Μειωμένες οι τιμές κρεάτων στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ τα Χριστούγεννα 2014

Μειωμένες οι τιμές κρεάτων στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ τα Χριστούγεννα 2014
Λίγο η πτώση στην τιμή των κρεάτων, λίγο οι  προσφορές των μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ ενόψει των γιορτών, οδήγησαν σε σημαντική μείωση του κόστους του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού σε σχέση με τα περσινά Χριστούγεννα. 

Σύμφωνα με την έρευνα τιμών του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) στα μεγάλα σουπερμάρκετ τον Δεκέμβριο του 2014 για την περίοδο των εορτών όλα τα προϊόντα έχουν χαμηλότερη τιμή σε σχέση με το 2013. Ειδικότερα στα κρέατα η νωπή Γαλοπούλα είναι κατά 1,8% φθηνότερη, η κατεψυγμένη κατά 3%, το αρνί κατά 2% και το χοιρινό με τη μεγαλύτερη μείωση κατά 10,3%.

Οι τιμές για άλλη μία χρονιά παρουσιάζουν σημαντική διακύμανση και δίνεται η δυνατότητα στον καταναλωτή να εξοικονομήσει χρήματα εκμεταλλευόμενες τις προσφορές και προωθητικές ενέργειες. Συγκεκριμένα ο καταναλωτής μπορεί να εξοικονομήσει έως και 23% στη νωπή Γαλοπούλα, 7,3% στην κατεψυγμένη, 31% στο χοιρινό και 27% στο αρνί.

Η έρευνα αφορά 18 τυπικές κατηγορίες προϊόντων που περιλαμβάνονται στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι (π.χ. κουραμπιέδες, μελομακάρονα, βασιλόπιτα, γαλοπούλα, αρνί, κάστανα, αυγά, πατάτες, κρασί, φύλλο κρούστας κ.α.).

Όσον αφορά συνολικά τη σύγκριση με το 2013, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι του 2014 εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο είναι φτηνότερο 8,1%. Σε αυτά τα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται οι προσφορές με την μορφή δωροεπιταγών.

Αθροιστικά την τελευταία 4ετία η μείωση σε σχέση με τα Χριστούγεννα του 2010 είναι της τάξης του 25%. Η μείωση αυτή οφείλεται στην αύξηση της έντασης του ανταγωνισμού κάθε έτος ανάμεσα στις επιχειρήσεις του κλάδου και στην προσαρμογή των επιχειρήσεων του κλάδου (προμηθευτές και λιανέμποροι) στην ανάγκη των καταναλωτών για μειωμένες τιμές.

Η μείωση αυτή οφείλεται στο ότι 16 από τις 18 υποκατηγορίες που εξετάστηκαν παρουσίασαν μείωση και επίσης στη σημαντική ποσοστιαία πτώση τιμών που παρουσίασαν συγκεκριμένες κατηγορίες εποχιακών προϊόντων όπως είναι οι κουραμπιέδες (μείωση 27%), οι πατάτες (μείωση 26%), τα μελομακάρονα (μείωση 24%), το κρασί που εξετάζεται (μείωση 14%), η ζάχαρη άχνη (μείωση 12%) τα αυγά (μείωση 12%) και το μαρούλι (μείωση 11%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ