Τα λαχεία "φρενάρουν" την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ

Τα λαχεία "φρενάρουν" την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ
Περίπλοκη χαρακτήρισε τη διαδικασία για τη σύσταση της κοινοπραξίας που θα διαχειρίζεται τα κρατικά λαχεία, -θέμα που επηρεάζει και την πρόοδο της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ- ο πρόεδρος του Οργανισμού Κώστας Λουρόπουλος. Απαιτείται αρκετή δουλειά ακόμη ώστε να λήξει το επίμαχο θέμα της σύστασης της κοινοπραξίας που θα διαχειρίζεται τα κρατικά λαχεία, ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά την πώληση του ΟΠΑΠ, αρκέστηκε να επισημάνει ότι η διαδικασία αποτελεί ευθύνη του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Ειδικότερα, κατά της διάρκειας της γενικής συνέλευσης του ΟΠΑΠ, ο κ. Λουρόπουλος απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα της ιδιωτικοποίησης, αλλά και της σύστασης της κοινοπραξίας με την Ιntralot και την Scientific Games -που αποτελεί θέμα για την πρόοδο της πώλησης του 33% του Οργανισμού- ο κ. Λουρόπουλος τόνισε ότι πρόκειται για μια πολύ περίπλοκη διαδικασία.

«Εργαζόμαστε για την απόκτηση της άδειας των κρατικών λαχείων με τους συνεταίρους μας», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Λουρόπουλος.

Επισήμανε ότι υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την οριστικοποίησή της, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Η συγκεκριμένη συμφωνία, πρόσθεσε, έγινε στο αποκορύφωμα της κρίσης, το 2011, όταν τα δεδομένα και οι συνθήκες στην αγορά ήταν διαφορετικά από τα σημερινά.

Δίνοντας εξηγήσεις στο γιατί ο ΟΠΑΠ, ενώ κατέχει το 67% της κοινοπραξίας θα πρέπει να έχει και την ψήφο των άλλων δύο εταίρων στη λήψη αποφάσεων, ο κ. Λουροπουλος είπε ότι αυτό δεν αφορά το σύνολο των αποφάσεων, αλλά ισχύει για συγκεκριμένα θέματα όπως για παράδειγμα την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προκειμένου να προστατευτούν οι μέτοχοι της μειοψηφίας, δηλαδή η Intralot και η Scientific Games που κατέχουν ποσοστό από 16,2% η κάθε μια.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «μπορεί ο ΟΠΑΠ να διαθέτει τα χρήματα αλλά για να διαχειριστεί τα λαχεία χρειάζεται απαραιτήτως την τεχνογνωσία των δυο εταιρειών που αποτελούν "γίγαντες" της διεθνούς αγοράς τυχερών παιχνιδιών. Από μόνος του δεν μπορεί να αναλάβει αυτό το έργο».

Όπως παρατηρεί το πρακτορείο Reuters, η συμφωνία μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Emma Delta για την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ έκλεισε τον Mάιο, ωστόσο η ιδιωτικοποίηση κινδυνεύει λόγω καθυστερήσεων στην υπογραφή της σύμβασης των κρατικών λαχείων μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει τη διαχείρισή τους με επικεφαλής των ΟΠΑΠ.

Στην κοινοπραξία που κέρδισε τον διαγωνισμό για τα κρατικά λαχεία τον περασμένο Δεκέμβριο, ο ΟΠΑΠ κατέχει ποσοστό 67% με την Scientific Games και την Intralot να κατέχουν από 16,5% ο καθένας. Η ιταλική Lottomatica μείωσε το ποσοστό της σε μία μετοχή.

Αξιωματούχοι κοντά στις διαπραγματεύσεις για την πώληση του ΟΠΑΠ έχουν πει στο Reuters ότι η Emma Delta εκφράζει ανησυχίες για την προμήθεια που θα καταβάλει ο ΟΠΑΠ στους δύο συνεταίρους του για την εκτύπωση των λαχείων και άλλες τεχνολογικές υπηρεσίες, καθώς και το δικαίωμά τους να μπλοκάρουν κάποιες αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της νέας εταιρείας.

Ο κ. Λουρόπουλος είπε ότι ο ΟΠΑΠ δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει τα λαχεία από μόνος του χωρίς την τεχνογνωσία των συνεταίρων του και υπεραμύνθηκε της αυξημένης πλειοψηφίας που θα χρειάζεται στο διοικητικό συμβούλιο για τη λήψη ορισμένων αποφάσεων, λέγοντας ότι είναι συνήθης πρακτική με στόχο την προστασία των μειοψηφιών.

«Καθαρά επιχειρηματικά, όταν έχεις γίγαντες του κόσμου και όταν τους χρειάζεσαι αυτή η διαπραγμάτευση είναι μια λεπτή δουλειά που χρειάζεται μεγάλη προσοχή» σημείωσε.

«Αυτή η διαπραγμάτευση για τα λαχεία είναι ακόμη σε εξέλιξη. Δεν έχει τελειώσει» συμπλήρωσε.

Την Τετάρτη ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Ανδρέας Ταπραντζής δήλωσε στο Reuters πως η κυβέρνηση σκοπεύει έως τα τέλη Ιουνίου να ολοκληρώσει την πώληση των κρατικών λαχείων, ανοίγοντας τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ.

Αναφερόμενος στα βιντεολόττο (VLTs), ο κ. Λουρόπουλος είπε ότι περιμένει από την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση να καθορίσουν το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας των νέων παιχνιδιών.

Ο οργανισμός, είπε, είναι έτοιμος να προχωρήσει στην υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου που έχει παρουσιάσει, ωστόσο βρίσκεται εν αναμονή της έγκρισης του κανονιστικού πλαισίου, η οποία αναμένεται στις 8 Ιουλίου.

Η συνέλευση ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,57 ευρώ. Η διοίκηση είπε ότι προχώρησαν στη διανομή του χαμηλότερου επιτρεπόμενου ποσοστού επί των κερδών που προβλέπει ο νόμος (35%) καθώς ο οργανισμός παρακρατεί τα υπόλοιπα κέρδη προκειμένου να υλοποιήσει επενδύσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ εφέτος και περίπου 130 εκατ. ευρώ την επόμενη χρονιά.

Αξιολόγηση