Τι περιλαμβάνει το «ελληνικό πακέτο;»

Αυτό το πακέτο είναι ακόμη «ανοικτό». Η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει λίστα με τουλάχιστον 12 μέτρα (αναφέρονται ένα προς ένα στη συνέχεια) η οποία όμως φέρεται να μην γίνεται αποδεκτή από τους θεσμούς (σ.σ δεν είναι τυχαίο ότι ο Πολ Τόμσεν μίλησε για μέτρα… μικυ μαους στη συνομιλία του με τη Βελκουλέσκου η οποία με τη σειρά εμφανίστηκε να απαιτεί αυξήσεις στον ΦΠΑ, μειώσεις μισθολογικής δαπάνης και αυξήσεις σε έναν ή δύο φόρους κατανάλωσης.

Τι περιλαμβάνει το «ελληνικό πακέτο;»

1.Τέλος Διανυκτέρευσης: Επανέρχεται το σχέδιο για επιβολή του «ειδικού τέλους διανυκτέρευσης» στα ξενοδοχεία Στα ξενοδοχεία τριών αστέρων θα επιβάλλεται ειδικό τέλος τριών ευρώ ανά διανυκτέρευση, στα ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων, τέσσερα ευρώ ανά διανυκτέρευση, στα πεντάστερα πέντε ευρώ κλπ. Στόχος να αντληθούν περί τα 150 εκατ. ευρώ.

2.Ειδικός φόρος κατανάλωσης καυσίμων: Η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη περίπου κατά 4,5% με στόχο την άντληση επιπλέον εσόδων της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι ο ειδικός φόρος, από τα 670 ευρώ ανά 1000 λίτρα που είναι σήμερα, θα διαμορφωθεί στα 700 ευρώ. Επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης, επιβάλλεται και ΦΠΑ 23% που σημαίνει ότι η επιβάρυνση στην τιμή λιανικής, θα φτάσει στα 4-5 λεπτά ανά λίτρο. Σχεδιάζεται να μην υπάρξει αύξηση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης του diesel (σ.σ αποδίδει εισπρακτικά περί τα 1,3 δις ευρώ ετησίως) καθώς κάτι τέτοιο θα επηρέαζε και το κόστος μεταφοράς των προϊόντων. Ανοικτή όμως είναι η αύξηση του ειδικού φόρου στο υγραέριο κίνησης αλλά και η επιβολή του στο φυσικό αέριο κίνησης

3.Αύξηση του ειδικού τέλους στην κινητή τηλεφωνία: Με την αύξηση του ειδικού τέλους η κυβέρνηση θέλει να αντλήσει επιπλέον έσοδα της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ ποσό που παραπέμπει σε αύξηση των φορολογικών συντελεστών περίπου κατά 25%. Σήμερα, ο συνδρομητής επιβαρύνεται με ειδικό τέλος της τάξεως του 12% (για λογαριασμούς έως 50 ευρώ που είναι και συντριπτική πλειοψηφία) έως 20% (για λογαριασμούς άνω των 150 ευρώ).