Πως επωφελούνται οι καταναλωτές από τις αλλαγές στις ΑΠΕ

Πως επωφελούνται οι καταναλωτές από τις αλλαγές στις ΑΠΕ
Εν αναμονή της κατάθεσης του σχεδίου Νόμου για την αγορά ΑΠΕ επιχειρείται για μία ακόμη φορά ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης ως προς το τι πραγματικά συμβαίνει με το ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Αέρων Ρύπων).

Η αλήθεια είναι ότι ένα μεγάλο μέρος του ΕΤΜΕΑΡ δεν διοχετεύεται στις ΑΠΕ όπως θα έπρεπε, αλλά επί της ουσίας επιδοτεί τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας δηλ. τις εταιρείες που προμηθεύουν ρεύμα στον τελικό καταναλωτή. Αυτό αποδεικνύεται από μια σειρά διαφορετικών μελετών (ΙΟΒΕ, ΕΜΠ κ.ά.) οι οποίες τεκμηριώνουν ότι ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό του ΕΤΜΕΑΡ της τάξης του 40% τελικά το καρπώνονται οι προμηθευτές και όχι οι ΑΠΕ. Η πραγματικότητα αυτή δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα. Μάλιστα με βάση την πλέον συντηρητική υπόθεση, η τρέχουσα διείσδυση των ΑΠΕ στην Ελλάδα μειώνει το κόστος των προμηθευτών στην αγορά (δηλ. τη λεγόμενη Οριακή Τιμή Συστήματος) μεσοσταθμικά κατά περίπου 8 ευρώ/MWh. Το μέγεθος των περίπου 8 ευρώ/MWh αν πολλαπλασιαστεί με τη συνολική κατανάλωση στο διασυνδεδεμένο σύστημα των περίπου 51TWh ανάγεται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ ανά έτος. Δηλαδή κατά τρόπο απολύτως στρεβλό επιδοτείται η προμήθεια και όχι οι ΑΠΕ.

Εξάλλου, η διεθνής βιβλιογραφία αναφέρει παρόμοια έως και μεγαλύτερα μεγέθη για χώρες/περιόδους με αντίστοιχη διείσδυση ΑΠΕ όπως της Ελλάδας, ενώ μελέτη του ΑΠΘ το 2012 για λογαριασμό του ΣΠΕΦ προσδιόρισε στα 4 ευρώ/MWh την μείωση της μέσης ΟΤΣ μόνο λόγω των φωτοβολταϊκών και με βάση την τότε χαμηλότερη (λιγότερη από μισή σε σχέση με σήμερα σε μέσα επίπεδα έτους) διείσδυση τους.

Με βάση τις τεκμηριωμένες αυτές μελέτες, οι αλλαγές που φέρνει το σχέδιο Νόμου κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, οδηγούν σε εξορθολογισμό της αγοράς και σε μείωση του ΕΤΜΕΑΡ με σημαντικά οφέλη για τον καταναλωτή.

Κατά συνέπεια δεν μπορεί τα διαρθρωτικά προβλήματα των προμηθευτών να σταθούν για μία ακόμη φορά εμπόδιο στον εξορθολογισμό της αγοράς και στα συμφέροντα των καταναλωτών.

Πέραν αυτών, έχει ενδιαφέρον ότι σε μια εποχή που όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις ηλεκτρισμού παγκοσμίως κινούνται δυναμικά και επενδύουν στις ΑΠΕ, στην Ελλάδα εξακολουθούν μερικοί να σκέφτονται με όρους του παρελθόντος, να μένουν προσκολλημένοι στα ορυκτά καύσιμα και να βλέπουν τις ΑΠΕ ως μια αγελάδα για άρμεγμα.

πηγή: capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ