειρόγραφο σενάριο της JK Rowling για τον Χάρι Πότερ, πριν η εταιρία Bloomsbury το αγοράσει, ακολουθώντας τη συμβουλή της 8χρονης κόρης της προέδρου της εταιρίας, Αλίκη.Τα βιβλία μεταφράστηκαν σε 60 γλώσσες και προσέφεραν κέρδη άνω του 1 δισ. δολαρίων στην ίδια τη συγγραφέα.

2. Bitcoin

Ο James Howells αγόρασε 7.500 bitcoins το 2009, όταν η αξία τους ήταν σχεδόν μηδενική. Το 2013 ωστόσο, το κλίμα αντιστράφηκε και ένα bitcoin απέκτησε την αξία των 613 λιρών, χαρίζοντας στον ίδιο, χαρτοφυλάκιο ύψους 4.5 εκατομμυρίων λιρών. Το μόνο πρόβλημα; Άφησε τον σκληρό του δίσκο σε συρτάρι, πεταμένο για χρόνια. Την ώρα της εκκαθάρισης, ξεφορτώθηκε τα πάντα, ακόμη και τον σκληρό δίσκο "από χρυσό". Αφού συνειδητοποίησε το μέγα σφάλμα του, επισκέφτηκε τον υγειονομικό χώρο ταφής, στην προσπάθεια να τον εντοπίσει ανάμεσα σε τόνους σκουπιδιών.

3. Google

Οι ιδρυτές της Google Larry Page και Sergey Brin προσέγγισαν τον διευθύνοντα σύμβουλο της Excite George Bell, το 1999, με την αιτιολογία ότι ήθελαν να πουλήσουν την - πλέον δημοφιλέστερη - μηχανή αναζήτησης προς 1 εκατ. δολάρια.

Ακόμη και όταν η προσφορά έπεσε στα 750.000 δολάρια, ο Bell συνέχισε να απορρίπτει τις προσφορές. Σήμερα, η πραγματική αξία πώλησης της μηχανής αναζήτησης της Google αποτιμάται σε 365 δισεκατομμύρια δολάρια.

4. Χίτλερ

Το 1914 ο Βρετανός στρατιώτης Henry Tandey κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ήρθε αντιμέτωπος με έναν τραυματισμένο και άοπλο δεκανέα, πεταμένο κυριολεκτικά σε χαντάκι. Αυτός δεν ήταν άλλος από τον Αδόλφο Χίτλερ. Ωστόσο, ο στρατιώτης, τον προσπέρασε, χωρίς να γνωρίζει ποιος είναι και φυσικά, χωρίς να τον πυροβολήσει, αν και θα μπορούσε.

5.Mizuho Securities

Το 2005, Γιαπωνέζος χρηματιστής βρέθηκε αντί να πουλάει 1 μετοχή προς 610.000 γεν, έκανε το αντίθετο. Πούλησε 610.000 μετοχές προς ένα γεν.
Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Mizuho Securities να ακυρώσουν τη συναλλαγή, το Χρηματιστήριο του Τόκιο, αρνήθηκε και η εταιρία αναγκάστηκε να αγοράσει πίσω τις μετοχές, με την διπλάσια αξία πια.

6. Genghis Khan

O Genghis Khan, ο ηγέτης των Μογγόλων αποφάσισε να ανοίξει διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις με τον Ala ad-Din Muhammada, τον Σάχη της γειτονικές αυτοκρατορίας Khwarezmid, το σημερινό Ιράν/Ιράκ κατά τον 13ο αιώνα. Ωστόσο, η προσφορά απορρίφθηκε, με αποκορύφωμα ένας διπλωμάτης των Μογγόλων να αποκεφαλιστεί. Ο Khan αντέδρασε τόσο οργισμένα, που έστειλε 200.000 πολεμιστές, με στόχο να διαλύσουν τη γείτονα αυτοκρατορία.

7. facebook

Η εταιρία Facebook απέρριψε της αιτήσεις για δουλειά των προγραμματιστών Brian Acton και Jan Koum, το 2009. Λίγα χρόνια αργότερα, το μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, αναγκάστηκε να πληρώσει 19 δισ. δολάρια για την εξαγορά της εφαρμογής Whatsapp, της εφαρμογής που οι δύο φίλοι "έστησαν", αμέσως μετά την απόρριψή τους από την FB.

8.Γαλλική Σιδηροδρομική Εταιρία

Η γαλλική Σιδηροδρομική Εταιρία ξόδεψε πάνω από 15 εκατ. δολάρια για την αγορά υπερσύγχρονων τρένων αυτή τη χρονιά. Ωστόσο, υπολόγισε, χωρίς τον ξενοδόχο. Τα τρένα αποδείχτηκαν πολύ φαρδύτερα από τις 1.300 αποβάθρες. Ένα πρόβλημα που απαιτεί πλέον πάνω από 50 εκατ. ευρώ για να επιδιορθωθεί. "Είναι σαν να αγοράζεις αυτοκίνητο, χωρίς να υπολογίσεις τις ακριβείς διαστάσεις του γκαράζ σου", δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρίας.

9.Beatles

Το 1962 η δισκογραφική εταιρία Decca προσπαθούσε να βρει μία ανερχόμενη μπάντα, προκειμένου να συνάψει ένα συμβόλαιο συμφωνίας. Τελικά, οι Tremeloes κερδίζουν με διαφορά στήθους. Η μπάντα που απερρίφθη, οι λεγόμενοι Beatles.

10. Μοιραίο ορθογραφικό λάθος

Μήνυση εναντίον της βρετανικής κυβέρνησης και μάλιστα ύψους 9 εκατ. λιρών υπέβαλε εταιρία για ένα και μόνο "s". Αυτό το ορθογραφικό λάθος έμελλε να αποβεί μοιραίο για την βρετανική κυβέρνηση. Πάνω από 250 άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους, όταν η Companies House έγραψε λάθος το όνομα εταιρίας Taylor and Sons, μιας επιτυχημένης 124 ετών εταιρίας Ουαλικής οικογένειας και το μετέτρεψε σε Taylor and Son - ξεχνώντας ουσιαστικά ένα τελικό -s, μιας εταιρίας που εν αντιθέσει με την προηγούμενη, τελούσε υπό εκκαθάριση, μετά από πτώχευση.

ΠΗΓΗ: i100.independent.co.uk

Αξιολόγηση