ΟΠΑΠ: Σοβαρή εμπλοκή στην πώλησή του λίγο πριν πέσουν οι υπογραφές

ΟΠΑΠ: Σοβαρή εμπλοκή στην πώλησή του λίγο πριν πέσουν οι υπογραφές
Η Ελλάδα προσπαθεί να αποφύγει την κατάρρευση μιας δεύτερης μεγάλης αποκρατικοποίησης εν μέσω πίεσης να αλλάξουν οι όροι της συμφωνίας πώλησης του ΟΠΑΠ που οριστικοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα, γράφουν οι Financial Times σε πρωτοσέλιδο άρθρο τους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των FT, τα προβλήματα με την ύψους 700 εκατ. πώληση του ΟΠΑΠ απειλούν να δημιουργήσουν ένταση με τους διεθνείς δανειστές της Ελλάδας οι οποίοι ανησυχούν ότι ο αργός ρυθμός των αποκρατικοποίησεων θα απαιτήσει κι άλλα μέτρα για να μην εκτροχιαστεί το πρόγραμμα διάσωσης.

Η Emma Delta, ένα επενδυτικό σχήμα υποστηριζόμενο από τον Έλληνα μεγιστάνα Δημήτρη Μελισσανίδη και τον Τσέχο δισεκατομμυριούχο Γίρι Σμεκ, έκανε την μοναδική προσφορά για την εξαγορά του 33% του ΟΠΑΠ που κατείχε το ελληνικό δημόσιο.

Σύμφωνα με έγγραφα που υποστηρίζει ότι έχει δει η δημοσιογράφος των Financial Times Κέριν Χόουπ που υπογράφει το ρεπορτάζ, η Emma Delta θέλει να ακυρώσει δύο από τα στοιχεία της συμφωνίας: το τριετές συμβόλαιο του ΟΠΑΠ με την Intralot ύψους 110 εκατ. ευρώ και την δωδεκαετή άδεια των κρατικών λαχείων σε αντάλλαγμα για αμοιβή 190 εκατ. εφάπαξ και 50 εκατ. ετησίως.

Η συγκεκριμένη «λοταρία» δόθηκε τον προηγούμενο χρόνο σε μια κοινοπραξία αποτελούμενη από τον ΟΠΑΠ, την Intralot, και την αμερικανική Scientific Games, την μεγαλύτερη πάροχο software για λοταρίες παγκοσμίως.

Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) έχει απορρίψει τις επίσημες διαμαρτυρίες της Emma Delta που απειλεί να ακυρώσει την συμφωνία απόκτησης του 33% του ΟΠΑΠ αν οι απαιτήσεις της δεν ικανοποιηθούν.

Ο επικεφαλής του ΟΠΑΠ κ. Κώστας Λουρόπουλος, σε ένα email που οι Financial Times υποστηρίζουν ότι έχουν δει, φέρεται να διαμαρτυρείται ότι νιώθει να του ασκείται πίεση από τον κ. Μελισσανίδη μέσω μιας σειράς τηλεφωνημάτων

«Με προσέβαλε, όπως και σε πολλές φορές στο παρελθόν .Εάν τολμήσεις να υπογράψεις (τη συμφωνία με την Intralot και τα λαχεία), θα σου πάρω το κεφάλι», φέρεται να έχει πει ο κ. Μελισσανίδης στον κ. Λουρόπουλο, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι Financial Times ότι αναφέρονται σε e-mail του προέδρου του ΟΠΑΠ προς άγνωστο παραλήπτη.

Ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Σταυρίδης, τρίτος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ σε λιγότερο από ένα χρόνο δηλώνει προσεκτικά αισιόδοξος. «Διαπραγματευτήκαμε την συμφωνία πώλησης του ΟΠΑΠ με διαφάνεια και σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική», λέει.

Εκπρόσωπος ττης Emma Delta, εκ μέρους του κ. Μελισσανίδη, αρνήθηκε να σχολιάσει. Οι FT γράφουν επίσης ότι δεν κατάφεραν να έρθουν σε επικοινωνία με τον κ. Λουρόπουλο.

Αξιολόγηση