Ο ΟΠΑΠ, το εταιρικό ομόλογο και οι εισηγμένες που παίρνουν… σειρά

Ο ΟΠΑΠ, το εταιρικό ομόλογο και οι εισηγμένες που παίρνουν… σειρά
Η έκδοση εταιρικού ομολόγου από τον ΟΠΑΠ ήταν απολύτως επιτυχημένη. Εκτός από την ρευστότητα που εξασφάλισε στην εταιρεία, είχε και ένα δεύτερο θετικό αποτέλεσμα: άνοιξε την όρεξη και σε άλλες εισηγμένες εταιρείες με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πλέον οι προϋποθέσεις να δημιουργηθεί μια καινούργια «αγορά».

Μιλώντας στην «Ναυτεμπορική» ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης επιβεβαιώνει ότι υπάρχει ενδιαφέρον «από μεγάλο όμιλο του παραγωγικού τομέα με έντονη διεθνή δραστηριότητα» χωρίς όμως να αποκαλύπτει το όνομα. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν ο όμιλος Μυτιληναίου θα είναι αυτός που θα πάρει σειρά μετά τον ΟΠΑΠ ο κ. Γκότσης έδωσε την ακόλουθη απάντηση:

«Είναι γεγονός ότι η ελληνικά αγορά εταιρικών ομολόγων ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Η επιτυχία των πρώτων εκδόσεων ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες που είχαμε όταν σχεδιάζαμε το άνοιγμα της αγοράς. Τη συγκρατημένη αισιοδοξία μας ήρθε πολύ γρήγορα να την ξεπεράσει η αγορά με την υπερκάλυψη όλων των εκδόσεων και μάλιστα με άριστα ποιοτικά χαρακτηριστικά σε ότι αφορά την κατανομή των επενδυτών από άποψη ύψους συμμετοχής. Η περίπτωση μάλιστα του ΟΠΑΠ, όπου επελέγη για τον σχηματισμό της τιμής η διαδικασία των προσφορών μέσω του book building, έδειξε ότι οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να διαθέσουν τα κεφάλαιά τους με χαμηλότερα επιτόκια από εκείνα που γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Είναι σημαντική συνεπώς η συμβολή της έκδοσης και στην ομαλοποίηση των επιτοκίων στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, η οποία ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Έτσι δημιουργούνται και οι προϋποθέσεις για αρκετές μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, που μέχρι τώρα προσέφευγαν σε ξένες αγορές για άντληση κεφαλαίων, είτε λόγω του μεγάλου όγκου, είτε λόγω του πολύ χαμηλότερου επιτοκίου, να βάλουν στις επιλογές τους και την ελληνική αγορά εταιρικών ομολόγων. Ήδη υπάρχει έμπρακτο ενδιαφέρον από μια σειρά μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων για έκδοση ομολόγων. Ανάμεσα σε αυτές υπάρχει πράγματι και μεγάλος Όμιλος του παραγωγικού τομέα με έντονη διεθνή δραστηριότητα. Αντιλαμβάνεσθε ότι από τη θέση μου δεν μπορώ να σχολιάσω περαιτέρω υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Υπολογίζουμε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα εισαχθούν και θα διαπραγματεύονται στο Χ.Α. μια σειρά από τίτλους υγιών επιχειρήσεων, ώστε να λειτουργήσει η αγορά προσφέροντας αρκετές επιλογές. Η ομαλοποίηση εξάλλου των επιτοκίων διευκολύνει τις εκδόσεις στην ελληνική αγορά και εταιρειών των οποίων τα ομόλογα διαπραγματεύονται σε ξένες αγορές επειδή αποφεύγονται φαινόμενα Arbitrage».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ