Συναγερμός από τη Κομισιόν προς τους καταναλωτές για επικίνδυνα προϊόντα «made in China»

Συναγερμός από τη Κομισιόν προς τους καταναλωτές για επικίνδυνα προϊόντα «made in China»
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε σήμερα τους Ευρωπαίους καταναλωτές για τα προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα, καθώς εκπροσωπούν το 64% των επικίνδυνων προϊόντων που καταγράφηκαν από το σύστημα προειδοποίησης RAPEX το 2014.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε προειδοποίηση το 2014 για συνολικά 2.435 προϊόντα, το ένα τέταρτο εκ των οποίων είναι παιχνίδια, με το 64% αυτών να έχουν κατασκευαστεί στην Κίνα.

Οι κίνδυνοι που παρουσιάζουν αυτά τα προϊόντα, σύμφωνα με την Επιτροπή, είναι πολλαπλοί: στο 26% των περιπτώσεων τραυματισμοί, στο 25% δηλητηρίαση από χημικές ουσίες, στο 12% ασφυξία, στο 11% ηλεκτροπληξία και στο 9% πνιγμός.

Το RAPEX, το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για επικίνδυνα μη φαγώσιμα προϊόντα, δημιουργήθηκε το 2003 χρόνο με τον χρόνο αυξάνουν οι προειδοποιήσεις που εκδίδει. Κάθε φορά η χώρα απ' όπου προέρχονται τα περισσότερα επικίνδυνα προϊόντα είναι η Κίνα.

«Εκπλήσσομαι από τον αριθμό των επικίνδυνων προϊόντων που προέρχονται από την Κίνα», σχολίασε η Βέρα Ζούροβα Ευρωπαία επίτροπος Δικαιοσύνης, αρμόδια για τα δικαιώματα των καταναλωτών.

«Η κατάσταση δεν βελτιώνεται», κατήγγειλε, επισημαίνοντας ότι το 2014 ο αριθμός των επικίνδυνων, κατασκευασμένων στην Κίνα προϊόντων για τα οποία εκδόθηκε προειδοποίηση από την Επιτροπή ήταν ίσος με αυτόν του 2013.

«Διαθέτουμε ένα ειδικό σύστημα προειδοποίησης για τα προϊόντα που είναι κατασκευασμένα στην Κίνα. Στόχος είναι να αποφύγουμε να εξαχθούν αυτά τα επικίνδυνα προϊόντα», πρόσθεσε η Ζούροβα. «Πρέπει οι κινεζικές αρχές να κάνουν περισσότερα σε ό,τι αφορά την πρόληψη και ελπίζουμε σε καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ