Για βενζίνες και... φόρους χρησιμοποιούν οι Έλληνες το πλαστικό χρήμα

Για βενζίνες και... φόρους χρησιμοποιούν οι Έλληνες το πλαστικό χρήμα
Στα 2,6δισ ευρώ ανήλθε πέρυσι ο τζίρος με χρήση καρτών Visa από αλλοδαπούς τουρίστες στην Ελλάδα, ποσό που είναι αυξημένο κατά 15% σε σχέση με το 2013. Παράλληλα οι συναλλαγές με κάρτες Visa από Ελληνες διαμορφώθηκε στα 3,6δισ ευρώ. Να σημειωθεί ότι οι συναλλαγές αφορούν τόσο τις πιστωτικές, όσο και τις χρεωστικές κάρτες, αλλά και τις προπληρωμένες και στα ποσά συμπεριλαμβάνονται όχι μόνο οι αγορές με κάρτα αλλά και οι αναλήψεις μετρητών από τα ΑΤΜ.  

Της Έφης Καραγεώργου.

ΗVisaσε συνεργασία με τον ΣΕΤΕ επιχείρησε χαρτογράφηση των πληρωμών με «πλαστικό χρήμα», στοιχεία που παρουσίασε σε εκδήλωση που πραγματοποίησε χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Συνολικά το 2014 ο τζίρος με κάθε είδους κάρτεςVisaτόσο από τουρίστες, όσο και από τους Ελληνες καταναλωτές διαμορφώθηκε στα 6,2δισ ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς, ο τζίρος με κάρτεςMasterCard,(από Ελληνες και τουρίστες) υπολογίζεται ότι διαμορφώθηκε πέρυσι τα 5δισ ευρώ.

Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι πέρυσι τα συνολικά τουριστικά έσοδα ανήλθαν στα 14δισ ευρώ (τα 5δισ ευρώ με πλαστικό χρήμα).

Τα στοιχεία που παρουσίασε ηVisaγια την χρήση «πλαστικού» χρήματος από τουρίστες, προκύπτει ότι πρώτοι στις συναλλαγές με κάρτες (πιστωτικές, χρεωστικές) είναι οι Βρετανοί και ακολουθούν Αμερικάνοι και Γάλλοι. Πλήρωσαν με κάρτεςVisaξενοδοχεία, ταξίδια, εστιατόρια.

Ο ΣΕΤΕ τάσσεται υπέρ της χρήσης «πλαστικού χρήματος» για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ, καθώς όπως υπογραμμίζει είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο είναι οι κατηγορίες στις οποίες δαπανήθηκαν τα 2,6δισ ευρώ, από τους τουρίστες. Η ανάλυση έχει ως εξής:

Σχεδόν το 50% δηλαδή το 1,27δισ ευρώ αφορούσε αναλήψεις μετρητών από τα ΑΤΜς (ποσό αυξημένο κατά 10% σε σχέση με το 2013).

Για πληρωμή ξενοδοχείων δαπανήθηκαν 476εκατ ευρώ (αύξηση 28%).

Για πληρωμή ταξιδιών (και εντός Ελλάδας) η δαπάνη ήταν 180,3εκατ ευρώ (+31% σε σχέση με το 2013).

Γιαshoppingη δαπάνη ήταν 150 εκατ ευρώ (+6%).

Και για εστιατόρια η δαπάνη έφτασε τα 112 εκατ ευρώ (+25%).

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι πρωταθλητές στα ψώνια είναι οι Κύπριοι και οι Ρώσοι.

Πρωταθλητές όπως αναφέραμε στην χρήση «πλαστικού» χρήματος είναι οι Αγγλοι οι οποίοι έκαναν τζίρο με κάρτες της τάξης των 442εκατ ευρώ (ποσό αυξημένο κατά 18% σε σχέση με το 2013).

Οι Αμερικανοί έκαναν τζίρο με κάρτες ύψους 249,1εκατ ευρώ (+25%).

Οι Γάλλοι πραγματοποίησαν συναλλαγές με κάρτες ύψους 248,48εκατ ευρώ (=19%).

Μειωμένη κατά 9% ήταν η δαπάνη με κάρτες των Κυπρίων που διαμορφώθηκε στα 241,37εκατ ευρώ.

Οι Γερμανοί πραγματοποίησαν τζίρο 163,8εκατ ευρώ (+38%).

Οι Κινέζοι έκαναν συναλλαγές με κάρτες ύψους 26,9εκα ευρώ (+49% που είναι και η μεγαλύτερη αύξηση)

Και οι Ρώσοι δαπάνησαν 152,7εκατ ευρώ με κάρτες ποσό που είναι μειωμένο κατά 13% σε σχέση με το 2013.

Στα καθ΄ ημάς τώρα. Οαριθμός των πιστωτικών καρτών που κυκλοφορούν στην αγορά έχει μειωθεί στα 2,5 εκατομμύρια κάρτες από 6,9 εκατομμύρια που ήταν το 2008, ενώ ο τζίρος περιορίστηκε σχεδόν στο μισό και από τα 10 δισ ευρώ είναι λίγο πάνω από τα 5δισ ευρώ.

Την ίδια ώρα το σύνολο των χρεωστικών καρτών που κυκλοφορούν στην αγορά αυξήθηκε στα 11 εκατομμύρια κάρτες (9εκατ το 2009). Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα οι τράπεζες δίνουν τα ίδια προνόμια και bonus και στους κατόχους των χρεωστικών καρτών.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη οι καταναλωτές σήμερα έχει αλλάξει και η καταναλωτική συμπεριφορά σε ότι αφορά τις αγορές με πιστωτικές κάρτες. Και ενώ παλιά αγόραζαν κυρίως ρούχα, έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, σήμερα χρησιμοποιούνται για αγορές από σούπερ μάρκετ, βενζινάδικα καιγια πληρωμή φόρων.Εκτιμάται ότι το 10% του τζίρου των πιστωτικών καρτών, αφορά πληρωμές οφειλών προς το Δημόσιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ