Τα «δώρα» των Χριστουγέννων: Ποιοι θα εισπράξουν τι και πότε

Τα «δώρα» των Χριστουγέννων: Ποιοι θα εισπράξουν τι και πότε
Επιδόματα θέρμανσης, οικογενειακά επιδόματα, δώρα Χριστουγέννων, δωρεάν tabletκαι επιδοτήσεις προβλέπει ο φετινός κατάλογος με τα «δώρα» των Χριστουγέννων. Εκτός λοιπόν από αυτούς που έχουν να πληρώνουν ένα τσουβάλι υποχρεώσεις (ΕΝΦΙΑ, Τέλη κυκλοφορίας, φόρους εισοδήματος), υπάρχουν και αυτοί που έχουν λαμβάνειν. Όλες οι πληροφορίες συγκεντρώνονται στο αφιέρωμα που ακολουθεί

Τα οικογενειακά επιδόματα

Αύριο Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου καταβάλλεται η τέταρτηδόση των Οικογενειακών Επιδομάτων του 2014 (Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων και Ειδικό Επίδομα Τρίτεκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών) και οικογενειακά επιδόματα που αφορούν αναδρομικά το έτος 2013.

Η συνολική δαπάνη για τις πληρωμές αυτές διαμορφώνεται στο ποσό των 184.907.889.66€.Συγκεκριμένα, η πληρωμή αυτή αφορά 727.788 δικαιούχους οικογενειακών επιδομάτων

Ο ΟΓΑυπενθυμίζει και διευκρινίζει ότι:

  • Η προθεσμία για την υποβολή αίτησης Α21 για το έτος 2014 λήγει την 15η Ιανουαρίου 2015. Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί αίτηση Α21 μέχρι την προθεσμία αυτή, ο υπόχρεος καθίσταται μη δικαιούχος για το έτος αυτό.
  • Οι δικαιούχοι Οικογενειακών Επιδομάτων που έλαβαν προκαταβολή για το Α΄ τρίμηνο 2014 υποχρεούνται να υποβάλουν νέες αιτήσεις Α21 για το έτος 2014, δεδομένου ότι οι αιτήσεις Α21 του 2013 δεν λαμβάνονται υπόψη.
  • Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για την πορεία της αίτησής τους, μέσα από την ειδική εφαρμογή «Πληροφορίες Οικογενειακών Επιδομάτων Α21» που βρίσκεταιστην ιστοσελίδα του Οργανισμού.

Τα δώρα Χριστουγέννων

Δικαιούνται μόνο οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα δηλαδή περίπου 1,5 εκατομμύριο Έλληνες. Το Δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί το αργότερο μέχρι την 21η Δεκεμβρίου κάθε έτους, υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Νοείται βέβαια ότι ο εργοδότης μπορεί να καταβάλλει το δώρο και νωρίτερα απ την παραπάνω ημερομηνία. Τα δώρα εορτών σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα. Επειδή 21 πέφτει, Κυριακή, το πιο πιθανό είναι ότι το δώρο θα πληρωθεί τη Δευτέρα αν και είναι στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη να το καταβάλλει και σήμερα ή αύριο προκειμένου το Σαββατοκύριακο να καλύψετε όσο το δυνατόν περισσότερες ανάγκες. Για τον υπολογισμό του ποσού των Δώρων λαμβάνεται υπ όψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.

Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο αρχίζει από την 1 Μαίου μέχρι και την 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Έτσι λοιπόν οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που αναφέραμε δηλαδή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους. δικαιούνται:

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΔΩΡΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ίσο με ένα (1) μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Όσοι όμως από τους παραπάνω μισθωτούς τους που η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα που αναφέραμε είτε γιατί αποχώρησαν οικειοθελώς από την εργασία τους, είτε γιατί απολύθηκαν δικαιούνται να λάβουν τμήμα δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης. Σ αυτή τη περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων θα το υπολογίσουν ως εξής:

2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2ημερομίσθια ανάλογα με το πώς αμείβονται για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης.Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.

Τα δωρεάν tablet

Μέχρι το τέλος του έτους, οι εταιρείες τεχνολογίας θα αναρτήσουν τις προσφορές τους στις ιστοσελίδες τους προκειμένου να σας δελεάσουν να τις επιλέξετε. Τα voucherπου αντιστοιχούν σε έκπτωση 230 ευρώ για όσους αγοράσουν laptopή tabletκαι 12 ευρώ τον μήνα για τις συνδέσεις internet, προγραμματίζεται να δοθούν (μέσω ειδικής εφαρμογής στο internet) στις αρχές του Ιανουαρίου.

Τα επιδόματα θέρμανσης

Η πληρωμή θα γίνει την επόμενη εβδομάδα. Συνολικά θα καταβληθούν περίπου 40 εκατ. ευρώ και θα πληρωθούν όσοι ζήτησαν προκαταβολή μετά τις 26 Νοεμβρίου αλλά και όσοι αγόρασαν πετρέλαιο από τις αρχές της σεζόν μέχρι και σήμερα, εφόσον φυσικά δεν έχουν ήδη εισπράξει το ποσό που τους αναλογεί με την πληρωμή που έγινε την 26η Νοεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ