Δωρεάν χυμός ροδάκινου σε χιλιάδες πολύτεκνες οικογένειες

Δωρεάν χυμός ροδάκινου σε χιλιάδες πολύτεκνες οικογένειες
Πάνω από 200.000 λίτρα χυμό ροδάκινου θα διανεμηθούν δωρεάν σε χιλιάδες πολύτεκνες οικογένειες της πρωτεύουσας, μέσω της Ένωσης Πολυτέκνων Αθηνών.

Η ενέργεια αυτή είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής των προσωρινών έκτακτων μέτρων στήριξης των ροδακινοπαραγωγών της ΕΕ και υλοποιείται από τους παραγωγούς Ημαθίας και Κοζάνης με την αρωγή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις, μέρος της αδιάθετης ποσότητας ροδάκινων και νεκταρινιών μπορούσε να αποσυρθεί και να διανεμηθεί δωρεάν σε φορείς παροχής υπηρεσιών φιλανθρωπικού, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Συνολικά, αποσύρθηκαν 3.667 τόνοι ροδάκινων και νεκταρινιών, εκ των οποίων οι 2.358 τόνοι οδηγήθηκαν στη μεταποίηση προκειμένου να διανεμηθούν υπό τη μορφή χυμού και οι υπόλοιποι δόθηκαν, επίσης δωρεάν, ως νωπό προϊόν. Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις των ίδιων των παραγωγών, η απόσυρση των ποσοτήτων αυτών βοήθησε στο να μην καταρρεύσει πλήρως η αγορά.

«Η σημερινή μέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί δείχνει τη δυνατότητα που έχει η χώρα μας να αξιοποιεί το ευρωπαϊκό πλαίσιο, δείχνει τι μπορεί να κάνει μια κοινωνία όταν έχει σοβαρούς και ισχυρούς θεσμούς» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πάρις Κουκουλόπουλος, ο οποίος βρέθηκε σήμερα το πρωί σε χώρο της Ένωσης Πολυτέκνων Αθηνών, όπου πραγματοποιείται η δωρεάν διανομή. «Θέλω να συγχαρώ», πρόσθεσε, «τις ομάδες παραγωγών και τους ανθρώπους που μπήκαν μπροστά σε αυτήν τη διαδικασία κι έτσι προστάτευσαν το εισόδημα του παραγωγού σε μια πολύ δύσκολη στιγμή και στην κορύφωση της συγκομιδής και διάθεσης των ροδάκινων».

Ο κ. Κουκουλόπουλος υπογράμμισε τη σημασία της ύπαρξης ισχυρών ομάδων παραγωγών, λέγοντας ότι οι παραγωγοί που είχαν ανύπαρκτη ή χαμηλού βαθμού οργάνωση δέχθηκαν τη μεγαλύτερη επίδραση στο εισόδημά τους από την κατάσταση που διαμορφώθηκε στην αγορά. Είπε επίσης ότι ενόψει της νέας ΚΑΠ, το υπουργείο προχωρά σε μια ρύθμιση στη Βουλή με την οποία θα δοθεί στις ομάδες παραγωγών η δυνατότητα να έχουν αυτοτελή και αυτόνομη δικαιοπρακτική ικανότητα, δηλαδή δικό τους ΑΦΜ. Πρόσθεσε τέλος, ότι το υπουργείο συνεχίζει τις προσπάθειες στήριξης των ροδακινοπαραγωγών, επιχειρώντας να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που δίνει το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών- Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης ανέφερε ότι η απόσυρση των 3.667 τόνων βοήθησε στο να μην καταρρεύσει η αγορά, εκτιμώντας παράλληλα πως η ζημιά σε όλους τους κλάδους που σχετίζονται με την παραγωγή και τη διακίνηση ροδάκινων και νεκταρινιών από το ρωσικό εμπάργκο και τη μεγάλη πτώση των τιμών που είχε προηγηθεί, κυμαίνεται μεταξύ 50 και 60 εκατ. ευρώ. Πρόσθεσε δε, ότι εκτός από τη δωρεάν διανομή χυμών και νωπών ροδάκινων, πρόκειται να αρχίσει και δωρεάν διανομή κι άλλων φρούτων όπως ακτινιδίων και μήλων.

«Αυτό που ζητάμε είναι η ΕΕ να λάβει εγκαίρως μέτρα από την αρχή της επόμενης σεζόν προκειμένου να στηριχθεί ο τομέας της ραδακινοπαραγωγής, καθώς η κατάσταση δεν αναμένεται να αλλάξει» είπε ο κ. Γιαννακάκης, ενώ σημείωσε πως ήδη οι παραγωγοί κάνουν προσπάθειες να αναπτύξουν εξαγωγές σε νέες αγορές όπως της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κ.α.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Ένωσης Πολυτέκνων Αθηνών, Παύλο Χαράλαμπο, έως σήμερα έχουν μοιραστεί σχεδόν 150.000 λίτρα χυμού ροδάκινου σε 7.200 πολύτεκνες οικογένειες. «Κάθε οικογένεια δικαιούται ένα λίτρο χυμού ανά μέλος. Μόλις ολοκληρωθεί η διανομή, θα συνεχίσουμε με πορτοκάλια. Είναι μια σημαντική βοήθεια» σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ