Πανδαιμόνιο για τις μετοχές του Fairfax

Πανδαιμόνιο για τις μετοχές του Fairfax
Ο ξέφρενος καλπασμός της μετοχής της Fairfax στο Χρηματιστήριο του Τορόντο την έφερε την προηγούμενη εβδομάδα σε νέα ιστορικά υψηλά.

Παρ όλα αυτά οι αναλυτές συνεχίζουν να θεωρούν φθηνή τη μετοχή της μεγαλύτερης εταιρίας του Καναδικού Χρηματιστηρίου καθώς διαπραγματεύεται με πολλαπλασιαστή κερδών μόλις στο 7 και τιμή προς λογιστική αξία στα επίπεδα του 1,3.
Η εταιρία προσελκύει το ενδιαφέρον των επενδυτών καθώς έχει τεράστια αποθέματα σε ρευστό (περί τα 5,9 δις δολάρια ΗΠΑ) αλλά και ένα μεγάλο πρόγραμμα hedging που προστατεύει το χαρτοφυλάκιό της από ισχυρές αναταράξεις στις διεθνείς αγορές. Έτσι παρά το γεγονός ότι επενδύει γενικά σε μετοχές που χαρακτηρίζονται φθηνές και σε «δύσκολες» αγορές δεν θεωρείται ότι αναλαμβάνει μεγάλα ρίσκα.
Σύμφωνα με τους αναλυτές τα μεγάλα στοιχήματα της Fairfax είναι οι επενδύσεις στην Ελλάδα ( Eurobank, Eurobank Properties, Μυτιληναίος, Praktiker) αλλά και τοποθετήσεις στην Ασία στον κλάδο ασφάλισης και αντασφάλισης αλλά και στην Blackberry η οποία διανύει μια από τις πιο δύσκολες περιόδους στην ιστορία της.
Η κεφαλαιοποίηση της Fairfax στο χρηματιστήριο του Τορόντο διαμορφώνεται στα 12,3 δις δολάρια Καναδά ή 9 δις Ευρώ περίπου ενώ σε ετήσια βάση καταγράφει άνοδο της τάξεως του 45%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε δηλώσεις που πραγματοποίησε πριν από λίγες ημέρες ο επικεφαλής του Fairfax , Prem Wasta ανέφερε πως οι αγορές της Δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής απειλούνται από τη αδυναμία ανάπτυξης της Κίνας και των αναδυόμενων αγορών.
NIK

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ