Γερμανική εφημερίδα παραλληρίζει τον Έλληνα πρωθυπουργό με τον Ούγκο Τσάβες

Γερμανική εφημερίδα παραλληρίζει τον Έλληνα πρωθυπουργό με τον Ούγκο Τσάβες
Σε σημερινό δημοσίευμα της η γερμανική εφημερίδα "die Welt" παραληρίζει τον Αλέξη Τσίπρα με τον Ούγκο Τσάβες και αναφέρει ότι νομισματική ένωση χωρίς την Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιβιώσει.

Πιο αναλυτικά στο δημοσίευμα της η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει πως εάν η Ελλάδα δεν τηρήσει τους όρους και αρνηθεί τις μεταρρυθμίσεις , τότε η έξοδος της από την ευρωζώνη, σύμφωνα με οικονομολόγους, θα είναι ανακουφιστική για την υπόλοιπη νομισματική ένωση.

Στην συνέχεια του δημοσιεύματος ο Αλέξης Τσίπρας παραληρίζεται με τον θανόντα πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες. Χαρακτηριστικά η εφημερίδα αναφέρει: "Ο Ούγκο Τσάβες των Βαλκανίων ΄κατέστρεψε΄ την κεφαλαιοποίηση 10 δισεκατομμύριων ευρώ στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά την ορκωμοσία του την Δευτέρα. Αυτό θυμίζει εκπληκτικά τον Τσάβες. Ο αείμνηστος πρώην πρόεδρος της Βενεζουέλας είχε την ικανότητα, με τις ριζικές του ανακοινώσεις, να τρομάζει τους ξένους επενδυτές”.

Επίσης αναφέρει:“Ο Τσίπρας έχει την ίδια ώρα προβεί σε μια ολόκληρη ΄αρμάδα΄ ανακοινώσεων, με ένα στόχο: ότι η Ελλάδα δεν θα ακολουθήσει πλέον τη λογική της λιτότητας και δεν θα τηρήσει τις συμφωνίες της με τους δανειστές. Για πολλά ερευνητικά ινστιτούτα στη Γερμανία, αυτή η στάση μπορεί να σημαίνει μόνο ένα πράγμα: αντί να δίνουμε συνέχεια χρήματα σε κάθε της αιτήμα, ίσως η Ευρώπη θα έπρεπε να αφήσει την Ελλάδα. Ακόμη και με τον κίνδυνο ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει την έξοδο της χώρας από την νομισματική ένωση, ή αλλιώς "Grexit"."

"Μόνο οι σκληρές ανακοινώσεις μπορούν να βοηθήσουν", λέει ο Friedrich Heinemann από το Κέντρο Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών (ZEW) στο Mannheim. "Αυτό λειτούργησε ήδη στην περίπτωση της Κύπρου και κατά πάσα πιθανότητα αυτή είναι η σωστή στρατηγική που πρέπει να εφαρμόσουμε για ακόμη μια φορά".

Ο βασικός μοχλός για να ασκηθεί πίεση στη νέα κυβέρνηση, συνεχίζει η die Welt, είναι το εντελώς προβληματικό τραπεζικό σύστημα στη χώρα, όπως έγινε και το 2013 στην Κύπρο. Όπως και στην περίπτωση της Κύπρου, η ΕΚΤ θα μπορούσε να δώσει ένα σαφές τελεσίγραφο προς την Αθήνα: είτε η κυβέρνηση θα συμφωνήσει με τους δανειστές είτε η ΕΚΤ θα απορίψει νέα χρηματοδότηση. Λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη κατάσταση, το Κέντρο Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών έχει ήδη καταρτίσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Τέλος τονίζει η εφημερίδα πως δεν είναι όμως μόνο οι ερευνητές από το Mannheim που πιστεύουν τα παραπάνω σενάρια για την Ελλάδα. Το Ινστιτούτο Οικονομικών της Κολωνίας έχει συντάξει ένα έγγραφο 51 σελίδων, στο οποίο αναφέρεται πώς η νομισματική ένωση θα αντιμετωπίσει τα “απρόθυμα” μέλη της, επιβάλλοντας μάλιστα οι οφειλές των μελών να συνεχίζουν να πληρώνονται σε ευρώ ακόμα και αν αποχωρήσουν από την Ευρωζώνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ