Πως θα ξεφουσκώσετε τον λογαριασμό του ρεύματος (έρευνα)

Πως θα ξεφουσκώσετε τον λογαριασμό του ρεύματος (έρευνα)
Μάχη προσφορών μαίνεται στη λιανική αγορά ενέργειας, καθώς ΔΕΗ και εναλλακτικοί πάροχοι προσπαθούν να κερδίσουν μερίδια αγοράς, την ίδια ώρα που ανοίγουν νέες «αγορές» σε Κρήτη και Ρόδο.

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Τη μάχη προσφορών πυροδότησε η ανακοίνωση της ΔΕΗ για εκπτώσεις 15% σε όλους (πλην όσων δεν έχουν διακανονίσει τις οφειλές τους) κάτι που όπως αναφέρουν οι πληροφορίες των «Π» δεν θα μείνει αναπάντητο από τους εναλλακτικούς. Είναι προφανές ότι το επόμενο διάστημα ο πόλεμος των προσφορών θα φουντώσει και οι επιθετικές πολιτικές τιμολόγησης που θα ακολουθήσουν οι εταιρίες παροχής ρεύματος, σε μεγάλο βαθμό, θα ωφελήσουν τους καταναλωτές που θα τις ψάξουν, θα τις βρουν και ασφαλώς θα τις εκμεταλλευτούν, αρκεί να προσέχουν τα ψιλά γράμματα των συμβάσεων.

Από τον Σεπτέμβριο, εξάλλου, με τη λειτουργία των δημοπρασιών οι εναλλακτικοί θα έχουν πρόσβαση σε ακόμη χαμηλότερη Οριακή Τιμή Συστήματος, παρότι υπάρχουν επιφυλάξεις για το πώς ακριβώς θα λειτουργήσει. Προς το παρόν βέβαια… οι ιδιώτες πάροχοι κρατούν μικρό καλάθι αφού τόσο οι δημοπρασίες όσο και οι αγορές της Κρήτης και της Ρόδου έπρεπε να έχουν ανοίξει εδώ και μήνες και καθυστερούν.

Κι ενώ τηρούν στάση αναμονής και περιμένουν να δουν τον τρόπο εφαρμογής των δημοπρασιών NOME, προς το παρόν οι εταιρείες λιανικής ρεύματος παρατείνουν, σιωπηρά ή επίσημα τις προσφορές και τις προωθητικές ενέργειές τους και ετοιμάζουν καινούργιες. Σε κάθε περίπτωση ο Σεπτέμβριος σηματοδοτεί την έναρξη μια μακράς περιόδου ανταγωνισμού όχι μόνο με τη ΔΕΗ αλλά και μεταξύ τους, αφού η αγορά τώρα διαμορφώνεται και τα μερίδια εξελίσσονται.

Στο σύνολό τους οι εναλλακτικοί πάροχοι προσφέρουν χρεώσεις χαμηλότερες από το βασικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, ωστόσο οι καταναλωτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις κρυφές χρεώσεις που βρίσκονται στους όρους των συμβάσεων και που διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία, πριν κάνουν την επιλογή τους. Οι διαφοροποιήσεις που μπορούν να κρύβουν χρεώσεις, είναι η επιστροφή της έκπτωσης των πρώτων μηνών αν σπάσει το συμβόλαιο και η μετακύληση στον πελάτη διάφορων επιβαρύνσεων που αναφέρονται μόνο στους όρους των συμβολαίων.

ΑΝΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Η ΗΡΩΝ έχει σε ισχύ την προσφορά για έκπτωση 50% σε σχέση με το τιμολόγιο της ΔΕΗ για τους πρώτους 3 μήνες. Μετά τους 3 μήνες η έκπτωση γίνεται 20%. Η εταιρεία δεν χρεώνει πάγιο, ενώ αν ο καταναλωτής σπάσει το συμβόλαιο υποχρεούται να επιστρέψει την έκπτωση που έλαβε τους πρώτους μήνες.

Η ELPEDISON έδωσε παράταση, μέχρι τέλη Ιουνίου, στην προωθητική ενέργεια που έχει ξεκινήσει το προηγούμενο διάστημα, σύμφωνα με την οποία ο καταναλωτής πληρώνει 1 ευρώ την ημέρα για το ηλεκτρικό ρεύμα του σπιτιού του, δηλαδή 30 ευρώ το μήνα, όσο και αν καταναλώνει, για τους 5 πρώτους λογαριασμούς, χωρίς πάγια για πάντα και χωρίς εγγύηση.

Η PROTERGIA συνεχίζει επίσης, χωρίς να έχει ανακοινώσει νέα ημερομηνία λήξης, να προσφέρει στους νέους καταναλωτές νυχτερινή χρέωση (0,0661€/kWh) για όλο το 24ωρο, για τους 4 πρώτους μήνες του συμβολαίου. Για τους υπόλοιπου μήνες μέχρι το τέλος του συμβολαίου η τιμή γίνεται 0,0908 ανά Kwh.

Η WATT+VOLT συνεχίζει μέχρι 30 Ιουνίου να προσφέρει χρέωση προμήθειας ρεύματος, ύψους 0,08277€/kWh σταθερή μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 ή τον Δεκέμβριο του 2017, ανάλογα με τις επιλογές του πελάτη, για όσους από τους νέους πελάτες είναι διατεθειμένοι να πληρώνουν το λογαριασμό τους με πάγια εντολή.

H VOLTERRA προσφέρει σε όλους τους νέους πελάτες (οικιακούς και επαγγελματίες) που θα κάνουν αίτηση μέχρι 30 Ιουνίου, έκπτωση της τάξεως του 10% μέχρι το τέλος του 2016 επί του τιμοκαταλόγου της που είναι 0,089 ευρώ/kWh.

H GREEN με τη νέα προσφορά της έχει κατεβάσει την τιμή στα 0,075 ευρώ/KWh, χωρίς πάγιο και χωρίς υποχρέωση επιστροφής της έκπτωσης.

Δείτε τον πίνακα με τις προσφορές τωνπαρόχων ηλεκτρικής ενέργειας ΕΔΩ

Φιλέτα με παγίδες σε Κρήτη και Ρόδο

Στο επίκεντρο του ανταγωνισμού θα βρεθούν το επόμενο διάστημα οι αγορές της Κρήτης και της Ρόδου τα δύο αυτόνομα συστήματα που θα ανοίξουν στους ενδιαφερόμενους εναλλακτικούς παρόχους από τον Ιούλιο. Η ύπαρξη μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων στα δύο νησιά που έχουν υψηλούς όγκους κατανάλωσης τις κάνουν αγορές «φιλέτα» για τους προμηθευτές ωστόσο θα χρειαστούν μεγάλα κεφάλαια κίνησης για να δραστηριοποιηθούν σε αυτές.

Τα απαιτούμενα κεφάλαια για την εμπορική διείσδυση είναι πολύ υψηλότερα από ό,τι στην ηπειρωτική χώρα, αφού λόγω των παλαιών και κοστοβόρων μονάδων πετρελαίου που ηλεκτροδοτούν σήμερα την Κρήτη, οι προμηθευτές θα αγοράζουν εκεί το ρεύμα στη χονδρική κοντά στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα και θα επιδιώκουν να πουλάνε με τιμολόγια ανταγωνιστικά ως προς τη ΔΕΗ, συνεπώς στα επίπεδα των 70 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ταυτόχρονα τα υπόλοιπα χρήματα μέσω των ΥΚΩ θα τα πληρώνονται ένα χρόνο μετά.

Ο κίνδυνος είναι, στο πλαίσιο αυτό, η αγορά να «ανοίξει» θεωρητικά, αλλά όχι ουσιαστικά, αν οι πάροχοι δεν καταφέρουν να προσφέρουν ελκυστικές τιμές και να πάρουν μερίδια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μελετώνται από ΔΕΔΔΗΕ και ΡΑΕ οι όροι ώστε να δημιουργηθούν τα κίνητρα και να ανοίξει με επιτυχία η αγορά των δύο μεγάλων νησιών.

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, που είναι ο Διαχειριστής των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, από την 21η Ιουνίου ξεκινά και επίσημα το άνοιγμα της αγοράς που αφορά στο ηλεκτρικό σύστημα της Κρήτης και οι εταιρείες βολιδοσκοπούν τις δυνατότητές της. Πάνω από τρεις εταιρείες έχουν ήδη την περίοδο αυτή ενισχύσει τις αντίστοιχες ομάδες τους, εκπαιδεύουν στελέχη αλλά και dealers, προκειμένου να δουν με ποιο τρόπο μπορούν και εκεί να εξασφαλίσουν μερίδια κατανάλωσης από τη ΔΕΗ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ