Ποιοι θα αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης με 80 λεπτά το λίτρο

Ποιοι θα αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης με 80 λεπτά το λίτρο
Με ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, κατέστη σαφές πριν από λίγο ότι θα δοθεί και φέτος το επίδομα θέρμανσης ακριβώς με τους ίδιους όρους και τις προϋποθέσεις που δόθηκε και πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι πέραν των 12 λεπτών ανά λίτρο που θα κερδίσουν οι καταναλωτές εξαιτίας της μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 30%, οι πολίτες που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, θα μπορούν να ποντάρουν και στα 35 λεπτά ανά λίτρο που είναι η επιδότηση για το πετρέλαιο θέρμανσης. Η τελική, τιμή, θα διαμορφωθεί στα 80 λεπτά το λίτρο. Το fpress.gr δημοσιεύει όλες τις πληροφορίες για να μπορείτε από τώρα να κάνετε τους υπολογισμούς σας.

Ο κ. Σταϊκούρας, ξεκαθάρισε ότι για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης θα ισχύσουν οι ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις που ίσχυσαν και πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι: 1. Θα δοθεί επίδομα 35 λεπτών ανά λίτρο

2. Θα υπάρξει προκαταβολή 25% για να ενισχυθεί η ρευστότητα όσων θέλουν να αγοράσουν πετρέλαιο εγκαίρως

3. Θα τηρηθούν τα ίδια εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Ας θυμηθούμε καταρχήν τα κριτήρια:

Α. εισοδηματικά:

• εισόδημα 30.000 ευρώ για τον άγαμο

• εισόδημα 40.000 ευρώ για τον έγγαμο προσαυξανόμενο κατά 3000 ευρώ για κάθε παιδί (δηλαδή 43.000 ευρώ για οικογένεια με ένα παιδί και 46.000 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά)

Β. Περιουσιακά κριτήρια

Οι άγαμοι χάνουν το επίδομα αν έχουν περιουσία άνω των 200.000 ευρώ ενώ οι έγγαμοι αν το άθροισμα των ακινήτων τους ξεπερνά τις 300.000 ευρώ. Υπάρχει και κριτήριο …κυβισμού του αυτοκινήτου. Δηλαδή, δεν δικαιούται επίδομα θέρμανσης όποιος έχει αυτοκίνητο με κινητήρα άνω των 3000 κυβικών εκατοστών.

Το τελικό ποσό που θα εισπράξει κάποιος ως επίδομα, εξαρτάται από:

1. Την επιφάνεια του ακινήτου του

2. Την γεωγραφική περιοχή στην οποία βρίσκεται το ακίνητο.

Για το σκοπό αυτό, η χώρα χωρίζεται σε τέσσερις γεωγραφικές ζώνες. Υπολογίσαμε για κάθε νομό και για όλα τα ακίνητα, το ποσό του επιδόματος που μπορείτε να εισπράξετε ανάλογα με την επιφάνεια του ακινήτου σας.

1. Εφόσον το σπίτι σας ανήκει στην Α’ ζώνη κάντε κλικ εδώ (Στην Α΄ ζώνη υπάρχει επιδότηση για 3000 λίτρα η οποία αφορά στους κατοίκους των ακόλουθων νομών: Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας.

2. Αν είστε κάτοικος Β’ Ζώνης κάντε κλικ εδώ: ( η επιδότηση μπορεί να ισχύσει για1800 λίτρα. Εδώ ανήκουν οι νομοί Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου

3. Στην τρίτη ζώνη η επιδότηση ισχύει για έως και 960 λίτρα. Δείτε τον σχετικό πίνακα ΕΔΩ. Περιλαμβάνονται οι νομοί Αττικής (εκτός Κυθήρων και Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαίας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας 4. Τέλος η 4η ζώνη επιδοτείται το πολύ για 600 λίτρα. Τον σχετικό πίνακα θα τον δείτε ΕΔΩ. Ενδιαφέρει τους κατοίκους των νομών Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσων, Σάμου, Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Ιθάκης

Αφού μάθετε το ποσό του επιδόματος που θα εισπράξετε, σας ενδιαφέρει να γνωρίζετε και πόσο θα κοστίζει ένα λίτρο μετά την αφαίρεση του επιδόματος αλλά και της επίπτωσης από τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Ετοιμάσαμε και αυτόν τον πίνακα τον οποίο θα βρείτε ΕΔΩ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ