Ραγδαία ανάπτυξη στις online αγορές

Ραγδαία ανάπτυξη στις online αγορές
Ραγδαία ανάπτυξη εμφανίζει τα τελευταία χρόνια ο κλάδος του διαδικτυκού εμπορίου, εξαιτίας των χαμηλότερων τιμών που επικρατούν αλλά και της σταδιακής εξοικείωσης των καταναλωτών με την τεχνολογία.

Από έρευνα του ELTRUN πουεπικαλείται η μελέτη της IBHS AE, προκύπτει ότι το 2013 οι συνολικές πωλήσεις των ελληνικών και ξένων "e-shop" στους Έλληνες καταναλωτές διαμορφώθηκαν σε 3,2 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 25% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η αγορά εκτιμάται ότι ενισχύθηκε περαιτέρω το 2014, καθώς οι καταναλωτές αύξησαν κατά περίπου 10% τον αριθμό των προϊόντων και υπηρεσιών που αγόρασαν διαδικτυακά κατά τη διάρκεια του έτους.

Οι "on-line" καταναλωτές το 2013 ανήλθαν σε περίπου 2,2 εκατ. από 1,9 εκατ. το 2012, αποτελώντας το 35% των χρηστών του διαδικτύου, σε σχέση με 70% στη Δυτική Ευρώπη.

Παράλληλα η έρευνα έδειξε ότι το 60%-65% των αγορών πραγματοποιήθηκε από ελληνικές ιστοσελίδες, όταν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές προτιμούν τις εθνικές ιστοσελίδες για το 90% των αγορών τους.

Τα ελληνικά "e-shop" έχουν αναβαθμιστεί όσο αφορά την ασφάλεια των συναλλαγών, τους εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής, τη λειτουργικότητα και φιλικότητα της ιστοσελίδας και τέλος τις υπηρεσίες υποστήριξης.

«Ο κλάδος έχει περιθώρια για ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη, δεδομένων των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στην Ελλάδα και του χαμηλού -συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες- αριθμού των on-line αγοραστών», εκτιμά ο κ. Χρυσόστομος Κάτσης, διευθύνων σύμβουλος της Infobank Hellastat.

Προσθέτει, ωστόσο, ότι απαραίτητη προϋπόθεση για ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στην καταναλωτική συμπεριφορά των Ελλήνων αποτελεί η αύξηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στα "e-shop", κάτι που θα επιτευχθεί μέσω βελτίωσης της ασφάλειας των συναλλαγών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ