Οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης σε όλη την Ελλάδα- Αναλυτικά ο πίνακας

Οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης σε όλη την Ελλάδα- Αναλυτικά ο πίνακας
Τα τρία κακά της μοίρας των καταναλωτών που εξακολουθούν να θερμαίνουν τα ακίνητά τους με πετρέλαιο θέρμανσης θα αποτυπωθούν στην τιμή του λίτρου από μεθαύριο Δευτέρα.

Η αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24%, το «ράλι» των διεθνών τιμών το τελευταίο 15νθήμερο και η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 50 λεπτά ανά 1000 λίτρα σε σχέση με πέρυσι, θα έχουν ως αποτέλεσμα ένα λίτρο θέρμανσης να πωλείται από 90-91 λεπτά του ευρώ στις φθηνότερες περιοχές της χώρας –Αττική, Θεσσαλονίκη- έως και κοντά στο ευρώ (97-99 λεπτά) για τα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές όπου θα επιδράσει αρνητικά για την τσέπη του καταναλωτή και το μεταφορικό κόστος. Η ανατίμηση σε σχέση με τον περασμένο Οκτώβριο θα είναι –σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις της τάξεως των 7-8 λεπτών ανά λίτρο κάτι που σημαίνει ότι το κόστος για τη θέρμανση του σπιτιού θα είναι τουλάχιστον 9-10% υψηλότερο σε σχέση με πέρυσι. Πιο απλά, ένα νοικοκυριό που καταναλώνει 1000 λίτρα για τη θέρμανση του σπιτιού του, θα πρέπει να πληρώσει τουλάχιστον 80 ευρώ παραπάνω σε σχέση με πέρυσι. Άλλο ένα μέτρο εις βάρος του οικογενειακού εισοδήματος το οποίο έρχεται να προστεθεί στον συνολικό λογαριασμό των μέτρων.

Πώς προκύπτει η επιβάρυνση σε σχέση με την περυσινή έναρξη της σεζόν; Από τους τρεις παράγοντες οι οποίοι επιδρούν αρνητικά και οι οποίοι είναι οι εξής:

1. Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης από τα 230 ευρώ ανά 1000 λίτρα που ήταν μέχρι πέρυσι, στα 280 ευρώ ανά 1000 λίτρα. Αυτή η αύξηση, φέρνει ανατίμηση στην τιμή ενός λίτρου της τάξεως των 6 λεπτών καθώς επί του αυξημένου ειδικού φόρου κατανάλωσης θα επιβληθεί και ο νέος ΦΠΑ του 24%

2. Ο ΦΠΑ είναι και ο δεύτερος αρνητικός παράγοντας. Εκεί που πέρυσι το πετρέλαιο θέρμανσης επιβαρυνόταν με ΦΠΑ 23%, φέτος θα επιβαρύνεται με 24%

3. Ο 3ος λόγος είναι η διεθνής τιμή του πετρελαίου. Δυστυχώς, για τους εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές οι οποίοι εξακολουθούν να χρησιμοποιηθούν το πετρέλαιο ως καύσιμο θέρμανσης, το τελευταίο 15νθήμερο ήταν εξαιρετικά αρνητικό για την τσέπη μας. Στις 30 Σεπτεμβρίου, όπως προκύπτει από τα δελτία τιμών της γενικής γραμματείας εμπορίου, η ex-factory τιμή διαμορφωνόταν στα 683 ευρώ ανά 1000 λίτρα, τιμή αισθητά χαμηλότερη σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή (σ.σ η ex factory τιμή περιλαμβάνει το «εργοστασιακό κόστος του πετρελαίου θέρμανσης συμπεριλαμβανομένου του ειδικού φόρου κατανάλωσης αλλά δεν περιλαμβάνει τον ΦΠΑ και το εμπορικό κέρδος). Ύστερα από 8 συνεχείς ανατιμήσεις, η ex factory τιμή έφτασε την περασμένη Τετάρτη στα 721 ευρώ ανά 1000 λίτρα, δηλαδή σε υψηλότερα επίπεδα ακόμη και από τα αντίστοιχα περυσινά.

Τη Δευτέρα που ουσιαστικά θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης (σ.σ ξεκινάει τυπικά σήμερα, 15 Οκτωβρίου, αλλά δεν θα υπάρχει τιμή λιανικής μέσα στο Σαββατοκύριακο), η ex factory τιμή θα υποστεί τις ακόλουθες αλλαγές:

1. Θα αφαιρεθούν 50 ευρώ στα 1000 λίτρα επειδή θα επιβληθεί ο «ευνοϊκός» ειδικός φόρος κατανάλωσης που ισχύει για το πετρέλαιο θέρμανσης κατά τη χειμερινή σεζόν, δηλαδή από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 30 Απριλίου του επομένου έτους. Πώς προκύπτει η αφαίρεση; Εκτός χειμερινής σεζόν, η εργοστασιακή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, ενσωματώνει τον ίδιο φόρο κατανάλωσης που ενσωματώνει και το πετρέλαιο κίνησης δηλαδή 330 ευρώ στα 1000 ευρώ. Από τις 15 Οκτωβρίου, θα αφαιρεθούν τα 330 ευρώ του πετρελαίου κίνησης και θα προστεθούν τα 280 ευρώ του πετρελαίου θέρμανσης.

2. Θα προστεθεί το εμπορικό κέρδος το οποίο κυμαίνεται τα 50-60 ευρώ ανά 1000 λίτρα κατά μέσο όρο. Οι διαφορές είναι μεγάλες από περιοχή σε περιοχή καθώς επιδρά και το μεταφορικό κόστος

3. Στο άθροισμα ex-factory τιμής και εμπορικού κέρδους, θα επιβληθεί ο νέος ΦΠΑ του 24%.

Το αποτέλεσμα, αποτυπώνεται στον σχετικό πίνακα όπου και αναγράφεται η πρώτη εκτίμηση για την τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης ανά την ελληνική επικράτεια. Οι υψηλότερες τιμές, αναμένεται να εμφανιστούν τη Δευτέρα στην Κέρκυρα (0,98-0,99 ευρώ ανά λίτρο), στην Χαλκιδική (0,98 ευρώ), στη Χίο (0,97 ευρώ), στην Καστοριά (0,96 ευρώ ανά λίτρο), αλλά και στα Γρεβενά, στη Λευκάδα, στην Αιτωλοακαρνανία ή στο Λασίθι και στ Φθιώτιδα. Σε όλες αυτές τις περιοχές, η τιμή ανά λίτρο θα ξεπεράσει τα 0,95 ευρώ κάτι βεβαίως που θα εξαρτηθεί και από την ex-factory τιμή που θα ισχύει μεθαύριο Δευτέρα. Σε αρκετές περιοχές της χώρας, η τιμή θα «παίξει» κοντά στα 90 λεπτά. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει η Πρέβεζα, οι Σέρρες, η Ξάνθη, η Δράμα, η Πιερία και η Κορινθία. Στην Αττική, το «ντεμπούτο» αναμένεται στα 91-92 λεπτά ενώ αντίστοιχη αναμένεται να είναι η τιμή και στη Θεσσαλονίκη.

Για το επίδομα θέρμανσης, θα διατεθούν και φέτος 105 εκατ. ευρώ. Οι δικαιούχοι θα πάρουν 25 λεπτά ανά λίτρο. Δεν αποκλείεται, η υπουργική απόφαση με την οποία θα ανοίξει ο δρόμος για τη διάθεση του φετινού επιδόματος, να εμπεριέχει διαφοροποιήσεις σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή. Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να ενσωματώσει και κριτήριο υψομετρικής διαφοράς προκειμένου να ενισχύσει περισσότερο τις ορεινές περιοχές εις βάρος των πεδινών. Εφόσον βρεθεί τεχνικός τρόπος υλοποίησης, οι κάτοικοι των πεδινών περιοχών θα δουν το επίδομά τους να μειώνεται και των ορεινών περιοχών να αυξάνει.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ