Μειώνεται στα 1.600 βατ η ανώτατη ισχύς στις ηλεκτρικές σκούπες με κοινοτική οδηγία

Μειώνεται στα 1.600 βατ η ανώτατη ισχύς στις ηλεκτρικές σκούπες με κοινοτική οδηγία
Από τη Δευτέρα, 1η Σεπτεμβρίου 2014 με απόφαση της ΕΕ απαγορεύεται η πώληση στις 28 χώρες-μέλη ηλεκτρικών σκουπών με ισχύ άνω των 1.600 βατ.
Τα 1.600 βατ δεν αρκούν στην ΕΕ. Από το 2017 θα επιτρέπεται η πώληση ηλεκτρικών σκουπών που θα καταναλώνουν έως 900 βατ! Διότι στόχος των «28» είναι να μειωθεί κατά το ήμισυ η συμμετοχή των συσκευών αυτών στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος των ευρωπαϊκών νοικοκυριών. Και η μέση ισχύς των ηλεκτρικών σκουπών που πωλούνται σήμερα στην ΕΕ είναι 1.800 βατ.
Σε αντιστάθμισμα της μείωσης της ισχύος των ηλεκτρικών σκουπών, πάντως, και για να έχει ο καταναλωτής ένα εγγυημένο επίπεδο απόδοσης της συσκευής που θα αγοράζει, η νέα κοινοτική νομοθεσία υποχρεώνει τους κατασκευαστές να εγγυώνται ως ελάχιστη διάρκεια λειτουργίας των ηλεκτρικών σκουπών τις 500 ώρες.
Η σχετική απόφαση που έλαβε στις 8 Ιουλίου 2013 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έπειτα από πρόταση του Συμβουλίου των αρμοδίων για την Ενέργεια υπουργών Οικονομικών των «28» εντάσσεται στο πρόγραμμα μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας κατά 20% στην ΕΕ έως το έτος 2020. Και οι ηλεκτρικές σκούπες, όπως άλλωστε και αρκετές ακόμη ηλεκτρικές συσκευές, συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγάλων καταναλωτών ενέργειας.
Αν η κατανάλωση ενέργειας από τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά μειωθεί κατά 20% έως το 2020, η ενέργεια που θα εξοικονομηθεί θα αρκεί, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να κινεί το μετρό του Λονδίνου επί ένα ολόκληρο έτος!
Το οικολογικό «think tank» Global Warming Policy Foundation, σύμφωνα με το Βήμα, αμφισβητεί, τον τρόπο που επέλεξε η ΕΕ για να μειώσει την κατανάλωση ρεύματος. Θεωρεί ότι οι ηλεκτρικές σκούπες που χρησιμοποιούν τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά καταναλώνουν ελάχιστη ενέργεια συγκρινόμενες με τις μεγάλες βιομηχανικές σκούπες, οι οποίες δεν υπόκεινται σε καμία κοινοτική ρύθμιση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ