Τι να προσέξετε πριν υπογράψετε συμβόλαιο με μια εταιρία κινητής τηλεφωνίας

Τι να προσέξετε πριν υπογράψετε συμβόλαιο με μια εταιρία κινητής τηλεφωνίας
Λένε ότι "κερδισμένος καταναλωτής είναι ο ενημερωμένος καταναλωτής" και έχουν δίκιο. Όσα και αν σας τάζουν οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών για να σας κερδίσουν ως πελάτες τους, καλό θα ήταν να προσέξετε τα ψιλά γράμματα.

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) μας δίνει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για θέματα ταοποία είναι καλό να γνωρίζουμε.

Όπως αναφέρει στον "Οδηγό του Ενημερωμένου Καταναλωτή" πριν αποφασίσετε να βάλετε την υπογραφή σας σε ένα συμβόλαιο κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας θα ήταν χρήσιμο να ζητήστε ενημέρωση για τα ακόλουθα βασικά θέματα:

1. Χαρακτηριστικά προσφερόμενης υπηρεσίας

Για παράδειγμα, μπορείτε να πραγματοποιείτε όλους τους τύπους κλήσεων(π.χ. αστικές, υπεραστικές, διεθνείς); Έχετε πρόσβαση σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης,αναγνώρισης και φραγής κλήσεων, τηλεφωνικού καταλόγου; Θα λειτουργεί το κινητότηλέφωνό σας όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό ή το σταθερό σας σε περίπτωση διακοπήςρεύματος;

2. Διαθεσιμότητα υπηρεσίας στην περιοχή σας

Η εταιρία παρέχει στην περιοχή σας τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν;

3. Ποιότητα υπηρεσίας

4. Πληροφορίες για τις χρεώσεις

Παραδείγματος χάριν: χρέωση αστικών, υπεραστικών και διεθνών κλήσεων καθώς καικλήσεων προς κινητά, χρέωση ανά καλούμενο δίκτυο και ανά χρονική περίοδο τηςημέρας, κόστος συντήρησης, τέλη ενεργοποίησης/ απενεργοποίησης, πιθανές χρεώσειςγια επιπλέον υπηρεσίες (π.χ. αναγνώριση κλήσης, αναλυτική κατάσταση κλήσεων στολογαριασμό) και για μίσθωση/ αγορά εξοπλισμού, κόστος Φορητότητας αριθμού, πιθανέςεκπτώσεις, ειδικές προσφορές, πακέτα υπηρεσιών με προσφορές.

5. Προπληρωμένος χρόνος ομιλίας ή δωρεάν κλήσεις, σε πακέτα υπηρεσιών

• Υπό ποιους όρους μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο προπληρωμένος χρόνος;

• Ποιοι τύποι κλήσεων δίνονται δωρεάν και ποιοι εξαιρούνται από τέτοιες προσφορές(π.χ. κατηγορίες κλήσεων, κλήσεις προς συγκεκριμένα δίκτυα, κλήσεις προς μηγεωγραφικούς αριθμούς, κλπ.).

• Οι παραπάνω παροχές μπορούν να μεταφερθούν προς χρήση στην επόμενητιμολογιακή περίοδο;

• Για ποιο διάστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο δωρεάν χρόνος/ οι δωρεάν κλήσεις καιαπό πότε ξεκινά ο δωρεάν χρόνος ή οι δωρεάν κλήσεις.

6. Χρόνος ενεργοποίησης της υπηρεσίας

Ενημερωθείτε επίσης για την πιθανότητα διακοπής της υφιστάμενης υπηρεσίας πριν τηνενεργοποίηση της νέας.

7. Σύμβαση

Έναρξη χρέωσης της υπηρεσίας, ελάχιστη διάρκεια, τρόποι ανανέωσης/ παράτασης καιόροι διακοπής.

Και αφού η εταιρία σας καλύψει επαρκώς στις παραπάνω ερωτήσεις, πριν συνάψετε τη σύμβαση προσέξτε τα παρακάτω:

• Διαβάστε προσεκτικά τους όρους της σύμβασης.

• Εάν για την παροχή της υπηρεσίας απαιτείται υπογραφή σύμβασης(π.χ. στην περίπτωση ευρυζωνικών υπηρεσιών), μην υπογράψετε πρινδιαβάσετε προσεκτικά τους όρους. Εάν δεν καταλαβαίνετε κάτι, ρωτήστετους αντιπροσώπους της εταιρείας. Στις περιπτώσεις που για συγκεκριμένεςυπηρεσίες δεν απαιτείται υπογραφή της σύμβασης και η νομοθεσία επιτρέπειτην τηλεφωνική σύναψή της (π.χ. στην Προεπιλογή Φορέα, όπου είναιαπαραίτητη η ηχογράφηση της τηλεφωνικής συναίνεσης), η εταιρεία οφείλεινα σας αποστείλει τους όρους της σύμβασης, σε εύλογο χρόνο μετά τησύναψή της.

• Ειδικά για τις συμβάσεις από απόσταση ή εκτός εμπορικού καταστήματος,σε κάθε κείμενο σύμβασης, περιλαμβάνονται και τα έντυπα ΔήλωσηςΥπαναχώρησης. Στην περίπτωση αυτή, έχετε εκ του νόμου δικαίωμα ναυπαναχωρήσετε από τη σύμβαση, αζημίως, εντός 14 ημερών από τη σύναψήτης, εκτός εάν σε ειδική διάταξη ή στη σύμβαση προβλέπεται μεγαλύτερηπροθεσμία.

• Η σύμβαση δεσμεύει τόσο εσάς όσο και την εταιρεία και καθορίζει ταδικαιώματα και τις υποχρεώσεις των δύο πλευρών. Σε καμία περίπτωση,ωστόσο, δεν ισχύουν οι όροι της σύμβασης, εάν έρχονται σε αντίθεση με τηνισχύουσα νομοθεσία για την προστασία του καταναλωτή και τις ηλεκτρονικέςεπικοινωνίες.

• Τηρείτε αρχείο με αντίγραφα όλων των σχετικών εγγράφων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ