Όλοι οι τρόποι για να περιορίσετε την σπατάλη στα τρόφιμα

Όλοι οι τρόποι για να περιορίσετε την σπατάλη στα τρόφιμα
Στους 488.000 τόνους ανέρχεται η σπατάλη των τροφίμων στην χώρα μας εκ των οποίων οι 73.081 τόνοι σπαταλούνται από τη βιομηχανία τροφίμων, οι 2.000 τόνοι από την εστίαση Catering/Supermarket λιανική και οι 412.758 τόνοι από τα νοικοκυριά! Πώς μπορούμε να περιορίσουμε την σπατάλη των τροφίμων;

Οπως επισημάνθηκε στην εκδήλωση FMCG Insider #3με θέμα «Fight Food Waste» που συνδιοργανώθηκε από το nutrinsider The all in one supermarket app και το mednutrition στο Innovathens υπάρχουν εννέα βήματα που μπορούν να μειώσουν αισθητά το φαινόμενο.

Αναλυτικά τα βήματα:

  1. Οι καταναλωτές όταν κάνουν τα ψώνια τους στο supermarket πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους την περίφημη «λίστα». Χωρίς αυτή, συχνά οδηγούνται σε αγορές τροφίμων που δεν έχουν ανάγκη.
  2. Οι καταναλωτές δεν πρέπει να κάνουν «νηστικοί» τα ψώνια τους. Το αίσθημα πείνας τούς ωθεί σε αγορές μεγαλύτερων ποσοτήτων τροφίμων και συχνά δεν έχουν ανάγκη.
  3. Η ετικέτα της συσκευασίας είναι η ταυτότητα του προϊόντος. Εκτός από την ημερομηνία λήξης, κοιτάμε και τα θρεπτικά συστατικά, ακόμα και τον τρόπο συντήρησης του προϊόντος.
  4. Οι διαιτολόγοι διατροφολόγοι παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση σπατάλης τροφίμων. Μέσα από το portal mednutrition «ανεβάζουν» καθημερινά μικρά tips όχι μόνο για την υγεία, αλλά και για τον τρόπο που πραγματοποιούν οι καταναλωτές τα ψώνια τους.
  5. Οι σεφ μπορούν να συνεισφέρουν στη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Νέες συνταγές σαν της food blogger Cookika που μας προτείνει τι μπορούμε να φτιάξουμε με το «περίσσευμα», ακόμα και μαγειρεμένων φαγητών, αποτελούν μία νέα, υγιεινή και πολύ γευστική τάση.
  6. Συνέργειες βιομηχανίας-παραγωγών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η ΕΛΑΪΣ UNILEVER σε συνεργασία με τους τοματοπαραγωγούς της ευρύτερης περιοχής της Γαστούνης δημιούργησε ένα πρότυπο σύστημα διαχείρισης της τομάτας. Με αυτόν τον τρόπο μείωσε τη σπατάλη της πρωτογενούς παραγωγής και βελτίωσε την ποιότητα του τελικού προϊόντος. Αυτό είχε αντίκτυπο και στην οικονομία της χώρας, αφού πλέον το 50% της παραγόμενης τομάτας εξάγεται.
  7. Η Τράπεζα Τροφίμων είναι μία σημαντική πρωτοβουλία στην ελληνική επικράτεια αφού συγκεντρώνει το περίσσευμα τροφίμων από τις κεντρικές αποθήκες των μεγάλων supermarkets, όπως π.χ. ΑΒ Βασιλόπουλος.
  8. ΜΚΟ, όπως το «Μπορούμε», αποτελούν τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε ανθρώπους ή επιχειρήσεις που τους περισσεύουν τρόφιμα και σε κοινωφελείς οργανισμούς που έχουν ανάγκη από δωρεές τροφίμων. Μ’ αυτόν τον τρόπο μειώνεται ουσιαστικά η σπατάλη τροφίμων και προσφέρουμε ενεργά σε συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.
  9. Συνεργασία μεταξύ δήμων με βάση το βρετανικό μοντέλο. Στη Μ. Βρετανία η ΜΚΟ WRAP δημιούργησε ένα δίκτυο με 10 διαφορετικούς δήμους. Ετσι, αν ο δήμος «Α» λάβει μία μεγάλη προσφορά σε φρούτα αλλά έχει έλλειψη σε ζυμαρικά και ο δήμος «Β» λάβει μία μεγάλη προσφορά σε ζυμαρικά αλλά… έχει έλλειψη σε φρούτα, οι δύο δήμοι συνεργάζονται και ανταλλάσσουν τρόφιμα.

Οι επιπτώσεις στην οικονομία

Σε οικονομικό επίπεδο η σπατάλη τροφίμων σημαίνει σπατάλη χρημάτων. Παρά την εμφανή έλλειψη επαρκών στοιχείων για όλες τις χώρες της Ε.Ε., επιμέρους έρευνες ανέδειξαν τη μεγάλη οικονομική διάσταση του φαινομένου.

Για παράδειγμα, μελέτη της οργάνωσης WRAP στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμά πως η σπατάλη τροφίμων έχει ως αποτέλεσμα οικονομικές απώλειες της τάξης των 595 ευρώ για κάθε νοικοκυριό ετησίως. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τουλάχιστον το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται κάθε χρόνο στον κόσμο για κατανάλωση σπαταλιέται περίπου 1,3 δισεκατομμύριο τόνοι. (Global Food Losses and Food Waste FAO, 2011) και η αξία τους ανέρχεται σε 900 δισ. δολ. ετησίως.

Περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο υποσιτίζονται, ενώ θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τον υποσιτισμό με λιγότερο από το ένα τέταρτο των τροφίμων που σπαταλούνται στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη (Waste: Uncovering the Global Food Scandal, Stuart, Τ., Penguin, 2009).

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ