Αυτόματος «κόφτης» στο επίδομα θέρμανσης - Διαβάστε την εγκύκλιο

Αυτόματος «κόφτης» στο επίδομα θέρμανσης - Διαβάστε την εγκύκλιο
Αυτόματο «κόφτη» στο επίδομα θέρμανσης βάζει η κυβέρνηση με εγκύκλιο που εξέδωσε πριν από λίγο. Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι εφόσον το υπόλοιπο του προϋπολογισθέντος ποσού επιδόματος θέρμανσης, δεν επαρκεί για την κάλυψη τυχόν ποσού επιδόματος που αφορά σε εκκρεμούσες αιτήσεις, τότε αυτό (το ως άνω υπόλοιπο) θα καταβάλλεται στους δικαιούχους αναλογικά. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι οι δικαιούχοι κινδυνεύουν να λάβουν μειωμένο το επίδομα θέρμανσης.

Ακολουθεί η εγκύκλιος:

Αναλυτικά, όπως διευκρινίζει η εγκύκλιος, στην αίτηση αναγράφονται κατά περίπτωση τα ακόλουθα στοιχεία:

• ο αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος-υπόχρεου φορολογικής δήλωσης,
• το ονοματεπώνυμό του,
• ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του,
• ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό και το ονοματεπώνυμο του πρώτου δικαιούχου,
• ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,
• η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος,
• αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη καθώς και ο ΑΦΜ του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,
• τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης,
• η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία,
• τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

Παράλληλα οι διαχειριστές ή οι εκπρόσωποι των πολυκατοικιών ή οι εταιρίες διαχείρισης πολυκατοικιών, δηλώνουν στην εφαρμογή τα ακόλουθα στοιχεία:

• τον αριθμό φορολογικού μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας,
• τον ΑΦΜ της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει,
• τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που εκπροσωπεί την πολυκατοικία,
• τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης,
• το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.

Μετά τη συμπλήρωση των παραπάνω στοιχείων προβαίνουν σε ενεργοποίηση της διαδικασίας πληρωμής. Η ενεργοποίηση αυτή δεν μπορεί να γίνει μετά τις 30 Μαΐου 2016.

Τα πρόσωπα που δεν είναι πιστοποιημένοι χρήστες στο TAXISnet, για την είσοδο τους στην ηλεκτρονική αίτηση, δηλώνουν τον ΑΦΜ και έναν αριθμό ειδοποίησης εκκαθαριστικού σημειώματος μιας εκ των δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος της τελευταίας πενταετία.

Στις περιπτώσεις που έχει αλλάξει κύρια κατοικία ο αιτών, υποβάλλει νέα αίτηση.

Η πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης διενεργείται μέσω τραπεζικών ή λοιπών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ειδικότερα:

- Για αιτήσεις που υποβάλλονται έως 31 Δεκεμβρίου 2015 και σε περίπτωση πολυκατοικίας εφόσον έχει γίνει η ενεργοποίηση πληρωμής, το ποσό επιδόματος θέρμανσης που δικαιούνται οι αιτούντες βάσει των πραγματοποιηθεισών αγορών πετρελαίου θέρμανσης καταβάλλεται έως 2 Φεβρουαρίου 2016.
- Για αιτήσεις που υποβάλλονται κατά το χρονικό διάστημα από 1η Ιανουαρίου έως 30 Μαΐου 2016 το ποσό επιδόματος θέρμανσης που δικαιούνται οι αιτούντες βάσει των πραγματοποιηθεισών αγορών πετρελαίου θέρμανσης καταβάλλεται έως 30 Ιουνίου 2016.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι εφόσον το υπόλοιπο του προϋπολογισθέντος ποσού επιδόματος θέρμανσης, δεν επαρκεί για την κάλυψη τυχόν ποσού επιδόματος που αφορά σε εκκρεμούσες αιτήσεις, τότε αυτό (το ως άνω υπόλοιπο) θα καταβάλλεται στους δικαιούχους αναλογικά.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων ή των ενοικιαστών, θα απογοητευτούν διαβάζοντας τις γραμμές που ακολουθούν καθώς θα συνειδητοποιήσουν ότι το νέο επίδομα θέρμανσης θα είναι δραματικά κουτσουρεμένο σε σχέση με πέρυσι. Μόνο λίγες οικογένειες θα αισθανθούν ανακούφιση καθώς λόγω γεωγραφικής περιοχής στην οποία βρίσκεται το ακίνητο, είτε γλιτώνουν το μεγάλο ψαλίδι, είτε βγαίνουν και οριακά κερδισμένες.

Σε κάθε περίπτωση, οι απώλειες σε σχέση με πέρυσι, μπορούν να φτάσουν έως και τα 1050 ευρώ. Υπάρχουν δηλαδή οικογένειες οι οποίες μόνο με την χθεσινή απόφαση, χάνουν ένα χιλιάρικο από τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό.

Οι δικαιούχοι

Η κατάσταση είναι απείρως χειρότερη σε σχέση με πέρυσι καθώς:

1. Εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι χάνουν εντελώς το επίδομα λόγω αυστηροποίησης των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων

2. Μειώνονται οι ποσότητες για τις οποίες μπορεί να επιδοτηθεί ένα νοικοκυριό

3. Μπαίνει κριτήριο για το αν κάποιος είναι ανύπαντρος ή παντρεμένος με το επίδομα όμως να μειώνεται σε σχέση με πέρυσι και στις δύο περιπτώσεις.

4. Καταργείται η δυνατότητα της προκαταβολής που σημαίνει ότι ο καταναλωτής πρώτα θα πρέπει να αγοράσει πετρέλαιο και μετά να επιδοτηθεί με το κουτσουρεμένο επίδομα.


Οι μεγάλοι χαμένοι είναι αυτοί που δεν πληρούν το αναθεωρημένο προς τα κάτω περιουσιακό και εισοδηματικό κριτήριο καθώς σε αυτή την περίπτωση το επίδομα μειώνεται κατά… 100%. Ποιες είναι οι διαφορές στα κριτήρια;

Εισοδηματικό κριτήριο: Ψαλιδίζεται σημαντικά με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές που ήταν δικαιούχοι του επιδόματος για την σεζόν 2014-2015, να μένουν φέτος εκτός. Η σύγκριση για πέρυσι και φέτος ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, αναδεικνύει τις διαφορές:
· Για τον άγαμο, το εισοδηματικό κριτήριο περιορίζεται από τις 25.000 ευρώ στις 12.000 ευρώ

· Για τον παντρεμένο πέφτει από τις 35.000 ευρώ στις 20.000 ευρώ

· Για τον παντρεμένο με ένα παιδί, από τις 38.000 ευρώ στις 22.000 ευρώ

· Για τον παντρεμένο με δύο παιδιά, από τις 41.000 ευρώ στις 24.000 ευρώ

· Για τον παντρεμένο με τρία παιδιά από τις 44.000 ευρώ στις 26.000 ευρώ

Περιουσιακό κριτήριο: Το περιουσιακό κριτήριο, ανέρχεται πλέον στις 100.000 ευρώ για τον άγαμο (από τις 150.000 ευρώ) και στις 200.000 ευρώ για τον παντρεμένο (το όριο αυτό παραμένει αμετάβλητο).
Ακόμη όμως και αυτοί που θα εξακολουθήσουν να πληρούν τα δύο κριτήρια, θα διαπιστώσουν στην πράξη ότι το επίδομα σε σχέση με πέρυσι, μπορεί να είναι μειωμένο ακόμη και πάνω από 50% καθώς το υπουργείο Οικονομικών χρησιμοποίησε τα ακόλουθα «κόλπα» για να μειώσει τη δαπάνη:
1. Καταρχήν μειώθηκε το ύψος του επιδόματος από τα 0,35 ευρώ ανά λίτρο στα 0,25 ευρώ ανά λίτρο

2. Κατά δεύτερον, μειώθηκε για πολλές χιλιάδες δικαιούχους, η μέγιστη ποσότητα για την οποία δικαιούται κάποιος επιδότηση. Έτσι, ενώ μέχρι πέρυσι το όριο της επιφάνειας του ακινήτου για το οποίο μπορούσε να επιδοτηθεί κάποιος έφτανε στα 120 τετραγωνικά μέτρα ανεξάρτητα από το αν είναι εργένης ή παντρεμένος, φέτος τέθηκε διαφορετικό όριο. Ο παντρεμένος δικαιούται επιδότηση μόνο για τα πρώτα 100 τετραγωνικά του σπιτιού του ενώ ο εργένης μπορεί να επιδοτηθεί μόνο μέχρι το όριο των 80 τετραγωνικών μέτρων.

Πως μεταφράζονται όλα αυτά στην πράξη;
· Για τους κατοίκους των νομών της Α’ ζώνης, (δηλαδή στους πιο κρύους νομούς της χώρας) το ποσό της επιδότησης μειώνεται φέτος από 75 ευρώ για μια γκαρσονιέρα 30 τετραγωνικών μέτρων (σ.σ φέτος το επίδομα θα είναι 181 ευρώ και πέρυσι ήταν 254 ευρώ) μέχρι 550 ευρώ (για ένα σπίτι 120 τετραγωνικών που ανήκει σε εργένη καθώς πέρυσι τυο επίδομα ήταν 1050 ευρώ και πλέον πέφτει στα 500 ευρώ)

Στην Α’ ζώνη, ανήκουν πλέον οι ακόλουθοι νομοί:

Γρεβενά
Κοζάνη
Καστοριά
Φλώρινα
Δράμα
Ευρυτανία
Γιάννενα
Σέρρες

Μπορείτε να δείτε τον αναλυτικό πίνακα με το ποσό του επιδόματος ανά τετραγωνικό μέτρο κάνοντας κλικ εδώ

· Για τους κατοίκους των νομών της Β’ ζώνης, χάνονται έως και 330 ευρώ (για ένα σπίτι 120 τ.μ που ανήκει σε εργένη) ή 255 ευρώ (για ένα σπίτι 120 τ.μ που ανήκει σε παντρεμένο). Στην Β’ ζώνη, κατατάσσονται οι ακόλουθοι νομοί:

Λάρισα
Καρδίτσα
Τρίκαλα
Αρκαδία
Πιερία
Ημαθία
Πέλλα
Θεσσαλονίκη
Κιλκίς
Χαλκιδική
Καβάλα
Ξάνθη
Ροδόπη
Έβρος
Μαγνησία

Μπορείτε να δείτε τον αναλυτικό πίνακα με το ποσό του επιδόματος ανά τετραγωνικό μέτρο κάνοντας κλικ εδώ

· Για τους κατοίκους των νομών της Γ’ Ζώνης, οι απώλειες μπορεί να φτάσουν στα 176 ευρώ για τους παντρεμένους και στα 136 ευρώ για τους εργένηδες. Η 3η ζώνη αποτελείται από τους ακόλουθους νομούς:

Αττική (εκτός Κυθήρων και Σαρωνικού)
Κορινθία
Ηλεία
Αχαία
Αιτωλοακαρνανία
Φθιώτιδα
Φωκίδα
Βοιωτία
Εύβοια
Λέσβος
Χίος
Κέρκυρα
Λευκάδα
Θεσπρωτία
Πρέβεζα
Άρτα

Μπορείτε να δείτε τον αναλυτικό πίνακα με το ποσό του επιδόματος ανά τετραγωνικό μέτρο κάνοντας κλικ εδώ

· Τέλος για τους κατοίκους της Δ’ Ζώνης, οι απώλειες είναι 110 ευρώ για τους παντρεμένους και 85 ευρώ για τους εργένηδες.

Ηράκλειο
Χανιά
Ρέθυμνο
Λασίθι
Κυκλάδες
Δωδεκάνησα
Σάμος
Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού
Μεσσηνία
Λακωνία
Αργολίδα
Ζάκυνθος
Κεφαλονιά
Ιθάκη

Μπορείτε να δείτε τον αναλυτικό πίνακα με το ποσό του επιδόματος ανά τετραγωνικό μέτρο κάνοντας κλικ εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ