Καταγγελίες για ψωμί με καρκινογόνα ουσία

Καταγγελίες για ψωμί με καρκινογόνα ουσία
Ελέγχοι σε περιοχές των νομών Δράμας και Ξάνθης μετά από καταγγελίες για διάθεση ψωμιού από τη Βουλγαρία, το οποίο περιέχει την απαγορευμένη, καρκινογόνα ουσία σταχτίνη, σε περιοχές των νομών Ξάνθης και Δράμας.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης Στέλιος Μωραΐτης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Ξάνθη FM100 δήλωσε πως έχει γίνει αποδέκτης σχετικών καταγγελιών και ότι αναμένει από τους αρμόδιους φορείς να τις επαληθεύσουν ή να τις διαψεύσουν.

Ο Σ. Μωραΐτης τόνισε: «Είναι κάτι που το έχω καταγγείλει εδώ και καιρό. Το κατήγγειλα και στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης που είχαμε μια σύσκεψη όλα τα επιμελητήρια.

Υπάρχουν καταγγελίες σε μένα ότι τα ξημερώματα ξεφορτώνουν ψωμιά, πόρτα, πόρτα και νομίζω ότι πρέπει αυτές να ελεγχθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες».

Ο ίδιος σημείωσε ότι αντίστοιχες καταγγελίες υπήρξαν και στη Δράμα.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ανέφερε ότι η εν λόγω ουσία αν και έχει απαγορευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση εντοπίζεται ακόμη σε αποθέματα στη γειτονική χώρα, τα οποία περνούν από τα σύνορα και φτάνουν στην περιοχή.

Μετά τις καταγγελίες για το ψωμί από τη Βουλγαρία, υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης σε συνεργασία με υπαλλήλους του ΕΦΕΤ, διενήργησαν ελέγχους σε περιοχές των νομών Δράμας και Ξάνθης.

Στη σχετική ανακοίνωση της περιφέρειας αναφέρονται τα εξής:

«Συγκεκριμένα στις 30/09/2014 κλιμάκιο ελέγχου μετέβη στην ορεινή περιοχή της περιφερεικής ενότητας Ξάνθης (Εχίνος, Μελίβοια) και διενήργησε ελέγχους σε αρκετά καταστήματα της περιοχής, στα οποία δε βρέθηκε ψωμί προερχόμενο από Βουλγαρία.

Από ελέγχους που έχουν διενεργηθεί στην πόλη της Ξάνθης επίσης δεν βρέθηκε ψωμί προερχόμενο από Βουλγαρία.

Στην περιοχή της περιφερειακής ενότητας Δράμας, πραγματοποιήθηκαν επίσης στις 30/09/2014 από κλιμάκιο έκτακτοι έλεγχοι και βρέθηκε σε πρατήριο της πόλης της Δράμας, ψωμί εισαγόμενο με νόμιμο τρόπο και σε ημερήσια βάση από Βουλγαρία.

Ελήφθησαν δύο δείγματα ψωμιού ένα μαύρο και ένα τύπου 70% και στάλθηκαν αρμοδίως από τον ΕΦΕΤ για εργαστηριακή ανάλυση, τα αποτελέσματα αναμένονται.

Να σημειωθεί, ότι σε προγενέστερες προγραμματισμένες δειγματοληψίες βουλγάρικου ψωμιού στη Δράμα, μετά από εργαστηριακό έλεγχο δεν εντοπίσθηκε «σταχτίνη», ούτε άλλες απαγορευμένες ουσίες.

Τέλος ενημερώνουμε ότι με εντολή περιφερειάρχη θα συνεχιστούν οι έκτακτοι έλεγχοι σε ανύποπτο χρόνο σε όλη την περιφέρεια, παράλληλα με τους τακτικούς, με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και του υγιούς ανταγωνισμού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ