«Σπάσατε» το συμβόλαιο κινητής τηλεφωνίας; Δείτε τι πρέπει να πληρώσετε...

«Σπάσατε» το συμβόλαιο κινητής τηλεφωνίας; Δείτε τι πρέπει να πληρώσετε...
Μπορεί οι προσφορές για φθηνότερες συσκευές που συνοδεύονται από συμβόλαια κινητής τηλεφωνίας να φαντάζουν εκ πρώτης όψεως δελεαστικές για την τσέπη μας ωστόσο δεν είναι τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται. Εάν για οποιοδήποτε λόγο θελήσετε να «σπάσετε» το συμβολαιο θα πρέπει να υποστείται και τις (χρηματικές) συνέπειες...

Εαν για παράδειγμα υπογράψατε κάποιο συμβόλαιο με μια από τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας αποκτώντας δωρεάν ή με ελάχιστο κόστος μία ακριβή συσκευή και για οποιοδήποτε λόγο θέλετε να το «σπάσετε» θα πρέπει να πρέπεινα επιστρέψετε μέρος ή και το σύνολο της έκπτωσης για τη συσκευή, την λεγόμενη "επιδότηση".

Ο χρόνος, κατά τον οποίο θα εγκαταλείψετε ένα υπογεγραμμένο συμβόλαιο κινητής, παίζει σημαντικό ρόλο στο πόσο θα σας κοστίσει η αλλαγή, ώστε να μην πληρώσετε τελικά ...χρυσή τη συσκευή.

Ας πάρουμε το παράδειγμα ενός χρήστη, που έχει συνάψει διετές συμβόλαιο με μία εταιρία κινητής.

Όπως αναφέρει το money-money.gr, αν υποθέσουμε λοιπόν ότι κάνει κάποιος μια σύνδεση σήμερα με πάγιο ΧΧ για 18 μήνες και παίρνει το iphone με 100€ αντί για 700€ που κοστίζει λιανική. Αυτό σημαίνει ότι τα υπόλοιπα 600€ έχουν επιμεριστεί από την εταιρία για απόσβεση στη διάρκεια των 18 μηνών, ισόποσα (κάτι σαν δόσεις). Σε περίπτωση λύσης του συμβολαίου ο συνδρομητής θα κληθεί να επιστρέψει στον πάροχο το ποσό που υπολείπεται από την επιδότηση της συσκευής που πήρε, μείον τους μήνες που έχει παραμείνει στο δίκτυο.

Πίνακας απόσβεσης

Στο συμβόλαιο κάθε συνδρομητή υπάρχει ο πίνακας απόσβεσης επιδότησης, ο οποίος στην ουσία εξηγεί τι θα κληθεί να πληρώσει ο καταναλωτής για την ακύρωση ενός ενεργού συμβολαίου (εφόσον έχει επιδοτηθεί για την απόκτηση της συσκευής).

Αν λοιπόν έχετε συνάψει διετές συμβόλαιο και αντί της δυνατότητας για έκπτωση παγίου επιλέξατε μία από τις λεγόμενες «έξυπνες» συσκευές κινητής, με κόστος πχ 500 ευρώ, για την οποία λάβατε επιδότηση, και θέλετε να διακόψετε τη σύνδεση:

- Εάν η διακοπή γίνει μέσα σε διάστημα ενάμιση έτους (18 μήνες), θα πρέπει να επιστρέψετε το σύνολο της επιδότησης, που λάβατε.

- Τον 19ο μήνα θα έχετε αποσβέσει το 17% του αρχικού ποσού και θα κληθείτε να επιστρέψετε το 83%

- Τον 20ο μήνα του συμβολαίου ο πάροχος θα ζητήσει να του επιστραφεί το 66% της αρχικής επιδότησης

- Το ποσό, που θα πρέπει να καταβάλλεται στην εταιρεία κινητής, για να σπάσετε το συμβόλαιο, μειώνεται στο 49% τον 22ο μήνα της σύνδεσης

- «Πέφτει» στο 32% του αρχικού ποσού της επιδότησης τον 23ο μήνα και

- Στο 16% τον 23ο μήνα.

- Η υποχρέωση του καταναλωτή να επιστρέψει στην εταιρεία μέρος του ποσού της επιδότησης λήγει μόνο κατά τον 24ο μήνα του συμβολαίου.

Σε γενικές γραμμές στον συνδρομητή δεν συμφέρει να σπάει νωρίς το συμβόλαιό του, καθώς όσο πιο νωρίς το σπάσει, τόσο πιο πολύ πληρώνει. Πριν κάνετε λοιπόν συμβόλαιο να είστε προσεκτικοί για να μην μετατραπεί η αγορά «έξυπνου» κινητού σε μια κοστοβόρα διαδικασία.

ΠΗΓΗ:money-money.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ