Ελληνικές ζυθοποιίες

Ελληνικές ζυθοποιίες
Αυτές είναι οι ελληνικές ζυθοποιίες που κάνουν την Ελλάδα περίφανη κερδίζοντας συνεχώς έδαφος ενάντια στις ξένες πολυεθνικές:

1. Η φρέσκια «Πειραϊκή»

Λάτρης της καλής μπύρας ο φαρμακοποιός, Αλέξανδρος Κουμάντος, δοκίμασε για πρώτη φορά μπύρα μικροζυθοποιίας στο Ντόρμουντ. Μερικά χρόνια αργότερα ξεκινούσε ο ίδιος ένα μικρό ζυθοποιείο στη Δραπετσώνα παράγοντας την πρώτη βιολογική και φρέσκια μπύρα με το όνομα «Πειραϊκή».

Προϊόντα: Pils, Pale Ale και Large.

2. ΝΗΣΟΣ η κυκλαδίτικη

«Γεννήθηκε στη Βαγιά της Τήνου, κατοικεί στις Κυκλάδες και αρμενίζει στο Αιγαίο» αναφέρουν οι παραγωγοί της ανάμεσά τους και η γνωστή δημοσιογράφος, Μάγια Τσόκλη. «Αυτή η μπύρα δημιουργήθηκε για να ενισχύσουμε τον τόπο μας» αναφέρει η μέτοχος της μικροζυθοποιίας, Ελίνα Δάλλα. «Εγώ, η Μάγια, ο Αλέξανδρος Κουρής και ο Κωστής Δάλλας είμαστε μία παρέα από παλιά που αγαπάμε τις Κυκλάδες. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να τις προωθήσουμε με τη βοήθεια μιας ξεχωριστής γεύσης».

Προϊόντα: ΝΗΣΟΣ Pilsner

3. Χιώτικη «ποικιλία»

Το 2009 δύο παιδικοί φίλοι, ο Αμύγδαλος Ιακώβου και ο Μάνος Ναζλίδης, αποφάσισαν να ενώσουν δυνάμεις και θέληση φτιάχνοντας τη «ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΧΙΟΥ». Τρία χρόνια μετά το έκαναν πράξη. «Πήραμε τη μεγάλη απόφαση στην αρχή της κρίσης και την υλοποιήσαμε στο απόγειό της. Όμως η οικονομική κατάσταση μόνο μας βοήθησε σε αυτό μας το εγχείρημα, αφού τα βήματά μας ήταν πιο αργά, σταθερά και τελικά πιο σίγουρα», λέει ο κ. Ιακώβου.

Προϊόντα: Φρέσκια Μπύρα Χίου - House Ale, ξανθιά και μαύρη.


4. Βεργίνα με… φιλοσοφία

Οι μπύρες Βεργίνα έχουν τη δική τους ξεχωριστή φιλοσοφία δίνοντας την αξία που αρμόζει θυμίζοντας κάτι από… νέκταρ. Κόκκινες, ξανθές ή αυτοκρατορικές ο κοινός τους παρονομαστής παραμένει η γεύση και η ποιότητα. Προσοχή πριν τις ανοίξετε, διαβάστε τις οδηγίες στις ετικέτες τους. Η κάθε μία έχει τον δικό της τρόπο.

Προϊόντα: Βεργίνα Πορφύρα, Βεργίνα Weiss, Βεργίνα Premium, Βεργίνα Κόκκινη


5. Κάθε μέρα… Septem

Septem στα λατινικά σημαίνει επτά, που είναι ο αριθμός της δημιουργίας! Δημιουργήθηκε από τον χημικό-οινολόγο Σοφοκλή Παναγιώτου και τον οικονομολόγο Γεώργιο Παναγιώτου και ξεκίνησε να μεθά την αγορά τον Ιούνιο του 2009.

Προϊόντα: Sunday’s Honey Golden Ale (330ml), Saturday’s Porter (330ml & 500ml), Friday’s Pale Ale (330ml), Thursday’s Red Ale (330 ml), Monday’s Pilsner (330ml & 500ml), Winter Days Porter (500ml), A.C.E. (500ml), Citra Single Hop Ipa (330ml)


6. Από τους Δελφούς

Δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2013. Η Ντία Παπανικολάου κι ο Γιώργος Κωστόπουλος με τη βοήθεια του Ιταλού ζυθοποιού, Davide Zingareli, έφτιαξαν την Delphi Beer. Μία ξεκάθαρα μεσογειακή μπύρα, ξανθιά και διπλοζύμωτή, ενώ κυριαρχούν τα αρώματα της ακακίας και του άνθους πορτοκαλιάς σε ισορροπία με το λεπτό άρωμα λυκίσκου.

Προϊόντα: Delphi Beer


7. Καταγωγή από τον Κάμπο

Σου δίνει δύο αρχικά της ιδανικής ζωής και σε προτρέπει να «Ζήσεις τα Θέλω σου». Οι ελληνικές μπύρες «Ζήτα» και «Θήτα» με καταγωγή από τον εύπορο θεσσαλικό κάμπο υπόσχονται ένα μοναδικό ταξίδι γεύσεων και αισθήσεων.

Προϊόντα: Ζήτα και Θήτα


8. Κερκυραϊκή «συμφωνία»

«Από το πιο μελωδικό νησί του Ιονίου, με την έντονη γαστρονομική σφραγίδα, δεν θα μπορούσε να λείπει η δική του μπύρα», αυτό είναι το μότο του δημιουργού του κερκυραϊκού ζυθοποιείου, Σπύρου Καλούδη. Έτσι και έκανε πραγματικότητα την πρώτη κερκυραϊκή μπύρα στεγάζοντάς την στο χωριό Αρίλλα. Μέλι, λουλούδια, άνθη και βότανα κλέβουν την παράσταση στον πόλεμο των γεύσεων.

Προϊόντα: Ale, Real Ale, Ionian Epos


9. Ζέος, η Αργίτισσα

Στον Ίναχο, έξω από το Αργος, βρίσκεται από το 2000 η ΖΕΟΣ. Με τον Ντέιβιντ Γουντ και τον Βασίλη Μπούρα στο τιμόνι, οι μπύρες ΖΕΟΣ και Μακεδονική – εκτός από την τοπική αγορά γίνονται προσπάθειες για εξαγωγές σε ΗΠΑ και Καναδά. Μάλιστα η εταιρία δημιούργησε ακόμη μία – και μάλιστα συλλεκτική - με το όνομα Μέγας Αλέξανδρος.

Προϊόντα: Ζέος, Ζέος Μακεδονική, Μέγας Αλέξανδρος


10. Η ρεθυμνιακή Brinks


Με δυσκολίες που μπορούν να εντυπωσιάσουν και τους πιο αισιόδοξους η «Ρεθυμνιακή» μπύρα ξεκινά να παράγεται το καλοκαίρι του 2001. Λίγα χρόνια μετά η βασίλισσα Ελισάβετ γιορτάζει τα γενέθλιά της τσουγκρίζοντας με καλεσμένους και βασιλικά μέλη τα γεμάτα με τη Ρεθυμνιακή μπύρα, ποτήρια τους. Η ελληνική γραφειοκρατία θα αναγκάσει την εταιρία να αλλάξει όνομα, γεύση όμως όχι, αφού παραμένει φρέσκια, βιολογική και αφιλτράριστη.

Προϊόντα: Η ξανθιά Brinks. Η μαύρη Brinks


11. Volkan, η Σαντορινιά


Η «πρώτη» της εικόνα ήταν αυτή του ηφαιστείου και ίσως να ήταν και το έναυσμα για μία εκρηκτική εμφάνιση, γεμάτη αφρούς που θα «καίνε» τους ουρανίσκους όσων τη δοκιμάσουν. Η μπύρα περιέχει –εκτός από τα γνωστά συστατικά- μέλι Σαντορίνης και κίτρο Νάξου, σε γερές μάλιστα δόσεις κάνοντάς τα ευδιάκριτα από την πρώτη έως την τελευταία γουλιά. Ενώ ακόμη προσφέρει το 50% των κερδών της για την… αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.

Προϊόντα: Η ξανθή Pilsner. Η σκουρόχρωμη Weiss



12. Η ροδίτικη Magnus Magister

Αποτελεί το κατ’ εξοχήν προϊόν της «Παπαδημητρίου Εμμ. Α.Ε.» αφού η ίδια εταιρία άνοιξε τα φτερά της και στην εμφιάλωση ελληνικών αναψυκτικών. Η Magnus Magister παράγεται με παραδοσιακό τρόπο, αλλά με γερμανικά πρότυπα, που θεωρούνται αυθεντία.

Προϊόντα: Magnus Magister


13. Η χανιώτικη Cretan Beer

Οι χανιώτικες μπύρες Χάρμα διατίθενται φρέσκιες, απαστερίωτες και αφιλτράριστες, χωρίς καμία μηχανική, θερμική ή χημική επεξεργασία ή συντηρητικά. Πρώτη φορά μπήκε σε ποτήρια το 2007 και με καταγωγή από το Ζουνάκι Κυδωνίας Χανίων απολαμβάνεται σαν κρητική μαντινάδα…

Προϊόντα: Διατίθεται αποκλειστικά βαρελίσια, ξανθιά και μαύρη.