Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αγορά καυσόξυλων

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αγορά καυσόξυλων
Ο Σύλλογος Εμπόρων Στερεών Καυσίμων Αττικής κρούει τoν κώδωνα του κινδύνου για ορισμένες παράνομες πρακτικές και μεθόδους πώλησης που ακολουθούνται από ορισμένους στην αγορά των καυσόξυλων.

Πρακτικές, που όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή του, «παραβιάζουν τη νομιμότητα σε βάρος των δικαιωμάτων και συμφερόντων των καταναλωτών, λειτουργώντας βλαπτικά για το σύνολο του κλάδου».

Ο Σύλλογος αναφέρει ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η λιανική πώληση καυσόξυλων γίνεται κατ' όγκο με μονάδα μέτρησης, είτε το «χωρικό κυβικό μέτρο στοιβαχτού» (m3 στοιβαχτού), είτε το «χωρικό κυβικό μέτρο χύδην» (m3 χύδην). Χωρικό κυβικό μέτρο στοιβαχτού, νοείται ο όγκος του κυβικού μέτρου που καταλαμβάνεται από τακτικά στοιβαγμένα καυσόξυλα, συμπεριλαμβανομένων των ενδιάμεσων κενών και χωρικό κυβικό μέτρο χύδην, νοείται ο όγκος του κυβικού μέτρου που καταλαμβάνεται από χύδην καυσόξυλα, συμπεριλαμβανομένων των ενδιάμεσων κενών.

Δηλαδή, σύμφωνα με τον Νόμο, οι έμποροι στερεών καυσίμων οφείλουν να πωλούν και να χρεώνουν τα καυσόξυλα μόνο με βάση τον όγκο, και σε καμία περίπτωση με βάση το βάρος. Η συγκεκριμένη μέθοδος διασφαλίζει ότι ο καταναλωτής πληρώνει για μία συγκεκριμένη ποσότητα καυσόξυλων, ανεξάρτητα από την περιεχόμενη σε αυτά υγρασία, η οποία μπορεί να ανεβάσει κατά πολύ το βάρος τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ