Αginara.eu για να ...."μαγειρεύετε" οικονομικά

Αginara.eu για να ...."μαγειρεύετε" οικονομικά
Είναι οι νέοι άνθρωποι που δεν το βάζουν κάτω, που δίνουν ελπίδα και σε αυτούς που δοκιμάζονται κάθε μέρα από τις συνέπειες της κρίσης.

«Θα κόψω από παντού, αλλά όχι από το φαγητό». Λογικά σε θέματα διατροφής οικονομίες δεν χωράνε, όμως και 'κει τα δεδομένα πλέον έχουν αλλάξει και έχει πέσει μαχαίρι στο οικογενειακό διατροφικό budget.

Υπάρχει λύση για να μην μαγειρεύετε κάθε μέρα μακαρόνια, φακές ή να μπουκώνεστε με ψωμί. Μια ομάδα νέων ανθρώπων "μαγείρεψε" την aginara.eu.

Πρόκειται για το όραμα που επιδιώκει να βοηθήσει την καθημερινότητα όλων μετατρέποντας την ανάγκη για οικονομία και φθηνότερες αγορές σε όπλο υπέρ του καταναλωτή.

Η A.G.In.A.R.A έλαβε μέρος και πήρε την 1η θέση στον διαγωνισμό Open Public Data Hackathon που διοργανώθηκε από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με την υποστήριξη και συνεργασία της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ, www.aspete.gr), την υποστήριξη του Χαροκόπειου Πανεπιστήμιου (www.hua.gr) και της μη κερδοσκοπικής Εταιρίας Ελεύθερου Λογισμικού – Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ, www.ellak.gr).
Η ομάδα της A.G.In.A.R.A.αποτελείται από τους Ιωάννη Μανούσο Κατάκη,τον Γιώργο Παναγόπουλο, τη Νεκταρία Ρέκκα, και τον Ανδρέα Γρίβα.
Ψάχνοντας για μια έξυπνη ιδέα εφαρμογής που να προσφέρει με τρόπο αξιόλογο, τόσο ελεύθερη πρόσβαση, όσο και δημιουργική αξιοποίηση ανοικτών δημόσιων δεδομένων, υλοποίησαν την ιδέα για τη δημιουργία της...A.G.In.A.R.A...και αποφάσισαν να την "μαγειρέψουν", σημειώνουν οι δημιουργοί της!
Η ιδέα που συνέλαβαν και υλοποίησαν είναι, μια Web εφαρμογή, που έχει σκοπό να συμβουλεύει τον χρήστη, παρέχοντάς μια εύκολα κατανοητή παρουσίαση της βέλτιστης επιλογής καταστήματος για μια λίστα προϊόντων που επιθυμεί να αποκτήσει. Χρησιμοποιεί ανοικτά δημόσια δεδομένα σχετικά με τις τιμές καταναλωτικών προϊόντων που παρέχονται από το http://data.gov.gr/.
Ο χρήστης μπορεί να διαλέξει την περιοχή που τον ενδιαφέρει να κάνει πιθανές αγορές καθώς και τα προϊόντα που θα περιλαμβάνει η λίστα του. Έπειτα, η Αγκινάρα, με το πάτημα του κουμπιού "Search" αναζητά βέλτιστο τρόπο κάλυψης της λίστας του χρήστη στην συγκεκριμένη περιοχή, εντοπίζοντας τα κοντινότερα καταστήματα και παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα στον χάρτη. Ο χρήστης μπορεί με τα δεξιά πάνω κουμπιά να επιλέξει αν θα του παρουσιαστούν τα αποτελέσματα σύμφωνα με:
• την ελάχιστη τιμή για τα προϊόντα της λίστας του και σε ποιό κατάστημα βρίσκεται, σε περίπτωση που πατήσει το κουμπί ,
• την πληρότητα κάλυψης της λίστας του στα πιθανά καταστήματα, σε περίπτωση που πατήσει το κουμπί ,
• πιθανούς συνδυασμούς (το πολύ 2) καταστημάτων που να παρέχουν μέγιστη πληρότητα κάλυψης της λίστας και ελαχιστοποίηση τιμής, σε όσο το δυνατόν κοντινότερη απόσταση από τον χρήστη, σε περίπτωση που πατήσει το κουμπί .
Στην περίπτωση επιλογής εμφάνισης στον χάρτη με βάση τις ελάχιστες τιμές, παρουσιάζεται με (διαφορετικού χρώματος pins) ο αριθμός των προϊόντων που καλύπτεται ανά κατάστημα έχοντας ελάχιστη τιμή σε σχέση με τα κοντινά καταστήματα στην επιλεγμένη περιοχή, ενώ η επιλογή εμφάνισης με βάση την πληρότητα κάλυψης της λίστας, παρουσιάζεται με (διαφορετικού χρώματος pins) ο αριθμός των προϊόντων της λίστας που καλύπτεται ανά κατάστημα. Σε περίπτωση επιλογής εμφάνισης με βάση συνδυασμούς καταστημάτων που να πλοιρούν ταυτόχρονα τα κριτήρια κάλυψης λίστας-χαμηλής τιμής-μικρής απόστασης από τον χρήστη, παρουσιάζονται στον χάρτη οι πιθανές διαδρομές που εξυπηρετούν. Επιπλέον, με την χρήση του slider (εικονα ισως) κάτω δε3ιά ο χρήστης μπορεί να προσαρμόσει τον συνδυασμό καταστημάτων που εμφανίζονται ανάλογα με την βαρύτητα που δίνει ανάμεσα στην τιμή των προϊόντων και στην απόσταση των καταστημάτων από εκείνον. Τέλος, με το πάτημα του κουμπιού (κουμπι download), υπάρχει δυνατότητα να γίνει λήψη αρχείου pdf που περιέχει την λίστα αγορών ανά κατάστημα και χάρτη της διαδρομής.
Έτσι, ο χρήστης έχει δυνατότητα να κάνει πιο εύκολα και γρήγορα έρευνα αγοράς και να επιλέξει που θα κάνει τις αγορές του, έχοντας μια πλήρη εικόνα.

Δείτε την aginara

Λ.Κ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ