ΕΕΤΤ: Πώς θα αποφύγετε τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς κινητών

ΕΕΤΤ: Πώς θα αποφύγετε τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς κινητών
Οδηγίες στους χρήστες κινητής τηλεφωνίας και internet ώστε να αποφύγουν το ενδεχόμενο υπερβολικών χρεώσεων, ιδίως κατά την θερινή περίοδο, εξέδωσε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών – Ταχυδρομείων (EETT). Πρόκειται για πρακτικές που η πλειοψηφία των χρηστών τις έχει ήδη κατά νου, ωστόσο μια επανάληψη ποτέ δεν έβλαψε.

Ειδικότερα για τον έλεγχο των χρεώσεων σε κινητή τηλεφωνία & Internet η ΕΕΤΤ προτρέπει τους καταναλωτές να ενημερωθούν όσο το δυνατόν καλύτερα:

-Τα βασικά χαρακτηριστικά και τις οδηγίες χρήσης της συσκευής,

-Την τυχόν αυτόματη λήψη ενημερώσεων και τη δυνατότητα απενεργοποίησης της αυτόματης σύνδεσης στο Internet,

-Τη δυνατότητα επιλογής του τρόπου πρόσβασης στο Internet μέσω WiFi ή μέσω του δικτύου του παρόχου

-Τις ισχύουσες χρεώσεις για την πρόσβαση και την ασύρματη μεταφορά δεδομένων που εφαρμόζουν οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι καταναλωτές όταν βρίσκονται σε περιοχές κοντά στα σύνορα της χώρας, όπου προκειμένου να αποφύγουν ανεπιθύμητες χρεώσεις roaming καλό θα ήταν να απενεργοποιήσουν την αυτόματη αναζήτηση δικτύου και «κλειδώσουν» τη συσκευή σας στο δίκτυο του παρόχου τους.

Σε περίπτωση ταξιδιού στο εξωτερικό η χρήση υπηρεσιών τηλεφωνίας και Internet πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος αυξημένων χρεώσεων περιαγωγής. Μέτρο προφύλαξης αποτελεί η απενεργοποίηση της αυτόματης πρόσβασης της συσκευής στο Internet.

Επιπλέον με ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να γίνεται και το κατέβασμα αρχείων (π.χ. video, downloads από εφαρμογές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κ.ά.) επιδείξτε ιδιαίτερη προσοχή. Προς αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο μέγεθος των αρχείων που «κατεβάζετε», αλλά και στο αν η λήψη τους πραγματοποιείται μέσω WiFi ή μέσω του δικτύου του.

Πρόσθετο μέτρο προστασίας αποτελεί η ενεργοποίηση της υπηρεσίας «ενημέρωση κατανάλωσης δωρεάν χρόνου ομιλίας, sms ή όγκου δεδομένων», μέσω της οποίας οι χρήστες μπορούν ανά πάσα στιγμή θα έχουν τον έλεγχο της χρήσης που έχουν πραγματοποιήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ